36 najczęściej popełnianych błędów, które skracają żywotność urządzeń AGD. Lepiej ich unikać!
Zakup urządzeń AGD wiąże się z nie lada wydatkiem. Nic więc dziwnego, że zanim zdecydujemy się na konkretny model, robimy „małe rozeznanie” i staramy się wybrać najlepszą alternatywę. A wszystko po to, aby zakupione produkty mogły służyć nam przez wiele lat.
Jak się jednak okazuje, bardzo często sami skracamy żywotność urządzeń. Oto lista najczęstszych błędów, których lepiej unikać.
Pralka
- Nie należy umieszczać ciężkich przedmiotów na górnej części pralki, tym bardziej na niej siedzieć.
- Przed umieszczeniem rzeczy w pralce, nie zapomnij sprawdzić dokładnie zawartości kieszeni.
- Podczas prania używaj jedynie detergentów do tego przeznaczonych, jak proszku do prania, płynu do płukania, czy specjalnych kapsułek.
- Zadbaj o gumowe elementy Twojej pralki. Należy wyjąć je od czasu do czasu, wyczyścić i osuszyć. Jeśli będziesz robić to regularnie, pleśń nie będzie żadnym problemem.
- Kiedy pralka skończy pracować, natychmiast wyjmij pranie. W przeciwnym razie, może dojść do uszkodzenia bębna.
- Jeśli pralka nie jest wyposażona w opcją samooczyszczania, zrób to ręcznie przynajmniej raz w miesiącu. Uruchom pustą maszynę, wybierając cykl z najwyższą temperaturą z płukaniem. Pamiętaj, aby w dozowniku na detergenty umieścić sok z cytryny, ocet, lub środek do odkamieniania.
Lodówka
- Pierwsze kroki w celu prawidłowej konserwacji lodówki, należy poczynić przed jej dostawą. Upewnij się, że lodówka jest transportowana w pozycji pionowej i nie jest przechylona o więcej niż 40 stopni. W przeciwnym razie, olej sprężarkowy może wyciekać i uszkodzić cały system.
- Uruchomienie lodówki natychmiast po dostawie również może spowodować wyciek oleju sprężarki. Jeśli wiesz na pewno, że lodówka nie była przechylona podczas transportu, należy odczekać od 4 do 6 godzin przed włączeniem. W razie wątpliwości lepiej odczekać ok. 15 godzin.
- Nie wkładaj do lodówki gorących potraw, poczekaj aż ostygną.
- Nowoczesne modele lodówek nie wymagają całkowitego rozmrażania dwa razy do roku. Należy jednak pamiętać, aby od czasu do czasy dokładnie wyczyścić urządzenie. Oczywiście wcześniej odłącz je od zasilenia.
- Powinniśmy również pamiętać o czyszczeniu tylnej części lodówki. Gromadzi się tam sporo kurzu, który regularnie powinien być usuwany. Również przed takim czyszczeniem, należy odłączyć lodówkę.
Wolnowar
- Brudne i mokre naczynie kamionkowe nie powinno być wkładane do urządzenia. W innym przypadku, możesz uszkodzić wolnowar.
- Po każdym użyciu należy dokładnie wyczyścić wnętrze wolnowaru, aby pozbyć się niechcianej wilgoci, resztek żywności i oleju.
- Wolnowar myj jedynie przy użyciu miękkiej gąbki. W przeciwnym razie, możesz zarysować jego powierzchnię.
- Pamiętaj, aby podczas gotowania, umieszczone wewnątrz składniki, nie przekraczały znaku maksymalnej pojemności.
Zmywarka
- Garnki wkładaj zawsze dnem do góry.
- Przed włożeniem naczyń do zmywaki, pamiętaj, aby pozbyć się resztek jedzenia. Najlepiej opłukać je w zlewie.
- Pozbądź się również wszelkich naklejek i etykiet z naczyń, ponieważ mogą zatkać filtry w zmywarce.
- Umieszczając naczynia w zmywarce, należy ułożyć je w taki sposób, aby nie stykały się ze sobą, a jednocześnie nie utrudniały pracy zraszaczom w zmywarce.
- Do czyszczenia zmywarki używaj wyłącznie przeznaczonych do tego tabletek i proszków. Używając zwykłego płynu do mycia naczyń, możesz uszkodzić maszynę.
- Przed uruchomieniem zmywarki, nie zapomnij o wsypaniu soli, dzięki której Twoja zmywarka będzie mogła pracować znacznie dłużej.
Mikrofalówka
- Podczas podgrzewania suchych produktów, najlepiej umieścić w mikrofalówce dodatkowo szklankę wody. Woda pochłanie część energii.
- Nie należy kłaść na obudowie mikrofalówki innych rzeczy. A w przypadku kiedy jest to niemożliwe, upewnij się, że pozostawione obiekty nie blokują kratek wentylacyjnych.
- Nigdy nie uruchamiaj mikrofalówki kiedy jest pusta, w ten sposób możesz ją uszkodzić.
- Nie należy umieszczać w mikrofalówce zbyt ciężkich przedmiotów. Więcej informacji na ten temat, znajdziesz w instrukcji urządzenia.
- Nie należy używać naczyń, które nie powinny być wkładane do mikrofalówki. Zignorowanie tego ostrzeżenia, może zakończyć się pożarem.
- Nie wydłużaj niepotrzebnie czasu podgrzewania jedzenia w mikrofalówce.
- Należy natychmiast usunąć resztki jedzenia i powstałe zabrudzenia za pomocą miękkiej ściereczki.
Toster
- Upewnij się, że toster nie ma kontaktu z wodą. Nie należy również z niego korzystać, jeśli masz mokre ręce.
- Trzymaj toster z dala od łatwopalnych przedmiotów, takich jak zasłony.
- Tostery nadają się do użycia w przypadku suchego pieczywa, nie są zaś wskazane w przypadku m.in. bułeczek z lukrem, masłem czy polewą.
- Jeśli korzystasz z tostera codziennie, pamiętaj, aby raz w tygodniu usunąć z jego wnętrza nagromadzone okruszki. Przed rozpoczęciem czyszczenia, nie zapomnij wyjąć wtyczki z gniazdka.
Blender
- Nie należy używać go do rozdrabiania zbyt gorących, świeżo ugotowanych produktów. Musisz poczekać, aż ostygną co najmniej do 70°C.
- Powinieneś uważać także podczas czyszczenia. Najlepiej, aby żaden płyn nie dostał się do wnętrza obudowy silnika maszyny. Pomocna w tym przypadku okaże się wilgotna ściereczka.
- Nie używaj blendera zbyt długo, ponieważ takie działanie może doprowadzić do przegrzania silnika.
- Nie zaleca się również używać blendera do rozdrabniania suchych składników, takich jak krakersy.