Istnieje prosty sposób na ugotowanie makaronu. Bez marnowania dużej ilości wody

Pewnie wydaje Ci się, że wiesz, jak odpowiednio ugotować makaron. Otóż nie do końca może to być prawdą. Szef kuchni Harold McGee zna pewien sposób, który jest znacznie szybszy od standardowego wrzucania produktu do garnka z wrzącą wodą. Jego zdaniem, pominięcie właśnie tej czynności jest kluczowe. Poleca, aby każdy zaznajomił się z tym sposobem, a nigdy więcej nie wrócimy do starych nawyków. Myślisz sobie pewnie, że to kolejny ‚świetny’ pomysł z Internetu, który okaże się klapą? Harold McGee zaleca bowiem zastąpienie garnka patelnią!

Patelnia zamiast garnka?

Tak, właśnie tak! Do patelni szef kuchni radzi wrzucić suchy makaron i zalać go zimną wodą. I tutaj pojawia się kolejne pytanie: jak to do zimnej wody? Należy zaufać szefowi, a szybko uznasz, że jest to bardzo przydatny sposób.

Dlaczego zimna woda?

Według tego, co uważa szef kuchni, zimna woda sprawi, ze makaron nie przyklei się do dna patelni. Gdy uznasz, że nadaje się już do zjedzenia, po prostu go wyciągasz, a tą małą ilość wody, która została na patelni, możesz wykorzystać do zrobienia pysznego sosu.

Kto odważy się wypróbować ten przepis? 🙂

Źródło: tiphero.com | Fotografie: youtube.com