×

16 złych nawyków kulinarnych, które wprawią w osłupienie Roberta Makłowicza. Czas na zmianę!

Przygotowują posiłki w kuchni zwykle postępujemy automatycznie i mamy wypracowane swoje metody. Często wygrywa także przyzwyczajenie i porady, które otrzymaliśmy od mamy czy babci. Jednak często zdarza się, że podczas gotowania popełniamy wciąż te same błędy. Często nie zdajemy sobie z nich sprawy. Dowiedz się co warto zmienić, aby pozbyć się niewłaściwych nawyków kulinarnych.

1. Pieczenie ziemniaków zaraz po obraniu – błąd

Aby ziemniaki były chrupiące, włóż je na 30 minut do wody. Następnie umyj, wytrzyj i dopiero wówczas pokrój i upiecz.

2. Przechowywanie żywności w otwartych puszkach – błąd

Jedzenie w otwartych puszkach szybko traci smak. Jeśli nie wykorzystasz całego opakowania na jeden raz, to przełóż żywność do szklanego pojemnika.

3. Unikanie jedzenia ogórków kiszonych z nalotem – błąd

Nie wyrzucaj ogórków kiszonych, na których zauważysz biały nalot. To bakterie kwasu mlekowego. Działają one korzystnie na nasz układ pokarmowy.

4. Posługiwanie się tylko jedną deską do krojenia – błąd

Podczas przygotowywania posiłków należy używać kilku desek do krojenia, aby uniknąć przenoszenia bakterii między poszczególnymi produktami. W profesjonalnych restauracjach wykorzystuje się kolorowe deski:

  • zielone – do warzyw i owoców,
  • brązowe – do mięsa gotowanego i wędlin,
  • czerwone – do surowego mięsa,
  • białe – do nabiału i pieczywa,
  • niebieskie – do surowych ryb, owoców morza,
  • żółte – do surowego drobiu.

Oczywiście nie musisz mieć aż tylu desek. Ważne jest tylko, aby nie kroić warzyw na desce używanej do siekania mięsa.

5. Smarowanie tłuszczem całej formy do pieczenia – błąd

Jeśli podczas pieczenia posmarujesz boki formy tłuszczem, to biszkopt nie wyrośnie równomiernie. Szybciej będzie rósł w środku niż po bokach.

6. Przyrządzanie posiłków z biżuterią na dłoniach – błąd

Przed przystąpieniem do gotowania należy zdjąć pierścionki, zegarek, bransoletki. Wszystko dlatego, że biżuteria utrudnia dbanie o higienę rąk, a pod obrączkami gromadzą się zamieszczenia, pot i namnażają się bakterie.

7. Gotowanie ryżu bez pokrywki- błąd

Jak ugotować ryż, aby był sypki?

Wybierz garnek z grubym dnem. Wsyp do niego ryż i wlej zimną wodą w proporcji 1:1,5. Zagotuj wodę, przemieszaj ryż i zmniejsz ogień. Garnek koniecznie zakryj pokrywką i gotuj przez 13 minut. Następnie wyłącz gaz i odstaw garnek na ok. 10 minut.

8. Przechowywanie bananów w lodówce – błąd

Bananów nie chowamy do lodówki. Należy przechowywać je w temperaturze pokojowej w zacienionym miejscu. W ich sąsiedztwie nie powinny znajdować się pomidory ani jabłka (to przyspieszy dojrzewanie). Natomiast jeśli nie chcesz, aby banany za szybko dojrzały, owiń końcówki folią spożywczą.

9. Zbyt długie gotowanie jajek – błąd

Zdarza się, że po ugotowaniu jajka na twardo wokół żółtka znajduje się sina otoczka? To znak, że trzymałeś jajka na ogniu zbyt długo. Tymczasem jajka potrzebują spędzić w gorącej kąpieli jedynie ok. 8 minut.

10. Unikanie używania mąki podczas panierowania – błąd

Przywierająca panierka do patelni? Zapewne wiele osób boryka się z tym problemem. Rozwiązanie jest dość poste. Mięso przed obtoczeniem w jajku i bułce tartej należy najpierw oprószyć mąką.

11. Zalewanie drożdży zbyt gorącą wodą- błąd

Aby ciasto drożdżowe ładnie wyrosło, należy drożdże zalać wodą, której temperatura nie przekracza 40°C. W przeciwnym wypadku zwyczajnie je uśmiercisz. 😉

12. Dodawanie soli do zimnej wody – błąd

Sól dodawana do wody nie przyspiesza jej gotowania! To często popełniany błąd. Sól zwiększa temperaturę wrzenia wody i tym samym wydłuża się czas potrzebny do jej zagotowania.

13. Niełączenie pomidora z ogórkiem – błąd

Pomidory i ogórki można ze sobą łączyć. Taka kombinacja warzyw w sałatce nie zaszkodzi naszemu zdrowiu. Problem tkwi jedynie w witaminie C. Otóż ogórki zawierają enzym (askorbinaza), którzy niszczy witaminę C. Aby temu zapobiec wystarczy skropić ogórki octem lub sokiem z cytryny.

14. Zbyt długie przechowywanie ugotowanego makaronu – błąd

Ugotowany makaron można przechowywać w lodówce nie dłużej niż tydzień. Oczywiście wszystko zależy od rodzaju mącznego przysmaku. Kiedy zacznie robić się śluzowaty i lepki to znak, że należy go czym prędzej wyrzucić.

15. Niewłaściwe obchodzenie się z lodówką – błąd

Nigdy nie wkładaj do lodówki gorących potraw. Może to prowadzić do jej uszkodzenia. Na półkach ułóż żywność w ten sposób, aby zachować odstępy między produktami. Dzięki temu nie zostanie zaburzona cyrkulacja powietrza. Idealna temperatura jaka powinna panować w lodówce to 0-5°C.

16. Zmniejszanie ilości cukru w pieczonym cieście – błąd

Przeprowadzone próby przez jedną z blogerek udowadniają, że ciasto może nam się nie udać właśnie przez ograniczenie ilości cukru. Dodanie większej jego ilości działa nawet na korzyść wypieku! Warto więc trzymać się wartości w oryginalnym przepisie 🙂

BONUS

Sposób na to, jak perfekcyjnie pokroić arbuza 😉

Best way to cut a watermelon when sharing. from r/foodhacks

Popełniałeś któryś z wymienionych błędów?

Garść kulinarnych sztuczek.

Zobacz jak szybko obrać jabłko.

 
Źródła: brightside.me

Wybrane dla Ciebie

27 kulinarnych sztuczek, które sprawią, że mieszanie w garnkach stanie się czystą przyjemnością

Garść kulinarnych porad sprawi, że chętniej przystąpisz do gotowania, które wcale nie jest trudne. Wystarczy tylko zebrać się na odwagę, zakupić odpowiednie składniki i z nożem w ręku można ruszyć na podbój kuchni. Rodzina i znajomi z pewnością docenią Twoje wysiłki i chętnie spróbują przygotowanych potraw. Nawet jeśli nie wszystkie będą w pełni udane 😉 […]

23 osoby, które poniosły druzgocącą porażkę na kuchennym froncie. Pokonały ich rondle i garnki

Ugotowanie przeciętnego dania nie jest jakimś wielkim wyzwaniem i prawie każdy jest sobie w stanie z tym poradzić. Jednak są takie dni, kiedy nawet najprostsza potrawka nam nie wychodzi. Oto kolekcja kuchennych wpadek. #1 Nawet grill jest przerażony #2 Zatkało mnie… #3 Mucha zamiast rodzynki #4 Pierogi z piekła rodem #5 Elektryzujące #6 Będzie co […]

17 kulinarnych geniuszy, którzy powinni zostać nagrodzeni za swoją pomysłowość

Czasami małe-wielkie pomysły w kuchni potrafią zdziałać cuda i zmienić bardzo wiele. A że dotyczy to jednej z najbardziej przyjemnych czynności w życiu, jaką jest jedzenie, to tym bardziej warto im się przyjrzeć. Oto garść pomysłowych kuchmistrzów, którzy sprawiają, że jedzenie jest jeszcze przyjemniejsze. #1 Kto z Was je tak Oreo? #2 Wpadłeś na to, […]

7 produktów spożywczych, których nie należy myć. Lepiej oszczędzić im kontaktu z wodą

Pokutuje zgubne przekonanie, że każdy produkt spożywczy należy koniecznie umyć. Niestety nie jest to prawdą, a mycie niektórych pokarmów może wyrządzić więcej szkody niż rzeczywistych korzyści. Przekonaj się jakich produktów nie należy myć. 1. Ryby Mycie surowych ryb pod bieżącą wodą nie usunie drobnoustrojów. Wręcz przeciwnie, płyn sprawi, że z łatwością osiądą na Twoich ubraniach, […]

Kuchnie w restauracjach od zaplecza. 21 rzeczy, których klienci nie widzą na własne oczy

Czasami lepiej nie wiedzieć jak wygląda przygotowanie tego, co dostaniemy ostatecznie na talerzu. Ale ludzka ciekawość i w takich przypadkach nie potrafi się oprzeć i lubi „zajrzeć za kurtynę”. Oto kolekcja zdjęć z restauracyjnych kuchni. Nie oddają całego sedna, sekretów i tajemnic restauracyjnych zapleczy, ale w kuchni potrafi się dziać wiele… #1 Chyba potrzebujemy większej […]

17 sekretów kulinarnych, dzięki którym smak potraw to czysta ambrozja

Babcia piecze najlepsze ciasto drożdżowe? Puree ziemniaczane wujka jest czystą ambrozją? Czasami dodatek tajemniczego składnika to konkretnego dania czyni je o wiele smaczniejszym. Poznaj sekrety kulinarne, którymi podzielili się  w Internecie miłośnicy gotowania. 1. Kawa do ciasta Do czekoladowych wypieków zawsze dodaję odrobinę kawy (zwłaszcza wtedy, kiedy używam taniej czekolady). Dzięki temu smak ciasta jest […]