PoradyFolia aluminiowa ma dwie strony, matową i błyszczącą. Każda ma inne zastosowanie

Folia aluminiowa ma dwie strony, matową i błyszczącą. Każda ma inne zastosowanie

Folia aluminiowa ma dwie strony, matową i błyszczącą. Każda ma inne zastosowanie
Manuel
31.12.2022 16:23, aktualizacja: 31.12.2022 17:06

Tego czasem nie wiedzą nawet najlepsze panie domu i bardziej doświadczone kucharki. Folia aluminiowa ma dwie strony. Każda z nich służy tak naprawdę do czegoś innego. Jaka jest różnica między nimi? I kiedy powinieneś stosować jedną, a kiedy drugą?

Dwie strony jednej folii. Która jest tą "dobrą"

Folia aluminiowa jest jedną z najbardziej uniwersalnych rzeczy, które można mieć i używać w kuchni. Nadaje się świetnie nie tylko do zawijania i pakowania żywności, ale można go użyć do wielu innych rzeczy! Być może jednak zauważyłeś, że folia aluminiowa zwykle nie wygląda z obu stron tak samo. Z jednej jest mocno błyszcząca, a z drugiej jest prawie zupełnie matowa. I powstaje w związku z tym jedno ważne pytanie, które wszyscy z czasem sobie zadają. Czy powinniśmy użyć błyszczącej czy też matowej strony podczas gotowania? A jeśli do tej pory robiliśmy to źle, to czy zaszkodziliśmy w jakiś sposób naszemu organizmowi i naszym bliskim?

Folia aluminiowa, fot. freepik
Folia aluminiowa, fot. freepik

Której strony folii aluminiowej powinniśmy używać podczas gotowania?

Zaniepokojeni kucharze, możecie odetchnąć z ulgą: Jak się okazuje, nie ma "prawidłowej" strony folii aluminiowej do użycia podczas gotowania. Jednak to, że nie ma złej i dobrej strony nie znaczy, że nie ma między nimi żadnej ważnej różnicy, która może wpłynąć na efekt Twoich kuchennych eksperymentów. Generalnie podczas gotowania/pieczenia jedzenie należy owijać folią tak, by jej matowa strona była na zewnątrz. W przeciwnym przypadku może się zdarzyć, że potrawa upiecze się nierównomiernie. Błyszcząca strona folii aluminiowej sprawia bowiem, że zatrzymuje ona skuteczniej ciepło. Oczywiście jeśli ostatecznie owiniesz jedzenie srebrną stroną na zewnątrz, to wcale nie znaczy to, że nie będziesz miała szans, na to, by Twoje jedzonko upiekło się nierównomiernie. Może i tak się zdarzyć. zwiększysz jednak prawdopodobieństwo, że coś pójdzie nie tak.

Dlaczego folia aluminiowa jest inna z jednej i inna z drugiej strony?

Dlaczego w ogóle folia aluminiowa ma błyszczącą i matową stronę? Różnica między dwiema stronami wynika z procesu produkcyjnego zwanego frezowaniem, podczas którego stosuje się ciepło i napięcie, aby rozciągnąć i ukształtować folię. Dwie warstwy folii są dociskane do siebie i frezowane w tym samym czasie, ponieważ w przeciwnym razie pękłyby. Tam, gdzie folia styka się z inną warstwą, jest to matowa strona. Strona błyszcząca to strona frezowana, która nie miała kontaktu z innym arkuszem metalu.

Triki na przechowywanie jedzenia. Dzięki nim nic się nie marnuje w koszu

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także