Co i jak długo możesz mrozić, żeby nie narazić rodziny na zatrucie?
W tym artykule dowiesz się, jak długo można mrozić konkretne rodzaje mięs, a także warzywa, owoce, nabiał i inne rzeczy. Podajemy także jakie produkty do zamrożenia ich w zamrażarce kompletnie się nie nadają.
Jak długo można mrozić jedzenie?
Jeśli zamrażarka działa w temperaturze -18°C i jest odpowiednia do długotrwałego przechowywania, to jedzenie w niej możesz trzymać praktycznie nieskończenie długo. O ile oczywiście je właściwie zapakowałeś. Tyle, że po pewnym czasie straci ono bardzo wyraźnie na smaku. Niemniej wciąż będzie nadawało się do spożycia. Daty podane poniżej odzwierciedlają właśnie moment, kiedy jedzenie wyraźnie straci na smaku.
Oto żywność, którą można zamrozić, jeśli Twoja zamrażarka pracuje w temperaturze -18°C:
Niegotowane mięso (pieczenie, steki, kotlety itp.)
4-12 miesięcy.
Niegotowane mięso mielone
3-4 miesiące.
Mięso gotowane
2-3 miesiące.
Wędliny (szynka i bekon)
1-2 miesiące.
Drób niegotowany (kurczak, indyk itp.)
9-12 miesięcy.
Drób gotowany
4 miesiące.
Ryby - surowe i gotowane
2-4 miesiące.
Mrożone obiady (np. lasagne, pizza, etc.)
3-4 miesiące.
Zupy, gulasze i zapiekanki
2-3 miesiące.
Mleko
Do 1 miesiąca.
Masło
Do 3 miesięcy.
Tarty ser
Do 4 miesięcy.
Warzywa
Do 12 miesięcy.
Owoce
Do 6 miesięcy.
Jaja (należy oddzielić żółtko od białka lub ubić jaja przed zamrożeniem)
Do 6 miesięcy.
Ciasta i wypieki bez lukru
6-8 miesięcy.
Chleb
Do 3 miesięcy.
Surowe ciasto
6 miesięcy.
Żywność, której nie można zamrażać
Niektóre produkty po prostu nie nadają się do zamrażania.
Żywność z kruchym spodem
Po rozmrożeniu i ponownym podgrzaniu mogą stać się rozmokłe.
Warzywa i owoce o dużej zawartości wody, takie jak sałata, ogórek, kiełki fasoli, rzodkiewki i arbuzy
Stają się one wiotkie i mięsiste.
Miękkie zioła, takie jak pietruszka, bazylia i szczypiorek
Brązowieją.
Sosy na bazie jajek, takie jak majonez
Oddzielają się i zsiadają.
Sosy na bazie mleka
Oddzielają się.
Zwykły jogurt, niskotłuszczowy serek śmietankowy, śmietana i twaróg
Stają się wodniste.
Surowe jajka w skorupkach
Rozszerzają się i pękają.
Jajka ugotowane na twardo
Stają się gumowate.
Żywność w puszkach
A po co miałbyś to robić? ;)