PoradyLajfhakiWiększość osób nie potrafi dostrzec różnicy między cebulami. Oto jak ich używać

Większość osób nie potrafi dostrzec różnicy między cebulami. Oto jak ich używać

Większość osób nie potrafi dostrzec różnicy między cebulami. Oto jak ich używać
Katarzyna
15.07.2022 08:01, aktualizacja: 15.07.2022 09:52

Czy czytając przepis zastanawiasz się czy na pewno użycie żółtej, białej lub czerwonej cebuli zrobi różnicę? Niektóre dania wymagają konkretnego rodzaju cebuli i może będziesz zaskoczony, lecz różnią się one nie tylko kolorem, ale również teksturą oraz smakiem. Pod względem gotowania wszystkie cebule zachowują się tak samo, lecz zawsze warto pamiętać o pewnych zasadach. Dzięki tej wiedzy Twoje dania zawsze będą pyszne!

Zanim przejdziemy do różnic między najpopularniejszymi typami cebuli, czy wiesz którą cebulę wybrać kiedy robisz zakupy?

Kupując cebulę, warto sprawdzić która jest cięższa i twardsza. Unikaj takiej która jest miękka i jeszcze przed obraniem ma ostry zapach - te znaki sugerują, że cebula jest stara. Oprócz słodkiej cebulki, wszystkie inne rodzaje tego warzywa mogą być przechowywane przez kilka tygodni w chłodnej, ciemnej spiżarni lub szafie.

Żółta cebula

Obraz

To chyba najbardziej popularna odmiana cebuli, którą najczęściej spotykasz w sklepie. Balans między cierpkim i słodkim smakiem, jest bardzo wyważony, jednak im dłużej gotujesz tę cebulę, tym staje się słodsza. Żółta cebula jest zazwyczaj rozmiaru pięści i ma dość twardą skórkę zewnętrzną oraz mięsiste warstwy, które są trudne do przecięcia. W sklepach najczęściej kupimy żółtą cebulę, która jest odmianą hiszpańskiej cebuli - jest ona nieco słodsza i delikatniejsza w smaku. Świetnie nadaje się do ostrych lub kwaśnych dań, a także potraw bardzo mięsnych, ze względu na swoją słodycz, łagodzą smak. Tak naprawdę ta odmiana cebuli nadaje się w wszystkiego nawet do zup czy sałatek. Nadaje się do smażenie, gotowania i karmelizowania.

Biała cebula

Biała cebula ma ostrzejszy i bardziej ostry smak niż żółta, dodatkowo ma także cieńszą, bardziej papierkową skórkę. Tę odmianę można ugotować w taki sam sposób jak żółtą cebulę, ale najlepiej smakuje gdy jest zmielona i podawana do sosów lub sałat. Jej minusem jest ostry zapach, który podrażnia oczy.

Czerwona cebula

Obraz

Pomimo tego, że czerwona cebula wygląda inaczej niż dwie jaśniejsze odmiany, to w smaku jest dość podobna do żółtej cebuli, chociaż jej warstwy są nieco mniej delikatniejsze i mięsiste. Czerwona cebula jest kwaśniejsza, przez co częściej stosowana jest w sałatkach lub w burgerach niż w gotowanych daniach. Mała wskazówka: jeśli uznasz, że smak czerwonej cebuli jest zbyt cierpki, przed podaniem namocz ją w wodzie.

Słodka cebulka

Słodka cebula wygląda bardzo podobnie do przeciętnej żółtej cebuli, lecz smakuje zupełnie inaczej. Nie jest tak ostra i cierpka w smaku lecz faktycznie ma słodszy posmak. Tę cebulkę możesz skroić i dodać do kanapki. Ma ona barwę białą i żółta, a w wyglądzie są lekko spłaszczone. Ze względu na to, że ta odmiana jest nieco delikatniejsza, będzie miała ona krótszy okres przydatności i należy przechowywać ją w lodówce.

Który rodzaj cebuli jest Twoim ulubionym?
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także