×

16 złych nawyków kulinarnych, które wprawią w osłupienie Roberta Makłowicza. Czas na zmianę!

Przygotowują posiłki w kuchni zwykle postępujemy automatycznie i mamy wypracowane swoje metody. Często wygrywa także przyzwyczajenie i porady, które otrzymaliśmy od mamy czy babci. Jednak często zdarza się, że podczas gotowania popełniamy wciąż te same błędy. Często nie zdajemy sobie z nich sprawy. Dowiedz się co warto zmienić, aby pozbyć się niewłaściwych nawyków kulinarnych.

1. Pieczenie ziemniaków zaraz po obraniu – błąd

Aby ziemniaki były chrupiące, włóż je na 30 minut do wody. Następnie umyj, wytrzyj i dopiero wówczas pokrój i upiecz.

ziemniaki
azerbaijan_stockers/freepik

2. Przechowywanie żywności w otwartych puszkach – błąd

Jedzenie w otwartych puszkach szybko traci smak. Jeśli nie wykorzystasz całego opakowania na jeden raz, to przełóż żywność do szklanego pojemnika.

puszki
freepik

3. Unikanie jedzenia ogórków kiszonych z nalotem – błąd

Nie wyrzucaj ogórków kiszonych, na których zauważysz biały nalot. To bakterie kwasu mlekowego. Działają one korzystnie na nasz układ pokarmowy.

ogórki
gpointstudio/freepik

4. Posługiwanie się tylko jedną deską do krojenia – błąd

Podczas przygotowywania posiłków należy używać kilku desek do krojenia, aby uniknąć przenoszenia bakterii między poszczególnymi produktami. W profesjonalnych restauracjach wykorzystuje się kolorowe deski:

  • zielone – do warzyw i owoców,
  • brązowe – do mięsa gotowanego i wędlin,
  • czerwone – do surowego mięsa,
  • białe – do nabiału i pieczywa,
  • niebieskie – do surowych ryb, owoców morza,
  • żółte – do surowego drobiu.

Oczywiście nie musisz mieć aż tylu desek. Ważne jest tylko, aby nie kroić warzyw na desce używanej do siekania mięsa.

deska
stockking/freepik

5. Smarowanie tłuszczem całej formy do pieczenia – błąd

Jeśli podczas pieczenia posmarujesz boki formy tłuszczem, to biszkopt nie wyrośnie równomiernie. Szybciej będzie rósł w środku niż po bokach.

mężczyzna
freepik

6. Przyrządzanie posiłków z biżuterią na dłoniach – błąd

Przed przystąpieniem do gotowania należy zdjąć pierścionki, zegarek, bransoletki. Wszystko dlatego, że biżuteria utrudnia dbanie o higienę rąk, a pod obrączkami gromadzą się zamieszczenia, pot i namnażają się bakterie.

kobieta
pressfoto/freepik

7. Gotowanie ryżu bez pokrywki- błąd

Jak ugotować ryż, aby był sypki?

Wybierz garnek z grubym dnem. Wsyp do niego ryż i wlej zimną wodą w proporcji 1:1,5. Zagotuj wodę, przemieszaj ryż i zmniejsz ogień. Garnek koniecznie zakryj pokrywką i gotuj przez 13 minut. Następnie wyłącz gaz i odstaw garnek na ok. 10 minut.

ryż
jcomp/freepik

8. Przechowywanie bananów w lodówce – błąd

Bananów nie chowamy do lodówki. Należy przechowywać je w temperaturze pokojowej w zacienionym miejscu. W ich sąsiedztwie nie powinny znajdować się pomidory ani jabłka (to przyspieszy dojrzewanie). Natomiast jeśli nie chcesz, aby banany za szybko dojrzały, owiń końcówki folią spożywczą.

banany
jannoon028/freepik

9. Zbyt długie gotowanie jajek – błąd

Zdarza się, że po ugotowaniu jajka na twardo wokół żółtka znajduje się sina otoczka? To znak, że trzymałeś jajka na ogniu zbyt długo. Tymczasem jajka potrzebują spędzić w gorącej kąpieli jedynie ok. 8 minut.

jajka
timolina/freepik

10. Unikanie używania mąki podczas panierowania – błąd

Przywierająca panierka do patelni? Zapewne wiele osób boryka się z tym problemem. Rozwiązanie jest dość poste. Mięso przed obtoczeniem w jajku i bułce tartej należy najpierw oprószyć mąką.

kotlety
timolina/freepik

11. Zalewanie drożdży zbyt gorącą wodą- błąd

Aby ciasto drożdżowe ładnie wyrosło, należy drożdże zalać wodą, której temperatura nie przekracza 40°C. W przeciwnym wypadku zwyczajnie je uśmiercisz. 😉

drożdże
user11479153/freepik

12. Dodawanie soli do zimnej wody – błąd

Sól dodawana do wody nie przyspiesza jej gotowania! To często popełniany błąd. Sól zwiększa temperaturę wrzenia wody i tym samym wydłuża się czas potrzebny do jej zagotowania.

garnek
8photo/freepik

13. Niełączenie pomidora z ogórkiem – błąd

Pomidory i ogórki można ze sobą łączyć. Taka kombinacja warzyw w sałatce nie zaszkodzi naszemu zdrowiu. Problem tkwi jedynie w witaminie C. Otóż ogórki zawierają enzym (askorbinaza), którzy niszczy witaminę C. Aby temu zapobiec wystarczy skropić ogórki octem lub sokiem z cytryny.

sałatka
timolina/freepik

14. Zbyt długie przechowywanie ugotowanego makaronu – błąd

Ugotowany makaron można przechowywać w lodówce nie dłużej niż tydzień. Oczywiście wszystko zależy od rodzaju mącznego przysmaku. Kiedy zacznie robić się śluzowaty i lepki to znak, że należy go czym prędzej wyrzucić.

makaron
azerbaijan_stockers/freepik

15. Niewłaściwe obchodzenie się z lodówką – błąd

Nigdy nie wkładaj do lodówki gorących potraw. Może to prowadzić do jej uszkodzenia. Na półkach ułóż żywność w ten sposób, aby zachować odstępy między produktami. Dzięki temu nie zostanie zaburzona cyrkulacja powietrza. Idealna temperatura jaka powinna panować w lodówce to 0-5°C.

lodówka
dragonimages/freepik

16. Zmniejszanie ilości cukru w pieczonym cieście – błąd

Przeprowadzone próby przez jedną z blogerek udowadniają, że ciasto może nam się nie udać właśnie przez ograniczenie ilości cukru. Dodanie większej jego ilości działa nawet na korzyść wypieku! Warto więc trzymać się wartości w oryginalnym przepisie 🙂

ciasto
thecakeblog.com

BONUS

Sposób na to, jak perfekcyjnie pokroić arbuza 😉

Best way to cut a watermelon when sharing. from r/foodhacks

Popełniałeś któryś z wymienionych błędów?

Garść kulinarnych sztuczek.

genialne

Zobacz jak szybko obrać jabłko.

Źródła: brightside.me

Może Cię zainteresować

zamknij