×
Wirtualna Polska

9 trików na przygotowanie jajek. W takim wydaniu jeszcze ich nie jadłeś!

Jajko można przygotować na wiele sposobów, a tradycyjna jajecznica czy sadzone, nie muszą być nudne! Wystarczy odrobina fantazji i sprawdzone pomysły, a Twoje danie z „jajkiem w roli głównej”, zadziwi osobę, dla której gotujesz. Dodatkowo, na „jajeczne problemy” warto znać kilka trików, oto 9 z nich:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

#1 Oddziel żółtko przy użyciu butelki

Nie musisz brudzić sobie rąk! Wystarczy, że rozbijesz jajka do miski, a przy użyciu plastikowej butelki łatwo oddzielisz żółtko od białka. Zaciśnij butelkę i odseparuj żółtko.

#2 Zrób gofry

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

 

Z jajek możesz zrobić przepyszne i ciepłe wafle. Wystarczy, że ubijesz jajka w misce, a do gofrownicę posmarujesz olejem. Teraz wystarczy wlać miksturę do gofrownicy i podgrzewać je jak tradycyjne wafle.

#3 Jajka na grzance i nie tylko

 

Tosty z sadzonym są pyszne, ale bardzo tradycyjne. Dla tych, którzy w kuchni lubią trochę poeksperymentować polecam zrobienia jajka w awokado, bekonie lub pomidorach. Wystarczy, że nagrzejesz piekarnik na 200ºC i podzielisz awokado na dwie części (usuń pestkę). Za pomocą łyżki poszerz dziurę, wyciągając około 1 łyżki stołowej miąższu awokado z każdej strony. Włóż jajko do każdej połówki awokado, dopraw solą i pieprzem. Piecz przez 15-20 minut lub do momentu, gdy jajka osiągną pożądaną konsystencje.

#4 Zamroź jajka

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Użyj tacek na lód do przechowywania i zamrażania jajek. Ten trik sprawi, że będą one dłużej świeże. Możesz je przygotować nawet po 5 tygodniach! (pamiętaj, ten sposób nie działa na jajka, które są przeterminowane).

#5 Zrób serduszko

Z jajka możesz uformować kształt serca – w ten sposób pokażesz drugiej osobie, że żywisz do niej gorące uczucia! Co ważne, ten trik wykonasz w kilkanaście minut.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

#6 Ugotuj jako w mikrofalówce

Jeśli nie masz żadnych umiejętności kulinarnych, lecz chcesz zaimponować innym, ten trik jest dla Ciebie! Wystarczy, że do miseczki rozbijesz jajko, dodasz 1/3 kubka wody oraz odrobinę octu. Następnie włóż miskę do mikrofalówki i przykryj ją talerzykiem. Nastaw mikrofalówkę na 50%-80% mocy, na 60 sekund. Jeśli jajko nie jest jeszcze gotowe, nastaw je ponownie na 20 sekund na 50% mocy.

#7 Jajecznica z mikrofalówki

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

 

To prostsze niż myślisz! Spryskaj żaroodporne naczynie oliwą, a następnie wbij do środka jajka. Następnie rozmieszaj je widelcem i dodaj odrobiny pieprzu i soli. Naczynie włóż do mikrofalówki i ustaw ją na wysoką moc. Grzej przez minutę. Wyciągnij naczynie i zamieszaj jajka. Użyj przy tym rękawicy kuchennej, ponieważ naczynie będzie gorące. Ponownie włóż miskę do mikrofalówki i podgrzej przez kolejne 30 sekund. Czynność możesz powtarzać, aż do uzyskania ulubionej konsystencji.

#8 Rozbij jajko jedną ręką

Rozbicie jajka jedną ręką świadczy o pewności siebie i zdecydowaniu. Jednak zanim dojdziesz do perfekcji poćwicz – najlepiej używając dwóch piłeczek pingpongowych oraz monety. Złap piłeczki tak jak na powyższym filmie i umieść między nimi monetę. Przesuwaj palcami piłki, tak aby je rozluźnić i wypuścić bilon. Gdy będziesz już czuć się pewnie, weź jajko i rozbij skorupkę przy użyciu jednej ręki.

#9 Użyj skorupki do wyciągnięcia jej resztki z miski

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Jeśli fragment skorupki wpadł Ci do miski lub patelni, istnieje prosty sposób, aby szybko się go pozbyć. Wystarczy, że weźmiesz resztę skorupki i wyciągniesz niepotrzebny element ze swojego dania.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Katarzyna

Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej. Fotografka i redaktorka. Miłośniczka ciekawego designu, dobrej muzyki oraz oryginalnych rozwiązań dla domu. Wolne chwile spędza na szukaniu ekologicznych rozwiązań, którymi chce dzielić się z innymi.

Może Cię zainteresować