PoradyCo i jak długo możesz mrozić, żeby nie narazić rodziny na zatrucie?

Co i jak długo możesz mrozić, żeby nie narazić rodziny na zatrucie?

Jak długo można mrozić? Fot. Freepik / Genialne
Jak długo można mrozić? Fot. Freepik / Genialne
Manuel
06.10.2022 12:34, aktualizacja: 06.10.2022 13:02

W tym artykule dowiesz się, jak długo można mrozić konkretne rodzaje mięs, a także warzywa, owoce, nabiał i inne rzeczy. Podajemy także jakie produkty do zamrożenia ich w zamrażarce kompletnie się nie nadają.

Jak długo można mrozić jedzenie?

Jeśli zamrażarka działa w temperaturze -18°C i jest odpowiednia do długotrwałego przechowywania, to jedzenie w niej możesz trzymać praktycznie nieskończenie długo. O ile oczywiście je właściwie zapakowałeś. Tyle, że po pewnym czasie straci ono bardzo wyraźnie na smaku. Niemniej wciąż będzie nadawało się do spożycia. Daty podane poniżej odzwierciedlają właśnie moment, kiedy jedzenie wyraźnie straci na smaku.

Oto żywność, którą można zamrozić, jeśli Twoja zamrażarka pracuje w temperaturze -18°C:

Niegotowane mięso (pieczenie, steki, kotlety itp.)

4-12 miesięcy.

Niegotowane mięso mielone

3-4 miesiące.

Mięso gotowane

2-3 miesiące.

Wędliny (szynka i bekon)

1-2 miesiące.

Drób niegotowany (kurczak, indyk itp.)

9-12 miesięcy.

Drób gotowany

4 miesiące.

Ryby - surowe i gotowane

2-4 miesiące.

Mrożone obiady (np. lasagne, pizza, etc.)

3-4 miesiące.

Zupy, gulasze i zapiekanki

2-3 miesiące.

Mleko

Do 1 miesiąca.

Masło

Do 3 miesięcy.

Tarty ser

Do 4 miesięcy.

Warzywa

Do 12 miesięcy.

Owoce

Do 6 miesięcy.

Jaja (należy oddzielić żółtko od białka lub ubić jaja przed zamrożeniem)

Do 6 miesięcy.

Ciasta i wypieki bez lukru

6-8 miesięcy.

Chleb

Do 3 miesięcy.

Surowe ciasto

6 miesięcy.

jak długo można mrozić, fot. freepik
jak długo można mrozić, fot. freepik

Żywność, której nie można zamrażać

Niektóre produkty po prostu nie nadają się do zamrażania.

Żywność z kruchym spodem

Po rozmrożeniu i ponownym podgrzaniu mogą stać się rozmokłe.

Warzywa i owoce o dużej zawartości wody, takie jak sałata, ogórek, kiełki fasoli, rzodkiewki i arbuzy

Stają się one wiotkie i mięsiste.

Miękkie zioła, takie jak pietruszka, bazylia i szczypiorek

Brązowieją.

Sosy na bazie jajek, takie jak majonez

Oddzielają się i zsiadają.

Sosy na bazie mleka

Oddzielają się.

Zwykły jogurt, niskotłuszczowy serek śmietankowy, śmietana i twaróg

Stają się wodniste.

Surowe jajka w skorupkach

Rozszerzają się i pękają.

Jajka ugotowane na twardo

Stają się gumowate.

Żywność w puszkach

A po co miałbyś to robić? ;)

Jak prawidłowo używać zamrażarki? Fot. Freepik / Genialne
Jak prawidłowo używać zamrażarki? Fot. Freepik / Genialne
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także