Kategorie Domowe trikiPorady

Czy warto zmieniać temperaturę w lodówce? Zadbaj o świeżość swoich produktów

Czy warto zmieniać należy zmienić temperaturę w lodówce? Pewnie nie często zadajesz sobie to pytanie, ale jeśli naprawdę chcesz zadbać o świeżość przechowywanych w niej produktów, musisz wiedzieć, że temperatura odgrywa kluczowe zadanie. To właśnie dzięki niej, produkty spożywcze nie ulegają zbyt wczesnemu zepsuciu! Co więc należy robić aby lodówka, zawsze spełniała nasze oczekiwania?

Czy warto zmieniać należy zmienić temperaturę w lodówce?

Czy warto zmieniać temperaturę w lodówce 0
elektroda.com

Kupując wędlinę, owoce, warzywa czy produkty mleczne z pewnością od razu po powrocie do domu, chowasz je do lodówki. W końcu to w tym miejscu panuje niska temperatura, która pozwala na zachowanie świeżości i długie przechowywanie produktów. Co jednak kryje się pod pojęciem niska temperatura? Najlepiej jest ustawić urządzenie na temperaturę miedzy 4, a 8 stopni. Warto pamiętać, że każdy poziom w lodówce posiada inną temperaturę, dlatego też tak ważne jest odpowiednie rozmieszczenie produktów.

Jak rozmieścić produkty spożywcze na poszczególnych poziomach w lodówce?

Czy warto zmieniać temperaturę w lodówce 1
unsplash.com

Możesz nie zdawać sobie z tego sprawy, ale poszczególne poziomy lodówki służą do przechowywania zupełnie innych produktów spożywczych. Przepływ chłodnego powietrza także jest inny w danych miejscach, dlatego dobrze wiedzieć gdzie umieścić np. masło a gdzie wędliny. Zacznijmy więc od najwyższej półki.

Górna półka w lodówce

Na najwyższej półce w lodówce oraz na środkowych piętrach można umieszczać wcześniej przygotowane posiłki, a także jajka czy nabiał.

Dolna półka

Na niższych półkach powinno umieszczać się mięsa, wędliny oraz ryby. W tych miejscach panuje bardzo niska temperatura, która jest idealna dla produktów mięsnych. To właśnie dzięki niskiej temperaturze ryby oraz mięsa zostają na dłużej świeże.

Szuflady na dole

Szuflady w lodówce mają najwyższą temperaturę, dlatego też dobrze jest przechowywać w nich owoce oraz warzywa.

Półki w drzwiach

Wąskie półki w drzwiach są odpowiednie do przechowywania napojów, sosów czy przypraw w płynie tj. musztarda, ketchup). Ze względu na otwieranie lodówki, temperatura na półkach w drzwiach nie jest stała, dlatego warto trzymać tu produkty niewymagające stałego chłodu.

Kiedy zmienić temperaturę w lodówce i czy warto to robić?

Czy warto zmieniać temperaturę w lodówce 2
unsplash.com

Jeśli w lodówce panuje zbyt wysoka lub zbyt niska temperatura, produkty spożywcze mogą szybciej się popsuć. Nieodpowiednie ustawienia mogą sprawiać, że lodówka będzie zużywała za dużo prądu – to ma wpływ na pracę urządzenia, a także wzrost rachunków za prąd. Jak już wiesz, najlepszą temperaturą jest od 4 do 8 stopni Celsjusza, ale kiedy i czy w ogóle warto ją zmienić? Tak naprawdę warto zwrócić uwagę na temperaturę w lodówce w okresie letnim. To właśnie wtedy chłodzenie urządzenia jest najważniejsze, ze względu na różnice temperatur. Kiedy temperatura na zewnątrz zaczyna się zmieniać, możesz zmienić ustawienia.

Zobacz także:

1) Proste sposoby, które pozwolą Ci ochłodzić pomieszczenie bez użycia klimatyzatora

2) Najprostszy sposób na sadzenie pomidorów w domu

3) Co odstrasza pluskwy? Babciny sposób zabije je wszystkie