PoradyKupujesz surowe mięso? Zrób to, a będzie idealne nawet przy dłuższym przechowywaniu

Kupujesz surowe mięso? Zrób to, a będzie idealne nawet przy dłuższym przechowywaniu

Co zrobić, żeby mięso było dłużej świeże? fot. freepik
Co zrobić, żeby mięso było dłużej świeże? fot. freepik
Manuel
03.01.2023 16:36

Jeśli chcesz, żeby mięso było dłużej świeże bez utraty jego smaku i zwartości, to jest kilka praktycznych reguł, które powinieneś przestrzegać. Podpowiemy Ci też parę prostych sztuczek, które możesz skutecznie wykorzystać.

Co zrobić, żeby mięso było dłużej świeże w lodówce?

Wiemy, że gdy mamy do czynienia z surową żywnością, ryzyko namnażania się bakterii może być większe niż w przypadku żywności gotowanej. Jednak przy zachowaniu kilku prostych środków ostrożności możemy bezpiecznie zachować świeżość żywności, w tym mięsa, niezależnie od tego, czy zdecydujemy się je pozostawić na krótszy czas w lodówce, czy na dłuższy czas w zamrażarce. Z przechowywaniem w zamrażarce większość ludzi nie ma raczej problemu, dlatego zajmiemy się przechowywaniem w lodówce.

Jak przechowywać świeże mięso w lodówce?

Najłatwiejszym sposobem na zachowanie świeżego mięsa jest umieszczenie go w lodówce. Przeciętnie może się tam znajdować do 6-7 dni. Choć wiele tutaj zależy od rodzaju mięsa, rodzaju opakowania i oczywiście początkowej świeżości.

Lepiej nie przechowywać mięsa w opakowaniu plastikowym, jakim są woreczki, w których je kupiłeś "na wagę"; usuń mięso z plastiku, osusz je papierowym ręcznikiem i umieść w szczelnie zamkniętym szklanym lub sztywnym plastikowym pojemniku. Umieść mięso w dolnej komorze lodówki, gdzie chłodniejsza temperatura zapewnia mniejsze namnażanie się bakterii obecnych w mięsie. Kiedy zdecydujesz się użyć mięsa do swoich przetworów, wyjmij je z lodówki na około 30 minut przed rozpoczęciem gotowania. Przed gotowaniem sprawdź, czy mięso nie ma nieprzyjemnego zapachu, czy nie straciło zbyt dużo płynów. I czy nie ma szarych lub zielonkawych smug.

Co zrobić żeby mięso było dłużej świeże, fot. freepik
Co zrobić żeby mięso było dłużej świeże, fot. freepik

Przechowywanie mięsa w oleju

Jeżeli dany kawałek surowego mięsa nie zamierzasz gotować, ale smażyć, piec ,czy dusić, to wystarczy polać je olejem i rozsmarować na nim tłuszcz. Zamknij w pojemniku na żywność. Taka marynata z oleju pozwoli przetrzymać mięso w lodówce o wiele dłużej, nawet około tygodnia.

Czego NIE ROBIĆ, aby najlepiej przechować świeże mięso?

Niezależnie od tego, czy umieścimy mięso w lodówce, czy w zamrażarce, musimy zawsze uważać, aby nie popełnić drobnych błędów, które mogą zrujnować proces konserwacji.

Nigdy nie umieszczaj kawałków świeżego mięsa w kontakcie z mięsem gotowanym, bakterie surowej żywności mogłyby zanieczyścić te już ugotowane.

Do przykrycia mięsa, które chcesz zakonserwować, używaj zawsze zamkniętych pojemników, torebek do lodówki lub folii.

Zawsze oddzielaj różne rodzaje mięsa (kurczak, wieprzowina, wołowina): to bardzo ważne, aby nie "zanieczyszczały" się wzajemnie.

Jeśli zdecydujesz się użyć mrożonego mięsa do swoich przepisów, wyjmij je z zamrażarki co najmniej 12 godzin przed gotowaniem i pozwól mu się powoli rozmrozić w lodówce.

Jak zrobić domowy ocet jabłkowy? Mamy prosty i sprawdzony sposób!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także