Wsadził jajko do woreczka, a później do rękawa i zawiązał sznurkiem. Po 20 sekundach nie dowierzałam
Sztuczka, która powali na kolana gości podczas kolacji i sprawi, że będziesz dla znajomych mistrzem kuchennych rewolucji.
Metoda sprawdzi się także, gdy Twoje dziecko jest niejadkiem i chcesz je czymś zaciekawić. Wystarczy, że krok po kroku będziesz wykonywać czynności przedstawione w filmie, a na koniec pochwalisz się jajkiem na twardo, które jest całe żółte!
Kilka przydatnych przy tej okazji porad:
* aby sprawdzić, czy jajko jest świeże, włóż je do naczynia z osoloną wody. Jeśli utonie, to znaczy, że jest świeże. Jeśli pływa na powierzchni, może mieć kilka dni
* zawsze myj jajka przed gotowaniem
* aby zapobiec pękaniu powłoki podczas wrzenia, należy pamiętać, aby chwilę przed włożeniem do garnka, jajka przebywały w temperaturze pokojowej
* czasami jajko uderza o dno garnka i pęka. Sól dodana do wody powinna uratować sytuację
* obieranie jajka to koszmar? Umieść je w zimnej wodzie zaraz po ugotowaniu i zostaw je na kilka minut. Powinno pomóc
* jeśli przypadkowo wymieszasz już ugotowane jajka z tymi surowymi, nie załamuj się. Istnieje sposób na to, aby je odróżnić. Zakręć je po kolei na płaskiej powierzchni. Jeśli będą się kręcić z łatwością, to są ugotowane. Jeśli nie, są jeszcze surowe