×
Wirtualna Polska

Dodaj do miski z bobem. Nie wyczujesz jego zapachu przy gotowaniu

Bób ma wielu swoich miłośników, którzy nie mogą doczekać się sezonu, aby móc go jeść na świeżo. Z drugiej strony są też osoby, które na samą myśl o jego zapachu dostają białej gorączki. Podpowiadamy, co zrobić, żeby bób nie śmierdział w trakcie gotowania.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

 

Ze względu na swój zniechęcający i intensywny zapach, niektórzy rezygnują z jego spożywania. Jest to błąd, ponieważ ma on wiele cennych właściwości. Oto trik, jak pozbyć się aromatu, który wydziela w trakcie obróbki termicznej.

Co zrobić, żeby bób nie śmierdział?

Bób, chociaż pyszny i zdrowy, wyróżnia się intensywnym zapachem, od którego chciałoby się uciec jak najdalej. Latem jest to wręcz sezonowy przysmak, którego jego wielbiciele nie mogą się doczekać. Chociaż mrożony jest dostępny cały rok, nie ma nic lepszego, niż świeży kupiony na targu. Gotowany bób można podać solo, z masłem czosnkowym lub dodać go do sałatki. Kombinacji jest naprawdę wiele, a dobrze przyrządzony, mimo swojego przykrego zapachu – smakuje doskonale! Co jednak zrobić, aby jego aromat nie roznosił się po domu i nie przeganiał z niego domowników? Jest na to sprytny trik, dzięki któremu poddawanego obróbce termicznej bobu w ogóle nie wyczujemy!

co zrobić, żeby bób nie śmierdział, fot. Pixabay

co zrobić, żeby bób nie śmierdział, fot. Pixabay

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Zobacz również: Połóż przy kuchence. Gotowany bób, kalafior, czy kapusta nie będą śmierdzieć

Jak gotować bób?

Jest kilka wskazówek, które warto zastosować, aby zniwelować zapach tego warzywa strączkowego. Oto co warto zrobić, aby domownicy nie uciekli z domu w trakcie gotowania bobu:

  • namocz nasiona w zimnej wodzie przed gotowaniem bobu. Nie tylko w ten sposób pozbędziesz się niemiłego zapachu, ale też sprawisz, że warzywo to ugotuje się znacznie szybciej. Woda wyciągnie substancje będące w nasionach powodujące, że bób śmierdzi.
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
  • cebula usunie zapach. Mocząc nasiona, dodaj do miski z bobem posiekaną cebulę, dzięki niej nie wyczujesz intensywnego aromatu tego warzywa podczas gotowania.
  • bób wrzucaj zawsze na wrzątek. Pamiętaj, aby po namoczeniu wrzucić bób do garnka na wrzątek i gotować przez 15 do 30 minut! Inaczej zepsujesz wszystko i nie uzyskasz odpowiedniego smaku. Nie sól też go na początku gotowania, a poczekaj, aż zacznie stawać się miękki.
  • te dodatki to gwarancja sukcesu. Do gotującej się wody dodaj 2 listki laurowe oraz 3-4 gałązki kopru, dzięki temu zapach nie będzie nikomu straszny, a dodatkowo bób będzie miał przyjemniejszy smak. Do wody możesz też dodać łyżkę soku z cytryny, aby nasiona nie straciły naturalnego koloru w trakcie gotowania.
co zrobić, żeby bób nie śmierdział, fot. Pixabay

co zrobić, żeby bób nie śmierdział, fot. Pixabay

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Zobacz również: Po obraniu bobu zostaw skórki. Są tak genialne, że już więcej ich nie wyrzucisz

 

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Może Cię zainteresować