Nie będziesz zachwycony wiedząc, dlaczego ogórki pakowane są w folię
Będąc na zakupach pewnie nieraz zastanawiałeś się, dlaczego ogórki szklarniowe prawie zawsze są zapakowane w folię. Przecież żyjemy w dobie eko i walki z plastikiem. Powód jest banalny i może Cię zaskoczyć.



Ładniutkie, świeżutkie…
Prawda jest taka, że gdyby nie były pakowane w folie to przypuszczalnie… nie chciałbyś ich kupować. Wyglądałyby nieapetycznie i utraciłyby część swojego charakterystycznego smaku.
Co więcej, nie można by było ich trzymać w pobliżu wielu owoców – jabłek, gruszek, mango, bananów czy nektarynek, gdyż wydzielają one etylen, który może znacząco skrócić termin przydatności ogórków do spożycia.
„Ja panie prosto zza granicy przyjechałem…”
O co chodzi z tą folią? Po pierwsze jest ona najczęściej oznaką, że dany ogórek pochodzi z importu. Nasze krajowe ogórki ze szklarni dość często nie posiadają folii, przez co jednak nadają się do sprzedaży i spożycia przez znacznie krótszy okres. Szacuje się, że dzięki folii ogórek może zachować świeżość przez ok. 2 tygodnie.

„Lubię w opakowanku…”


Po drugie ogórek szklarniowy dzięki folii nie traci swoich „soków” (czyli głównie wody), a także zachowuje swoją sprężystość i giętkość. Bez niej może bardzo szybko zacząć przypominać pomarszczonego, wyschniętego, nieatrakcyjnego „kapcia” – a takiego nikt nie chciałby kupić.
Wniosek nasuwa się sam: import ogórka zwiększa znacząco użycie folii!

Lubisz ogórki? Wiedziałeś, że statystyczny Polak zjada 7 kg ogórków w trakcie roku?



