×

21 tajemniczych przedmiotów. Internauci rozwiązują zagadki dotyczące ich przeznaczenia

W starych domach, na pchlich targach czy bezpośrednio na ulicy można znaleźć wiele przedmiotów, których pochodzenie jest nieznane. Trudno zgadnąć do czego były używane i jak miały ułatwiać codzienne funkcjonowanie. Oto galeria przedziwnych przedmiotów.

1. Co to jest?

widelec
Grezzo82/reddit

Odpowiedź: Widelec, który ułatwia obieranie gorących ziemniaków np. do sałatki

2. Przypomina dziwną antenę 😉 Co to jest?

słup
PuddlesRex/reddit

Odpowiedź: Słup do zawieszenia gniazd dla jaskółczaków modrych (w celu odrodzenia kolonii)

3. Mini rynienka. Do czego to mogło służyć?

koszyk
UndGrdhunter/reddit

Odpowiedź: Koszyk do serwowania krakersów lub ciastek

4. Trzy figurki, które można złożyć w jeden element…

rzecz
twm15/reddit

Odpowiedź: Podróżny ołtarzyk z Fu Lu Shou (chińską trójcą bóstw gwiezdnych)

5. Co to są za dziwne kosze?

kosze
gurxman/reddit

Odpowiedź: Kosze do przechowywania ręczników lub kocy. Nie trzeba wyjmować wszystkich rzeczy, aby wyciągnąć jeden konkretny koc (dzięki dużemu otworowi z boku).

6. Mini pędzel z dziwnym pojemnikiem. Co to jest?

szczotka
Thingfinder27/reddit

Odpowiedź: Szczotka do czyszczenia stalówki pióra wiecznego w ozdobnym pojemniku

7. Czy ktoś wie, co to za dziwne nożyczki?

nożyce
cmagerl2/reddit

Odpowiedź: Nożyce do przenoszenia i odciskania torebek herbaty

8. Na ziemi był taki znak. Ktoś wie, co znaczy?

znak
GretaVanFleek/reddit

Odpowiedź: Znacznik ułatwiający robienie zdjęć lotniczych, które są stosowane np. do sporządzania map

9. Widziałem taką dziwną lampę i nie wiem, co to jest 😉

lampa
UsefulOcelot8595/reddit

Odpowiedź: Lampa z miejscem na szpulki nitek. Ułatwiała szycie po zmroku

10. Ta szafka ma dziwne przegródki. Ktoś wie, dlaczego?

szafka
maakarina/reddit

Odpowiedź: Drewniana szafka na płyty winylowe

11. Nie wiem, do czego służyła ta piękna szkatułka?

pojemnik
WearyFrog/reddit

Odpowiedź: Pojemnik na herbaty oraz zaparzacz

12. Kółka zębate w dziwnej foremce. Co to jest?

gadżet
AngstyRutabaga/reddit

Odpowiedź: Przyrząd do usuwania tapet

13. Co to za dziwna maszyna?

przyrząd
salixpuff/reddit

Odpowiedź: Klawiatura stenograficzna, dzięki której zapis wyrazów możliwy jest za pomocą całych sylab, a nie pojedynczych liter

14. Malutki, zamykany pojemnik. Nie wiem, co czego służy…

gadżet
420313/reddit

Odpowiedź: Cichy lokaj, czyli przyrząd, gdzie wsypuje się popiół z popielniczek czy okruchy ze stołu

15. Co jest na bagażniku dachowym tego auta?

auto
Fialasaurus/reddit

Odpowiedź: Bagażnik do przewożenia kajaków

16. Co to jest?

nóż
candice1324/reddit

Odpowiedź: Nóż do krojenia chińskiego makaronu dao xiao mian. Ciasto trzyma się pod odpowiednim kątem, a makaron kroi się nad garnkiem z wrzącą wodą

17. Ktoś wie, dlaczego ten fotel ma oparcia pod ręce jak narty?

krzesło
Chwk540/reddit

Odpowiedź: Na poręczach krzesła można podłożyć nogi i wygodnie odpocząć. Korzystali z niego ludzie, którzy długo jeździli konno i szukali wytchnienia dla swojego kręgosłupa

18. Wygląda jak mała kamienna ławka, ale jest za mała nawet dla dzieci…

stopień
gourdhorder/reddit

Odpowiedź: To stopnie ułatwiające wsiadanie i wysiadanie z powozu

19. Co to jest?

trzepaczka
Rigel04/reddit

Odpowiedź: Molinillo, czyli mieszadełko ułatwiające przygotowywania gorących napojów (kakao, czekolada)

20. Co to może być?

łyżka
daeris_cos/reddit

Odpowiedź: Podwójna łyżka Yacouba z Wybrzeża Kości Słoniowej. Symbol gościnności

21. Co to jest za dziwne naczynie?

pojemnik
dawaka17/reddit

Odpowiedź: Wiktoriańskie pudełko na herbatniki z klapką

Jaki najdziwniejszy przedmiot znalazłeś kiedykolwiek?

Może Cię zainteresować

zamknij