×

Z tym przepisem zrobisz Nutellę w swoim domu. To prostsze i tańsze, niż mogłoby się wydawać

Wszyscy bez wyjątku kochają Nutellę! Wspaniała, przepyszna, kremowa masa z orzechami laskowymi, podbiła serca milionów ludzi na całym świecie!

Niektóre z tych osób z pewnością przejadają w postaci sklepowej Nutelli połowę swojej pensji…

Tylko po co? Mamy dla wszystkich smakoszy tego pysznego kremu dobrą wiadomość! Można go wykonać samodzielnie w domu!

Tanim kosztem oraz szybkim i prostym sposobem…

minimalistbaker
minimalistbaker

Wszystko, czego potrzebujecie to:

    • 1 szklanka orzechów laskowych
    • 340 g posiekanej czekolady mlecznej
    • 2 łyżki łagodnego oleju roślinnego (np. rzepakowy)
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 1 łyżka niesłodzonego kakao
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    • 3/4 łyżeczki soli
minimalistbaker
minimalistbaker

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 176 °, następnie rozłóż orzechy równomiernie na blaszce do pieczenia i włóż do piekarnika na około 12 minut. Gdy je wyciągniesz zawiń w czystą ścierkę i potrząsaj nimi energicznie. W ten sposób usuniesz z nich zbędną skórkę. Oczywiście nie uda się to całkowicie, ale to nic nie szkodzi. Wybierz orzechy i poczekaj aż dokładnie ostygną.
  2. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i mieszaj aż uzyskasz gładką konsystencję.
  3. Zblenduj dokładnie orzechy, następnie dodaj olej, cukier, kakao, wanilię oraz sól.
  4. Miksuj, aż masa będzie odpowiednio gładka.
  5. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i dobrze wymieszaj.
  6. Jeżeli przeszkadzają Ci kawałeczki orzechów możesz przetrzeć świeżo zrobioną nutellę przez sitko.
minimalistbaker
minimalistbaker

Nutella domowej roboty może być odrobinę rzadka, jednak powinna gęstnieć w miarę chłodzenia.

Tak przygotowana i przechowywana w lodówce będzie dobra nawet i przez 2 tygodnie!

Może Cię zainteresować

zamknij