×

Biorę szklankę i nakładam na masło. To ratuje mnie w najmniej spodziewanym momencie

Nieraz zdarza się, że chcemy skorzystać z miękkiego masełka, ale totalnie zapomnieliśmy wyjąć je wcześniej z lodówki. Nikomu nie chce się czekać aż kostka sama przestanie być twarda jak kamień. Jak szybko zmiękczyć masło? Świetnie sprawdza się 1 prosty trick.

Dlaczego nie warto topić masła w mikrofalówce?

Każdy kucharz zmagał się kiedyś z tym dylematem: masz zamiar rozpocząć pieczenie i nagle zdajesz sobie sprawę, że zapomniałeś wyjąć masło z lodówki. Jest ono zimne i twarde  iza nic nie nadaje się od razu do użycia w Twoich wypiekach. Wszyscy wiemy, jakie to może być frustrujące. Pierwszym odruchem może być wrzucenie tego masła do mikrofalówki i podgrzanie go przez kilka sekund. Ale najlepiej nie rób tego. Jest to raczej niezdrowe. Poza tym warto abyś wiedział, że mikrofalowanie masła nie jest tego warte. Prawdopodobnie zostawisz je tam zbyt długo i skończysz z niezłym bałaganem. I przypuszczalnie całkowicie roztopioną kostką masła.

jak szybko zmiękczyć masło
jak szybko zmiękczyć masło, fot. freepik

Ponadto, jeśli zbyt mocno stopisz w ten sposób masło, to właściwie możesz być pewien, że wpłynie to negatywnie na Twoje wypieki. Bo zwykle, gdy użyte do nich masło jest zbyt miękkie, to kończy się to mocno nieudanymi, ciężkimi, gęstymi i płaskimi wypiekami. A tego nikt przecież nie chce serwować swoim bliskim, czy jakimkolwiek innym gościom. Na szczęście są proste i skuteczne alternatywy, które pozwolą Ci w dużo bardziej naturalny (a więc zdrowy i bezpieczny) sposób zmiękczyć masło. Co więcej, podamy Ci za chwilę sposób dzięki któremu zrobisz to nawet szybciej i wygodniej niż w mikrofalówce.

Jak szybko zmiękczyć masło – sztuczka ze szklanką z odrobiną pary po gorącej wodzie

Jak szybko zmiękczyć masło
Jak szybko zmiękczyć masło fot. genialne.pl

 

Jeżeli chcesz szybko i bezproblemowo zmiękczyć masło, to wszystko czego potrzebujesz to szklanka i odrobina gorącej wody. Zacznij od pocięcia masła w prostokąt, który zmieści się w obrębie wnętrza szklanki.  Następnie zalej szklankę gorącą wodą i pozostaw ją tak dosłownie na chwilę. Następnie wylej z niej wodę i włóż ją na przygotowany kawałek masła, który chcesz rozmiękczyć. Oczywiście ułóż szklankę dnem do góry. Teraz jedynie musisz odczekać, krótką chwilę i po 5 minutach masło powinno zmięknąć do tego stopnia, że będzie idealnie się nadawało do użycia w Twoich wypiekach.

Kliknij i  obejrzyj ten trik z twardym masłem w naszym filmiku poniżej:

10 produktów, których nie trzeba trzymać w lodówce. Niepotrzebnie zajmują miejsce

11 kuchennych trików, które ułatwią gotowanie

Może Cię zainteresować