PoradyOto dania, których lepiej nie zamawiać w restauracji. Powody znają szefowie kuchni

Oto dania, których lepiej nie zamawiać w restauracji. Powody znają szefowie kuchni

czego nie zamawiać w restauracji? fot. freepik
czego nie zamawiać w restauracji? fot. freepik
Manuel
10.02.2023 10:52

Robione z odpadków, które pozostaną po innym daniu. Albo rzeczy leżące nawet miesiącami w zamrażarkach. Grupa znanych szefów kuchni ujawniła czego nie warto zamawiać w restauracji, do której się przyszło na jedzenie.

Czego nie warto zamawiać w restauracji?

Oto potrawy, których powinieneś się wystrzegać:

Ostrożnie ze specjałami dnia!

czego nie zamawiać w restauracji, fot. freepik
czego nie zamawiać w restauracji, fot. freepik

Małże

Mary Dumont zwraca uwagę na to, że powinniśmy bardzo ostrożnie podchodzić do wszelkich dan z małżami. Psują się one bowiem stosunkowo łatwo i trudno jest to wyłapać. A często nawet 1 zepsuty małż w daniu potrafi przyprawić nas o bardzo nieprzyjemne przypadłości

Burgery dla smakoszy

James Briscione z Institute of Culinary radzi by unikać drogich, wymyślnych burgerów. Jego zdaniem praktycznie nigdy nie są one warte swojej ceny. I dużo lepiej jest zamówić to samo mięso czy  inne składniki pod tradycyjną postacią, bo będzie to wszystko lepiej przyrządzone.

Dania z oliwą truflową

Ten sam Briscione wskazuje również by unikać dań z oliwą truflową. Zgodnie z jego wiedzą nawet w drogich, w ekskluzywnych restauracjach oliwa ta jest w rzeczywistości zastępowana swoimi tanimi odpowiednikami. Łatwo tutaj bowiem klientów oszukać i zaoszczędzić sporo pieniędzy. Zwłaszcza jeśli oliwa trafia do nich już na daniu i nie są oni w stanie oddzielić jej zapachu i smaku ściśle od innych potraw.

czego nie zamawiać w restauracji, fot. freepik
czego nie zamawiać w restauracji, fot. freepik

Dania z ryby tylko w określone dni tygodnia

Wiele restauracji otrzymuje produkty, z których przyrządza dania od swoich dostawców w czwartki - tak, aby wszystko było świeże na weekend. W Europie i obu Amerykach sprawdza się to zwłaszcza w przypadku ryb, które wciąż dużo chętniej zamawiane są w restauracjach w piątki. I w przypadku ryb ich świeżość ma bardzo duże znaczenie dla ich smaku. Dlatego nie warto zamawiać dan z ryb na początku, czy w środku tygodnia. Łącznie z czwartkiem - w ten dzień możesz dostać na swój talerz, albo coś bardzo świeżego, albo wręcz przeciwnie - możesz dostać rybę, która zdecydowanie nie będzie już świeża.

Kulinarne triki na miarę szefa kuchni!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także