×

Większość osób nie potrafi dostrzec różnicy między cebulami. Oto jak ich używać

Czy czytając przepis zastanawiasz się czy na pewno użycie żółtej, białej lub czerwonej cebuli zrobi różnicę? Niektóre dania wymagają konkretnego rodzaju cebuli i może będziesz zaskoczony, lecz różnią się one nie tylko kolorem, ale również teksturą oraz smakiem. Pod względem gotowania wszystkie cebule zachowują się tak samo, lecz zawsze warto pamiętać o pewnych zasadach. Dzięki tej wiedzy Twoje dania zawsze będą pyszne!

Zanim przejdziemy do różnic między najpopularniejszymi typami cebuli, czy wiesz którą cebulę wybrać kiedy robisz zakupy?

Kupując cebulę, warto sprawdzić która jest cięższa i twardsza. Unikaj takiej która jest miękka i jeszcze przed obraniem ma ostry zapach – te znaki sugerują, że cebula jest stara. Oprócz słodkiej cebulki, wszystkie inne rodzaje tego warzywa mogą być przechowywane przez kilka tygodni w chłodnej, ciemnej spiżarni lub szafie.

Żółta cebula

To chyba najbardziej popularna odmiana cebuli, którą najczęściej spotykasz w sklepie. Balans między cierpkim i słodkim smakiem, jest bardzo wyważony, jednak im dłużej gotujesz tę cebulę, tym staje się słodsza. Żółta cebula jest zazwyczaj rozmiaru pięści i ma dość twardą skórkę zewnętrzną oraz mięsiste warstwy, które są trudne do przecięcia. W sklepach najczęściej kupimy żółtą cebulę, która jest odmianą hiszpańskiej cebuli – jest ona nieco słodsza i delikatniejsza w smaku. Świetnie nadaje się do ostrych lub kwaśnych dań, a także potraw bardzo mięsnych, ze względu na swoją słodycz, łagodzą smak. Tak naprawdę ta odmiana cebuli nadaje się w wszystkiego nawet do zup czy sałatek. Nadaje się do smażenie, gotowania i karmelizowania.

Biała cebula

Wonder How To

Biała cebula ma ostrzejszy i bardziej ostry smak niż żółta, dodatkowo ma także cieńszą, bardziej papierkową skórkę. Tę odmianę można ugotować w taki sam sposób jak żółtą cebulę, ale najlepiej smakuje gdy jest zmielona i podawana do sosów lub sałat. Jej minusem jest ostry zapach, który podrażnia oczy.

Czerwona cebula

Pomimo tego, że czerwona cebula wygląda inaczej niż dwie jaśniejsze odmiany, to w smaku jest dość podobna do żółtej cebuli, chociaż jej warstwy są nieco mniej delikatniejsze i mięsiste. Czerwona cebula jest kwaśniejsza, przez co częściej stosowana jest w sałatkach lub w burgerach niż w gotowanych daniach. Mała wskazówka: jeśli uznasz, że smak czerwonej cebuli jest zbyt cierpki, przed podaniem namocz ją w wodzie.

Słodka cebulka

Pennsylvania Simply Sweet Onions

Słodka cebula wygląda bardzo podobnie do przeciętnej żółtej cebuli, lecz smakuje zupełnie inaczej. Nie jest tak ostra i cierpka w smaku lecz faktycznie ma słodszy posmak. Tę cebulkę możesz skroić i dodać do kanapki. Ma ona barwę białą i żółta, a w wyglądzie są lekko spłaszczone. Ze względu na to, że ta odmiana jest nieco delikatniejsza, będzie miała ona krótszy okres przydatności i należy przechowywać ją w lodówce.

Który rodzaj cebuli jest Twoim ulubionym?

 

Katarzyna

Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej. Fotografka i redaktorka. Miłośniczka ciekawego designu, dobrej muzyki oraz oryginalnych rozwiązań dla domu. Wolne chwile spędza na szukaniu ekologicznych rozwiązań, którymi chce dzielić się z innymi.

Wybrane dla Ciebie

20 obłędnie wyglądających potraw, które sprawią, że podczas jedzenia każdemu będą się trzęsły uszy

Najpierw jemy oczami. Dlatego estetycznie wyglądające dania bez trudu skuszą każdego miłośnika dobrej kuchni. Kolorowe tarty, finezyjne tory czy dekoracyjnie podane smażone potrawy łechcą kubki smakowe. Obejrzyj kulinarną galerię i zdecyduj, które danie zjadłbyś w pierwszej kolejności. 😉 1. Oszałamiający tort borówkowy 2. Pistacjowe kryształy 3. Smok poleca się na obiad 4. Domek z piernika […]

12 kuchennych trików, które ułatwiają gotowanie. Każdy powinien je poznać!

Warto ułatwiać sobie życie w kuchni tak bardzo, jak to tylko możliwe. Poniższe 12 trików pozwoli Ci łatwiej, szybciej i wygodniej przygotować wiele rzeczy, które zwykle zajmowały „odrobinkę” więcej czasu.

Trik z mlekiem zmieni myślenie każdego miłośnika ziemniaków. Oto patent na idealne puree

Ziemniaki lubi chyba każdy. Często goszczą na polskim stole i są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego schabowego. Jednak od czasu do czasu można zmienić sposób ich podania. via GIPHY Zmodyfikowany przepis Alternatywą dla tłuczonym ziemniaków jest puree. Ma kremową konsystencję, która idealnie pasuje do mięs czy zapiekanek. Przepisy mówią, ze najpierw należy ugotować ziemniaki w wodzie, […]

Kuchnie w restauracjach od zaplecza. 21 rzeczy, których klienci nie widzą na własne oczy

Czasami lepiej nie wiedzieć jak wygląda przygotowanie tego, co dostaniemy ostatecznie na talerzu. Ale ludzka ciekawość i w takich przypadkach nie potrafi się oprzeć i lubi „zajrzeć za kurtynę”. Oto kolekcja zdjęć z restauracyjnych kuchni. Nie oddają całego sedna, sekretów i tajemnic restauracyjnych zapleczy, ale w kuchni potrafi się dziać wiele… #1 Chyba potrzebujemy większej […]

23 tak fantazyjne dania dla dzieci, że aż ślinka cieknie od samego patrzenia!

Poniższa galeria to prawdziwa kusicielka, która zachęca do otworzenia lodówki. 😉 Fantazyjne i pełne kolorów posiłki przygotowuje japońska mama trójki dzieci – Etoni Mama. Aby zachęcić swoje potomstwo do jedzenia jest w stanie zwykłe jajko sadzone przemienić w Minionka, z ciasta tworzy rybki,  a w jej zupach pływają duszki. Chyba nikt nie byłby w stanie […]

Kulinarne sztuczki, których nie uczą w szkołach gastronomicznych

Zastanawiacie się czasem jak profesjonaliści zawsze przygotowują bezbłędne i pyszne posiłki? Oczywiście mają na to swoje sztuczki, którymi niechętnie dzielą się ze światem. Czasem sekrety przekazują uczniom, jednak kulinarne tajemnice gorliwie ukrywają przed resztą świata. Czasem jednak można podpatrzeć, co skrywa się za soczystym mięsem i wykorzystać tę wiedzę na własny użytek. Poniżej mamy dla […]