×

10 dziwnych produktów spożywczych, których nie zjesz w Polsce. Zadziwiają nawet kucharzy

Codziennie każdy z nas kupuje podobne produkty – pieczywo, wodę, żółty ser, jajka itp. Ale czy zastanawiałaś się kiedyś jakby smakowały dwa zupełnie różne produkty, które zostałyby ze sobą połączone? Widziałaś kiedyś różowy chleb lub lody o smaku majonezu? Jeśli nie to koniecznie sprawdź poniższą listę z najdziwniejszymi rzeczami do jedzenia, które można znaleźć w supermarketach na całym świecie!

#1 Grzybowa kawa

Producentem tego wynalazku jest Four Sigmatic. Według oficjalnego opisu kawa ma zwiększyć energię, pobudzać a także wzmacniać układ odpornościowy. Taką kawę najlepiej wypić rano lub przed treningiem. Podobno napój w smaku bardziej przypomina mocną herbatę niż grzyby. UWAGA: Osoby cierpiące na niskie ciśnienie krwi powinny uważać na tego typu kawy! Nie zaleca się także przygotowywanie takiego napoju samodzielnie.

#2 Różowy chleb

Miłośnicy zdrowego stylu życia z pewnością pokochają takie pieczywo. Chleb swoją barwę zawdzięcza burakom, które znane są z właściwości przeciwzapalnych, a także zmniejszają ciśnienie krwi i zwiększają odporność.

#3 Lody majonezowe

Firma Hellmann’s od 1920 roku z dumą produkuje swój majonez. Zapał do pracy i miłość do wyśmienitego smaku majonezu spowodowała, że wkrótce pracownicy opracowali recepturę na lody o smaku ich najbardziej popularnego produktu. Trudno jest mi wyobrazić sobie smak takich lodów jednak według opisu to śmietankowo-kremowa masa z posmakiem jajka.

#4 Przyprawy z kwiatów

Na pewno wiesz, że niektóre kwiaty można jeść, ale okazuje się, że wiele z nich nadaje się świetnie jako przyprawa do napojów! Suszone płatki kwiatów dodają koloru każdej potrawie i drinkom. Najpopularniejszymi jadalnymi kwiatami są kwiaty lawendy, fiołka, hibiskusa, róży, pomarańczy i brzoskwini.

#5 Masło Ghee

Czyli klarowane, roztopione masło, które jest tak popularne w Azji Południowej, że w końcu dotarło na rynek globalny i może wkrótce zastąpić zwykłe masło. Ghee ma właściwości tonizujące, poprawia pracę układu pokarmowego, a także jelita cienkiego. W przeciwieństwie do innych rodzajów masła, ghee nie staje się toksyczne ze względu na podwyższoną temperaturę.

#6 Mleko roślinne

Firma Ripple zdecydowała się wypuścić na rynek mleko, zupełnie odmienne od tego dobrze nam znanego. Początkowa zawartość białka w mleku roślinnym jest taka sama jak w mleku krowim, ale zawiera 50% więcej wapnia i jest wzmocniona witaminą D i żelazem. Takie mleko można kupić w trzech smakach: tradycyjnym, waniliowym i czekoladowym.

#7 Mięso dla wegetarian

„Alternatywne” mięso wygląda, pachnie i smakuje dokładnie tak samo jak prawdziwe, ale zwykle składa się z komponentów roślinnych. Mięso składa się z białek roślinnych, aminokwasów, kwasów tłuszczowych, witamin, minerałów, mikroelementów i przypraw. Celem firmy jest rozprzestrzenienie produktu na całym świecie, tak aby każdy człowiek przestał jeść mięso pochodzenia zwierzęcego.

#8 Woda gazowana z olejkami eterycznymi

Każdego roku producenci wody zastanawiają się, jak zmniejszyć ilość wody gazowanej. Większość z nich wyeliminowała już cukier, sód i sztuczne słodziki. Teraz jednak niektórzy z nich postanowili zastąpić sztuczne aromaty olejkami eterycznymi. Myślisz, że taki pomysł się przyjmie?

#9 Organiczna zupa

Producent zup pitnych oferuje swój produkt jako zastępstwo kanapek i innych przekąsek, które można zabrać ze sobą do szkoły czy do pracy. Zupy w butelce są łatwe do przenoszenia, a także spożycia.

#10 Zdrowe, zamrożone dania

Firma Love The Wild zamraża świeże ryby i dodaje przyprawy oraz sos, dzięki czemu jedzenie jest świeże i zdrowe przez długi czas od zapakowania. Wszystko, co musisz zrobić, to owinąć rybę papierem do pieczenia i włożyć ją do piekarnika. Alternatywne rozwiązanie, dla osób które nie mają czasu na gotowanie!

 

Katarzyna

Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej. Fotografka i redaktorka. Miłośniczka ciekawego designu, dobrej muzyki oraz oryginalnych rozwiązań dla domu. Wolne chwile spędza na szukaniu ekologicznych rozwiązań, którymi chce dzielić się z innymi.

Wybrane dla Ciebie

„Po krągłościach go poznacie”, czyli jak wytropić prawdziwego oscypka i nie dać się nabić w butelkę

Niektórzy nie wyobrażają sobie wypadu do Zakopanego lub innej górskiej miejscowości bez zakupienia kilku oscypków dla siebie i rodziny. Jak jednak rozpoznać czy sery, oferowane na straganach i w sklepach, to prawdziwe oscypki? Wiem co jem? Każdy, kto chociaż raz w życiu odwiedził Podhale, spotkał pewnie co najmniej kilku sprzedawców oferujących oscypki. Sęk w tym, […]

Na froncie walk z nadmiarem tłuszczyku na brzuchu. 21 metamorfoz, które zmobilizują Cię do rozpoczęcia odchudzania

Niektórzy z kilkoma dodatkowymi kilogramami męczą się przez całe życie. Stosują nieskuteczną dietę lub nie potrafią zmobilizować się do ćwiczeń. Ale są także osoby i zwierzaki, które jakimś magicznym sposobem pozbyły się zbędnego tłuszczu. Ów magiczny sposób to determinacja. Oto kolekcja ludzi i futrzaków, którym udało się zrzucić nieco brzuszka. #1 Zgubiła 86 kg #2 […]

17 potraw i trunków przy których ktoś zupełnie puścił wodze wyobraźni

Jedzenie przetrwa wszystko, nawet pomysły najbardziej szalonego szefa kuchni – i tego w restauracji i tego domowego. Ale czy podobne kombinacje przetrwają nasze żołądki? Oto  kolekcja potraw i trunków, które są wyjątkowe, choć nie zawsze jest to plusem. #1 Zacznijmy od czegoś fajnego. Superkombo (i zarazem superkaloryczna bomba) #2 Ser wlewający się prosto do kremowej […]

17 bezsensownych opakowań, które sprawiają, że toniemy w morzu niepotrzebnych folii i plastiku…

W niektórych sklepach nawet nawet najmniejszy, pojedynczy produkt jest pakowany w folię lub plastik, tak jakby nie dało się inaczej, a ta góra odpadów była nam do szczęścia potrzebna. Oto kolekcja zbędnych opakowań. #1 Kto miałby kupić pojedynczego Skittlesa? #2 Tak jakby nie mogła być w jednym wielkim słoju (o ile więcej przyjemności!) #3 By […]

11 smakołyków, którymi każdy z nas zajadał się w dzieciństwie. Kuchnia babci była najlepsza!

Im jesteśmy starsi, tym chętniej wspominamy swojego dzieciństwo. Jego nieodłącznym elementem były smakołyki przygotowywane najczęściej przez mamę lub babcię. Niektóre z nich można też było skosztować w barze mlecznym. Oto tylko kilka prawdziwych pyszności, które jadł prawie każdy z nas w dzieciństwie. Zapewne bez trudu wydłużysz tę listę o kolejne dania. 😉 1. Cudownie chrupiący […]

15 dowodów na to, że w rękach zdolnego artysty awokado to doskonały materiał rzeźbiarski

Daniele Barresi to włoski artysta, który upodobał sobie rzeźbienie w owocach i warzywach. Potrafi ożywić zwykłe awokado i przemienia je w fantastyczne istoty oraz smoki. 1. Stwór z ostrymi zębiskami 2. Feniks wyłaniający się z jaskini 3. Awokado, które patrzy na wszystkich 4. Hamburger ukryty w awokado 5. Misternie wykonane gwiazdy 6. Uroczy stworek z […]