Prosty przepis na pyszne ciasto na świąteczne pierogi. Twoja rodzina będzie zachwycona

Wigilia Bożego Narodzenia to czas spędzony z rodziną i bliskimi. Chwile pełne miłych chwil, choinki i prezentów. Chwile gdy cały dom wypełnia się zapachem pierników, barszczu i pierogów.

Ale zaraz, co zrobić gdy właśnie z tymi ostatnimi mamy problem?

Wiele Polek wciąż ma problem na zrobienie idealnego ciasta na pierogi, przez co na ostatnią chwilę decydują się na kupno już gotowych dań

Na szczęście założycielka strony To-Co-Lubie-Gotuje.pl może okazać się wybawieniem dla każdej, tej początkującej, jak i już zaawansowanej kucharki. Jej przepis na ciasto do pierogów jest prosty i nadaje się zarówno do pierogów wytrawnych jak i tych na słodko.

Potrzebujesz:

– 500 g mąki pszennej (typ 480),
– 2 żółtka,
– 300 ml mocno ciepłej wody,
– 1 łyżka oleju,
– pół łyżeczki soli.

Przygotowanie:

1) Wszystkie składniki umieść na stolnicy i lekko wymieszaj. Następnie dolej wodę i szybko zagnij ugniatać ciasto. Ciasto możesz też wyrobić w mikserze z hakiem.
2) Ciasto przełóż do miski, którą wcześniej należy lekko posypać mąką. Przykryj naczynie ściereczką i odstaw na pół godziny.
3) Po tym czasie przełóż ciasto na stolnicę (posyp ją wcześniej mąką). Pamiętaj, żeby nie podsypywać zbyt mocno stolnicy, ponieważ może to spowodować, że pierogi będą się rozpadać podczas gotowania.
4) W trakcie lepienia pierogów pozostałą część ciasta trzymaj na talerzu lub w misce. Przykryj je szmatką, aby nie obeschło.

Jak Ci się podoba ten przepis? Prawda, że prosty? Z pewnością w tym roku zrobisz idealne ciasto na pierogi!