Domowy sposób jak pozbyć się zarazków z deski do krojenia. Płyn do mycia naczyń to z mało!

W jaki sposób myjesz swoją deskę do krojenia? Gorąca woda, gąbka i oczywiście płyn do mycia naczyń, prawda? Ja też tak robiłam, a okazuje się, że nie jest to do końca właściwe.

Sam płyn to za mało!

Okazuje się, że płyn do mycia naczyń nie jest wystarczającym środkiem do mycia deski do krojenia. Zwłaszcza jeśli używasz jej do różnych rodzajów żywności.

Nawet jeśli szorujesz ją bardzo dokładnie, to i tak nie pozbędziesz się wszystkiego, co trzeba, np. szkodliwych bakterii, które zostają po krojeniu surowego mięsa. A chwilę później kroisz pomidora na kanapkę…

Co jeszcze?

Dlatego jeżeli nie masz osobnej deski do krojenia surowego mięsa, to po każdym użyciu powinieneś dodatkowo wyszorować ją za pomocą, któregoś z tych produktów:

  • Cytryny – Po umyciu deski smarujemy ją rozkrojoną cytryną i pozostawiamy na kilka minut. Na koniec spłukujemy pod bieżącą wodą.
  • Wody utlenionej – Możemy tez spryskać ją wodą utlenioną i po kilku minutach przepłukać w ciepłej wodzie.
  • Octu – Ocet też jest przydatny. Wystarczy skropić nim deskę do krojenia, a po chwili przepłukać w letniej wodzie.

Warto jednak zaopatrzyć się w osobne deski do surowego mięsa i reszty produktów. Co oczywiście nie zmienia faktu, że dezynfekcja i tak jest potrzebna.

Pamiętaj o tym, że drewnianej deski do krojenia nie można długo moczyć w wodzie, ponieważ nasiąka, a gdy zaczyna wysychać może popękać. Zawsze dobrze wycieraj ją po umyciu i nigdy nie chowaj mokrej do szafki – bakterie i grzyby uwielbiają wilgoć.

Źródło: polki.pl, thisisinsider.com, zielonyzagonek.pl | Fotografie: pixabay.com