×

Samodzielnie zrobiona nalewka i syrop z czarnego bzu pomogą przetrwać zimę. Proste przepisy dla każdego

Czarny bez powszechnie występuje w Polsce i bez trudu można go spotkać w parkach, przy drogach bądź w ogrodach. Gałęzie tego krzewu, od sierpnia do października, uginają się pod ciężarem drobnych, ciemnofioletowych owoców.

pinterest

Od oparzeń i uderzenia pioruna

Czarny bez znany był od zarania dziejów. W starożytnym Egipcie stosowano go do leczenia oparzeń, a w starożytnym Rzymie gałązkę wkładano do grobów, aby nie był wyczuwalny odór rozkładających się zwłok. W Polsce wierzono, że to roślina magiczna. Gałązki bzu umieszczano na dachach kościołów i domów (miały chronić przed uderzeniem pioruna).

Po umyciu wodą zwłok zmarłego, wylewano ten płyn pod krzak czarnego bzu. Taki rytuał miał uchronić rodzinę przed przedwczesną śmiercią. Wierzono również, że wyrywanie z korzeniami bzu sprawi, że sprawca tego czynu będzie miał koślawe nogi. W różnych częściach Polski krzew ten nosi odmienne nazwy: bzina, gołębia pokrzywa, sukhyczka, bess, holunder, baźnik czy hebz.

pinterest

Bez dobry na wszystko

Owoce czarnego bzu są bogate w witaminy A, B, C, a także garbniki, wapń, żelazo, fosfor czy w pektyny. Dodatkowo mają szereg właściwości zdrowotnych:

  • wzmacniają odporność, walczą z wirusami, bakteriami,
  • niwelują dolegliwości bólowe (migreny, rwa kulszowa, reumatyzm),
  • regulują pracę nerek, wątroby i pomagają na problemy z trawieniem,
  • mają działanie moczopędne,
  • pomogą przy uporczywym kaszlu,
  • obniżają poziom cholesterolu oraz dbają o odpowiedni poziom glukozy we krwi,
  • łagodzą stany zapalne powiek,
  • uszczelniają ściany naczyń krwionośnych.

Czarny bez znalazł także zastosowanie w kosmetyce. Chroni organizm przed atakiem wolnych rodników i pilnuje, aby organizm przedwcześnie się nie starzał. Kremy czy toniki z wyciągiem z tego owocu łagodzą podrażnienia, pobudzają ukrwienie skóry, a także nawilżają.

pinterest

Baldachimy pełne dobroci

Owoce czarnego bzu zbieraj tylko wtedy, kiedy są całkowicie dojrzałe (wszystkie kulki w konkretnym baldachimie mają ciemnofioletowy kolor). Surowe owoce zawierają szkodliwe substancje, które powodują zatrucia (obróbka termiczna zwalcza wszelkie toksyny). Najlepiej zrywać z drzewa całe baldachimy. Pamiętaj też o założeniu rękawiczek, gdyż owoce mają sporo soku, który farbuje skórę.

pinterest

Z czarnego bzu można samodzielnie zrobić nalewkę, syrop, sok czy konfiturę. Takie przetwory pozwolą w lepszym nastroju przetrwać zimę. 😉

Nalewka z czarnego bzu

  • 1 kg owoców czarnego bzu,
  • 1 l spirytusu (można dać pół litra wódki i pół litra spirytusu)
  • sok z cytryny, cynamon (opcjonalnie),
  • 25 dag cukru,
  • pół litra wody.

Owoce umyj i odrzuć te niedojrzałe. Wsyp do słoja, zalej alkoholem i ustaw całość w ciemnym, suchym miejscu (możesz dodać też cynamon lub sok z cytryny). Po miesiącu przefiltruj miksturę, a z wody oraz cukru ugotuj syrop. Dolej go do powstającej nalewki, a po tygodniu ponownie przefiltruj. Otrzymany płyn wlej do butelek, szczelnie zakręć i odstaw na 6 miesięcy. Po tym czasie możesz już skosztować nalewki. 😉

pinterest

Syropu z czarnego bzu

  • ok. 1 kg owoców,
  • ok. 1 kg cukru,
  • woda.

Owoce dokładnie umyj i odrzuć te niedojrzałe. Następnie przełóż je do garnka i zasyp cukrem. Ilość słodzidła zależy od tego, jak bardzo słodki syrop chciałbyś uzyskać. Owoce z cukrem zalej wodą (wszystkie powinny znaleźć się pod jej powierzchnią) i postaw na gazie. Całość gotuj do momentu, aż owoce puszczą sok. Wówczas ostudź miksturę, przecedź przez sito i przelej do butelek. Bez pasteryzowania syrop będzie zdatny do spożycia przez ok. 3 tygodnie.

pinterest

Jakie przetwory robisz z czarnego bzu?

Prosty przepis na zdrowotny syrop z mniszka lekarskiego. Warto korzystać ze złotych darów łąk

genialne

Triki ogrodników

 

Źródła: www.claudia.pl, www.wapteka.pl, www.aptekagemini.pl, www.e-ogrodek.pl

Może Cię zainteresować

zamknij