×

16 złych nawyków kulinarnych, które wprawią w osłupienie Roberta Makłowicza. Czas na zmianę!

Przygotowują posiłki w kuchni zwykle postępujemy automatycznie i mamy wypracowane swoje metody. Często wygrywa także przyzwyczajenie i porady, które otrzymaliśmy od mamy czy babci. Jednak często zdarza się, że podczas gotowania popełniamy wciąż te same błędy. Często nie zdajemy sobie z nich sprawy. Dowiedz się co warto zmienić, aby pozbyć się niewłaściwych nawyków kulinarnych.

1. Pieczenie ziemniaków zaraz po obraniu – błąd

Aby ziemniaki były chrupiące, włóż je na 30 minut do wody. Następnie umyj, wytrzyj i dopiero wówczas pokrój i upiecz.

2. Przechowywanie żywności w otwartych puszkach – błąd

Jedzenie w otwartych puszkach szybko traci smak. Jeśli nie wykorzystasz całego opakowania na jeden raz, to przełóż żywność do szklanego pojemnika.

3. Unikanie jedzenia ogórków kiszonych z nalotem – błąd

Nie wyrzucaj ogórków kiszonych, na których zauważysz biały nalot. To bakterie kwasu mlekowego. Działają one korzystnie na nasz układ pokarmowy.

4. Posługiwanie się tylko jedną deską do krojenia – błąd

Podczas przygotowywania posiłków należy używać kilku desek do krojenia, aby uniknąć przenoszenia bakterii między poszczególnymi produktami. W profesjonalnych restauracjach wykorzystuje się kolorowe deski:

  • zielone – do warzyw i owoców,
  • brązowe – do mięsa gotowanego i wędlin,
  • czerwone – do surowego mięsa,
  • białe – do nabiału i pieczywa,
  • niebieskie – do surowych ryb, owoców morza,
  • żółte – do surowego drobiu.

Oczywiście nie musisz mieć aż tylu desek. Ważne jest tylko, aby nie kroić warzyw na desce używanej do siekania mięsa.

5. Smarowanie tłuszczem całej formy do pieczenia – błąd

Jeśli podczas pieczenia posmarujesz boki formy tłuszczem, to biszkopt nie wyrośnie równomiernie. Szybciej będzie rósł w środku niż po bokach.

6. Przyrządzanie posiłków z biżuterią na dłoniach – błąd

Przed przystąpieniem do gotowania należy zdjąć pierścionki, zegarek, bransoletki. Wszystko dlatego, że biżuteria utrudnia dbanie o higienę rąk, a pod obrączkami gromadzą się zamieszczenia, pot i namnażają się bakterie.

7. Gotowanie ryżu bez pokrywki- błąd

Jak ugotować ryż, aby był sypki?

Wybierz garnek z grubym dnem. Wsyp do niego ryż i wlej zimną wodą w proporcji 1:1,5. Zagotuj wodę, przemieszaj ryż i zmniejsz ogień. Garnek koniecznie zakryj pokrywką i gotuj przez 13 minut. Następnie wyłącz gaz i odstaw garnek na ok. 10 minut.

8. Przechowywanie bananów w lodówce – błąd

Bananów nie chowamy do lodówki. Należy przechowywać je w temperaturze pokojowej w zacienionym miejscu. W ich sąsiedztwie nie powinny znajdować się pomidory ani jabłka (to przyspieszy dojrzewanie). Natomiast jeśli nie chcesz, aby banany za szybko dojrzały, owiń końcówki folią spożywczą.

9. Zbyt długie gotowanie jajek – błąd

Zdarza się, że po ugotowaniu jajka na twardo wokół żółtka znajduje się sina otoczka? To znak, że trzymałeś jajka na ogniu zbyt długo. Tymczasem jajka potrzebują spędzić w gorącej kąpieli jedynie ok. 8 minut.

10. Unikanie używania mąki podczas panierowania – błąd

Przywierająca panierka do patelni? Zapewne wiele osób boryka się z tym problemem. Rozwiązanie jest dość poste. Mięso przed obtoczeniem w jajku i bułce tartej należy najpierw oprószyć mąką.

11. Zalewanie drożdży zbyt gorącą wodą- błąd

Aby ciasto drożdżowe ładnie wyrosło, należy drożdże zalać wodą, której temperatura nie przekracza 40°C. W przeciwnym wypadku zwyczajnie je uśmiercisz. 😉

12. Dodawanie soli do zimnej wody – błąd

Sól dodawana do wody nie przyspiesza jej gotowania! To często popełniany błąd. Sól zwiększa temperaturę wrzenia wody i tym samym wydłuża się czas potrzebny do jej zagotowania.

13. Niełączenie pomidora z ogórkiem – błąd

Pomidory i ogórki można ze sobą łączyć. Taka kombinacja warzyw w sałatce nie zaszkodzi naszemu zdrowiu. Problem tkwi jedynie w witaminie C. Otóż ogórki zawierają enzym (askorbinaza), którzy niszczy witaminę C. Aby temu zapobiec wystarczy skropić ogórki octem lub sokiem z cytryny.

14. Zbyt długie przechowywanie ugotowanego makaronu – błąd

Ugotowany makaron można przechowywać w lodówce nie dłużej niż tydzień. Oczywiście wszystko zależy od rodzaju mącznego przysmaku. Kiedy zacznie robić się śluzowaty i lepki to znak, że należy go czym prędzej wyrzucić.

15. Niewłaściwe obchodzenie się z lodówką – błąd

Nigdy nie wkładaj do lodówki gorących potraw. Może to prowadzić do jej uszkodzenia. Na półkach ułóż żywność w ten sposób, aby zachować odstępy między produktami. Dzięki temu nie zostanie zaburzona cyrkulacja powietrza. Idealna temperatura jaka powinna panować w lodówce to 0-5°C.

16. Zmniejszanie ilości cukru w pieczonym cieście – błąd

Przeprowadzone próby przez jedną z blogerek udowadniają, że ciasto może nam się nie udać właśnie przez ograniczenie ilości cukru. Dodanie większej jego ilości działa nawet na korzyść wypieku! Warto więc trzymać się wartości w oryginalnym przepisie 🙂

BONUS

Sposób na to, jak perfekcyjnie pokroić arbuza 😉

Best way to cut a watermelon when sharing. from r/foodhacks

Popełniałeś któryś z wymienionych błędów?

Garść kulinarnych sztuczek.

Zobacz jak szybko obrać jabłko.

 
Źródła: brightside.me

Wybrane dla Ciebie

Kulinarna artystka wytwarza bajecznie kolorowy makaron. Na ich widok każdemu cieknie ślinka

Linda Miller Nicholson to prawdziwa makaronowa królowa. Własnoręcznie wytwarza bajecznie kolorowy makaron. Do jego barwienia używa jedynie naturalnych składników (np. warzyw). Makaron nauczyła się robić w wieku 4 lat, a jako dorosła kobieta doszkalała się w Turynie. Jej jadalne dzieła oszałamiają barwami oraz wzorami. 1. Pandy w bambusowym gaju 2. Pierożki ravioli z cytrynowym nadzieniem […]

Świąteczna sałatka wymaga naturalnego majonezu. Czytaj etykiety i nie daj się zwieść kolorowym reklamom

Wiele osób nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez sałatki jarzynowej. Jej najważniejszym składnikiem, obok samych warzyw, jest oczywiście majonez. Czy wiesz, który wybrać ze sklepowej półki, aby był najlepszy? Święta majonezem stoją W supermarketach słoiczków z  majonezem nie brakuje. Jednak skład wielu z nich pozostawia wiele do życzenia. Dlatego trzeba uważnie przestudiować etykiety i zdecydować się na ten, […]

19 patentów na tchnięcie ducha świąt w zwykłe potrawy. Choinki, bałwanki i renifery na talerzu

Przed nastaniem Bożego Narodzenia warto zadbać o wyjątkowy klimat. I nie chodzi tutaj tylko o dekoracje. Świąteczną atmosferę z powodzeniem podsycisz także jedzeniem. Codzienne dania możesz zamienić w niezwykłe potrawy, które przypominają choinki, bałwanki, wieńce czy renifery. 1. Choinka dla wegetarian 2. Cała rodzina bananowych elfów 3. Patent na wykonanie owocowej choinki 4. Serowe szyszki […]

15 świątecznych chatek, które zaskoczą gości. Wyglądają efektowniej niż domki z piernika

Lubisz oryginalne świąteczne przepisy? Często zaskakujesz gości niebanalnymi potrawami, które przygotowujesz własnoręcznie? Jeśli na oba pytania odpowiedziałeś twierdząco, to mięsna chatka jest daniem idealnym dla Ciebie. 😉 Salami i ser na dachu Zapewne każdy z nas kojarzy domki z piernika, które tak bardzo lubią dekorować dzieci. W tegoroczne święta możesz pójść o krok dalej. Obok […]

14 potraw, które znacząco odbiegają od oryginału. Pierwsze kroki w kuchni potrafią rozczarować

Gotowanie to piękna sztuka do której totalnie nie jestem stworzony. Na szczęście nie jestem sam i są osoby, które pochwaliły się swoimi „dokonaniami” w tej kwestii. Zapraszam Was do galerii różnych wpadek kulinarnych oraz nie do końca udanych przysmaków! #1 Święta jakie zaplanowałeś w swojej głowie vs rzeczywistość #2 No powiedzmy, że to królik. Mocno […]

11 sprytnych i prostych kulinarnych trików, które każdego uczynią mistrzem gotowania

Kuchnia dla niektórych bywa środowiskiem niebezpiecznym… zwłaszcza, dla osób, które nie potrafią gotować. Jednak mamy dla Was przydatne triki, aby pozwolą przetrwać na kuchennym froncie. 😉 11 sprytnych kuchennych trików W kuchni warto ułatwiać sobie pracę. Co więcej na wszystkie pracochłonne czynności można znaleźć sposób. Jak się okazuje do odkręcania słoików nie trzeba mieć nadludzkiej […]