×

18 odchodzących w zapomnienie zawodów, których odgadnięcie pomoże rozwiązać niejedną krzyżówkę

Upowszechnienie masowej produkcji i rozwój nowych technologii spowodowały, że wiele zawodów zupełnie wymarło, a inne z każdym rokiem powoli tracą na znaczeniu.

Odchodzą w zapomnienie

Dla wielu rzemieślników, którzy jeszcze na początku XX wieku z powodzeniem prowadzili swoje zakłady, na obecnym rynku nie ma miejsca. Ich praca przestała być potrzebna lub została zastąpiona przez wielkie zakłady. Zobacz jakich specjalistów obecnie można tylko ze świecą szukać.

1. Pomagała kobietom przy porodzie, który zwykle odbywał się w domu. Ten zawód zwykle wykonywały panie

wikimediacommons

Odpowiedź: Akuszerka

2. Pracownik drukarni, do którego zadań należało ułożenie wszystkich elementów na stronie

Wilhei/wikimediacommons

Odpowiedź: Metrampaż

3. Wytwarzał uprzęże dla koni, siodła i inne akcesoria jeździeckie

Roger van de Kimmenade/unsplash

Odpowiedź: Rymarz

4. Był zatrudniony w łaźni publicznej i przygotowywał kąpiele

Linda Gerbec/unsplash

Odpowiedź: Łaziebnik

5. Przodek pszczelarza. Hodował pszczoły leśne w dziuplach wydrążonych w pniach drzew i zbierał miód

wikimediacommons

Odpowiedź: Bartnik

6. Rzemieślnik zajmujący się wyrobem czapek

aquinoedu/pixabay

Odpowiedź: Czapnik lub czapniczy

7. Krzykacz miejski oznajmiał mieszkańcom ważne nowiny

wikimediacommons

Odpowiedź: Klikon

8. Kobieta zajmująca się projektowaniem oraz szyciem damskich nakryć głowy

wikimediacommons

Odpowiedź: Modystka

9. Osoba, która wykopywała pniaki pozostałe po ścince drzew. Przygotowywała je także do dalszej obróbki

Bushcrafter73/wikimediacommons

Odpowiedź: Karpiniarz

10. Rzemieślnik trudniący się wyrobem oraz naprawą broni palnej

Larry Lamb/wikimediacommons

Odpowiedź: Rusznikarz

11. Kobieta zawodowo piorąca ubrania oraz bieliznę. Swoją pracę wykonywała ręcznie

wikimediacommons

Odpowiedź: Praczka

12. Naprawiał oraz budował piece

tassilo111/pixabay

Odpowiedź: Zdun

13. Zajmował się goleniem, wyrywaniem zębów, nastawianiem złamań oraz leczeniem lekkich schorzeń

wikimediacommons

Odpowiedź: Felczer, cyrulik, balwierz

14. Zbierał, uprawiał zioła lecznice i sporządzał z nich medykamenty

Conscious Design/unsplash

Odpowiedź: Zielarz

15. Wytwarzał sitka i przetaki

James Yarema/unsplash

Odpowiedź: Sitarz

16. Czyścił ubrania oraz  przygotowywał tkaniny do obróbki

wikimediacommons

Odpowiedź: Folusznik

17. Składał czcionki w drukarni

wikimediacommons

Odpowiedź: Zecer

18. Wyrabiał przedmioty z cyny oraz spiżu

Orjen/wikimediacommons

Odpowiedź: Konwisarz

Jakie zawody dołożyłbyś jeszcze do tej listy?

Źródła: buzz.gazeta.pl

Może Cię zainteresować

zamknij