PoradyLajfhakiProsty przepis na pyszne ciasto z efektem "stłuczonego szkła". Smakuje niesamowicie

Prosty przepis na pyszne ciasto z efektem "stłuczonego szkła". Smakuje niesamowicie

Prosty przepis na pyszne ciasto z efektem "stłuczonego szkła". Smakuje niesamowicie
Aleksandra
11.06.2020 08:20, aktualizacja: 11.06.2020 20:43

Ciasto najczęściej pieczemy, gdy przychodzą do nas goście. Chcemy ich czymś zaskoczyć i utwierdzić ich w przekonaniu, że nasze umiejętności kulinarne są naprawdę na wysokim poziomie. Jeśli skończyły Ci się pomysły, to mamy dla Ciebie wskazówkę, jak zrobić ciasto, o którym Twoi goście będą jeszcze długo mówić. Najważniejszym elementem są kolorowe, małe galaretki, które wyglądają jak witraże. Do dzieła!

Potrzebujesz:

Na spód:

- 250 g maślanych herbatników

- 100 g cukru

- 50 g roztopionego masła

Na górę:

- 1 silikonowa forma do ciast

- 375 ml śmietany kremówki

- 250 ml soku ananasowego

- 5 x 65 ml wody

- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

- 1 łyżeczka żelatyny

- galaretki z cytryny, truskawki, winogron, brzoskwini i pomarańczy.

Obraz

Najpierw przygotuj w oddzielnych miseczkach wodę (tylko 65 ml) na galaretkę. Potrzebujesz bardziej stałej konsystencji niż normalnie.

Obraz

W innym naczyniu wymieszaj rozdrobnione herbatniki i masło na jedną masę. Następnie rozłóż to na formę (spód) i włóż do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na 15 minut.

Obraz

Później wymieszaj żelatynę z sokiem ananasowym i podgrzej. Całość wlej do schłodzonej śmietany.

Obraz

Weź zimne galaretki z lodówki (wcześniej pokrojone w kostki) i włóż je do śmietanki. UWAGA: nie mieszaj masy, ponieważ możesz uszkodzić galaretkę. Następnie włóż wszystko do tortownicy, w której znajduje się spód z herbatników.

Obraz

Teraz wystarczy włożyć ciasto na około 4 godziny do lodówki (lepiej byłoby trzymać je całą noc). Po określonym czasie, wszystko będzie wyglądać tak:

Obraz

Ciasto z kolorowymi galaretkami wygląda naprawdę rewelacyjnie!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także