PoradyDzięki temu trikowi na powierzchni lodów już nigdy nie zobaczysz białych kryształków

Dzięki temu trikowi na powierzchni lodów już nigdy nie zobaczysz białych kryształków

trik z lodami fot. genialne.pl
trik z lodami fot. genialne.pl
31.12.2022 11:10

Lody można spokojnie jeść przez cały rok. Oczywiście zimą i jesienią popularniejsze stają się te, które kupujemy w sklepach w większych opakowaniach. Poznaj trik z lodami.

Jesienią oraz zimą raczej nikt nie pokusi się o to, aby kupić gałkę lodów i zjeść ją podczas spaceru po mieście. Jednak wówczas chętniej sięgamy po lody sprzedawane w sklepach. W zaciszu swoich czterech ścian bardzo miło jest zjeść na deser chłodne lody o ulubionym smaku. Zwłaszcza, że przed Bożym Narodzeniem kupić bez trudu lody z dodatkiem maku czy korzennych przypraw przypominających pierniczki.

Jak zapobiec tworzeniu się kryształków lodu na powierzchni lodów?

Mankamentem lodów przechowywanych w zamrażalniku jest to, że po ponownym otwarciu pudełka, na powierzchni smakołyków obecne są kryształki lodu. Nie wyglądają one estetycznie i czasami mogą nawet zniechęcić do jedzenia. Jednak istnieje patent, który sprawi, że już nigdy nie zobaczysz kryształków na powierzchni lodów.

trik z lodami fot. genialne.pl
trik z lodami fot. genialne.pl

Po zjedzeniu części opakowania lodów, sięgnij po folię spożywczą. Oderwij jej kawałek i przykryj nią lody. Upewnij się, że ściśle przylega do słodkiego przysmaku. Na koniec zamknij opakowanie pokrywką i włóż do zamrażarki. Kiedy ponownie po nie sięgniesz, zobaczysz, że dzięki folii, nie wytworzyły się kryształki lodu.

trik z lodami fot. genialne.pl
trik z lodami fot. genialne.pl

Kulinarne triki

  • Podczas robienia omletów, dodaj do ciasta sodę oczyszczoną. Dzięki temu będą puszyste.
  • Tarkę jarzynową naostrzysz za pomocą papieru ściernego.
  • Do rozdrobnienia ugotowanej piersi z kurczaka bądź indyka użyj miksera (zamiast widelca). Efekt z pewnością Cię zadowoli.
  • Jeżeli nie posiadasz papilotek, a masz ochotę na domowe babeczki, to ciasto wlej do wydrążonych połówek pomarańczy bądź mandarynek. Możesz upiec je w piekarniku bądź na grillu.
Trik z lodami, fot. Unsplash
Trik z lodami, fot. Unsplash
  • Pieczywo dłużej zachowa świeżość, jeśli do chlebaka włożysz surowe jabłko.
  • Olej bądź inny tłuszcz nie będzie rozpryskiwał się na boki, jeśli na patelnię wsypiesz szczyptę soli.
  • Cienkie rajstopy idealnie nadadzą się do przechowywania cebuli. Zapewnią jej stały dopływ powietrza, a warzywo dłużej zachowa świeżość. Wystarczy włożyć ją do nogawki i stworzyć coś na wzór woreczków.

Sprzątanie nie musi być męczące! Triki dzięki, którym zaoszczędzisz dużo czasu i nerwów

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także