Uwaga na oszustwo na Facebook’u. Wiadomości mogą kosztować Cię sporo pieniędzy

Wirtualni przestępcy co rusz wymyślają nowe metody oszustw. Wśród nich znajdują się między innymi fałszywe wiadomości wysyłane w portalach społecznościowych. Klikając w linki, znajdujące się w nich, możemy stracić swoje pieniądze lub zainfekować komputer.

Jedno nieostrożne kliknięcie…

Co robisz, kiedy dostajesz wiadomość od dobrego znajomego, w której znajduje się link? Najprawdopodobniej klikasz w niego, czyż nie?

Niestety, jeżeli tak robisz, możesz paść ofiarą oszustwa…

Według serwisu niebezpiecznik.pl, gdybyś dostał taką wiadomość ze swoim imieniem i kliknął bez zastanowienia, najprawdopodobniej straciłbyś pieniądze…

Po kliknięciu w załączony link, jesteś przenoszony na stronę Google Drive. W otwartej karcie zobaczysz zdjęcie autora wiadomości i naniesiony na nie przycisk „play”. Kiedy będziesz, próbował odtworzyć przesłany Ci „filmik”, zostaniesz przeniesiony na kolejną stronę:

  • Fałszywy serwis udający hostingi plików. Tam mogą zostać wyłudzone od Ciebie pieniądze za możliwość ich pobrania (za pomocą wysłania sms’a, który słono kosztuje)
  • Oszustwo WAB billing. Użytkownik klika w link i rejestruje się do subskrypcji, za co pobierana jest opłata, bez wysyłania jakiegokolwiek sms’a. To zdecydowanie najgroźniejsza opcja, która może nie wzbudzić Twoich podejrzeń

Podobnie może zdarzyć się, kiedy klikniemy w link, znajdujący się w tej wiadomości:

Podobne oszustwa pojawiają się na social mediach co kilka tygodni, lepiej uważaj na wiadomości, które klikasz!

Źródło i fotografie: niebezpiecznik.pl