×

Dlaczego ogórki pakowane są w folię? Rolnik zdradził prawdziwy powód, jest dziwny

Podczas zakupów w sklepie pewnie nieraz zastanawiałeś się, dlaczego ogórki szklarniowe są prawie zawsze w folii. Przecież żyjemy w dobie eko i walki z plastikiem. Jest jednak ku temu bardzo ważny powód, który może Cię wprawić w konsternację.

Ogórki szklarniowe to ulubione warzywo Polaków

Ogórki są jednym z najbardziej lubianych w naszym kraju warzyw. Statystyczny Polak zjada aż 7 kg ogórków w trakcie roku. Niewiele jest warzyw i owoców, które jemy równie chętnie i w równie dużych ilościach. Pewnie po części wynika to nie tylko z ich smaku, ale także z tego, że ogórki są relatywnie tanie. Łatwo jest także je wyhodować w naszych warunkach klimatycznych. Tym bardziej zaskakujące jest to, że mnie tylko importowane ogórki szklarniowe, ale czasami także nasze polskie są pakowane w folię…

ogórki w folii
ogórki w folii, fot. freepik

To dlatego ogórki szklarniowe prawie zawsze są w folii

Może więc ta cała folia jest zupełnie niepotrzebna? Wszak to zupełnie niepotrzebne odpady i lepiej dla planety byłoby bez tego. Prawda jest taka, że gdyby nie były pakowane w folię to przypuszczalnie… nie chciałbyś ich kupować. Wyglądałyby nieapetycznie i utraciłyby część swojego charakterystycznego smaku. Co więcej, nie można by było ich trzymać w pobliżu wielu owoców – jabłek, gruszek, mango, bananów czy nektarynek, gdyż wydzielają one etylen, który może znacząco skrócić termin przydatności ogórków do spożycia. O co więc chodzi z tą folią? Po pierwsze może ona być oznaką, że dany ogórek pochodzi z importu (praktycznie wszystkie zagraniczne ogórki są foliowane). Natomiast nasze krajowe ogórki ze szklarni czasem nie posiadają folii, przez co jednak nadają się do sprzedaży i spożycia przez znacznie krótszy okres. Szacuje się, że dzięki folii ogórek może zachować świeżość przez ok. 2 tygodnie, albo nawet trochę dłużej.

Równie ważne jest, że dzięki zapakowaniu w folię ogórek szklarniowy nie traci swoich „soków” (czyli głównie wody), a także zachowuje swoją sprężystość i giętkość. Bez niej może bardzo szybko zacząć przypominać pomarszczonego, wyschniętego, nieatrakcyjnego „kapcia” – a takiego nikt nie chciałby kupić. Bo pomimo tego, ze wartość odżywcza takiego ogórka nie byłaby wcale dużo gorsza, to jednak przecież „je się oczyma”. Jak coś nieatrakcyjnie wygląda to żadna tabela wartości odżywczych nie pomoże.

11 000 zł za kilogram! Te „ogórki” są tak cenne, że ludzie ryzykują życiem, by je zdobyć

Jak zrobić nawóz ze skórki banana? Jest naturalny, tani i świetnie ożywia rośliny doniczkowe

Może Cię zainteresować