PoradyLajfhaki21 niezawodnych patentów, które sprawią, że staniesz się ogródkowym mistrzem grillowania w swojej okolicy

21 niezawodnych patentów, które sprawią, że staniesz się ogródkowym mistrzem grillowania w swojej okolicy

21 niezawodnych patentów, które sprawią, że staniesz się ogródkowym mistrzem grillowania w swojej okolicy
29.06.2021 20:57, aktualizacja: 30.06.2021 21:27

Lato to idealny czas, aby nawet codziennie rozpalać grilla. Potrawy z rusztu są dużo smaczniejsze niż te gotowane na kuchence gazowej. Poza tym grillowanie to dobry pretekst, aby zaprosić znajomych i miło spędzić czas. Poniżej znajdziesz niezawodne sposoby na urządzenie fenomenalnego barbeque . ;)

1. Bułki na puszkach

Jeśli nie chcesz, aby pieczywo na grillu mocno się przypiekło, to połóż je na małym ruszcie ustawionym na puszkach.

pinterest
pinterest

2. Patelnia na grillu

Dodatków do potraw z grilla nie musisz przygotowywać osobno w kuchni. Wystarczy, że na ruszcie położysz żeliwną patelnię i na niej usmażysz np. pieczarki.

pinterest
pinterest

3. Patent "na cegłę"

Najlepsza metoda przyrządzania kurczaka to włoski patent z cegłą. ;) Sposób nazywa się al mattone. Kurczaka ułóż na grillu i połóż na nim żeliwną patelnię lub ciężki garnek (od spodu zabezpieczony folią aluminiową). Dzięki temu mięso będzie soczyste, równomiernie upieczone, a skórka chrupiąca. Oczywiście zamiast patelni możesz użyć zwykłej cegły owiniętej folią. ;)

pinterest
pinterest

4. Sposób na gaz

Jeśli używasz gazowego grilla, to od czasu do czasu warto sprawdzić poziom propanu w butli. Zrobisz to za pomocą gorącej wody. Polej płynem butlę i przyłóż do niej rękę. Jeśli wyczujesz ciepłe obszary, oznacza to, że w środku nie ma już gazu. Natomiast chłodne rejony świadczą o tym, że będziesz w stanie jeszcze coś upichcić.

Niezawodny i sprytny sposób na sprawdzenie poziomu gazu w butli. Obiad zawsze będzie na czas

genialne
genialne

5. Poziom ciepła

Grillowy ruszt nie nagrzewa się do identycznej temperatury w każdym miejscu. Aby sprawdzić, które miejsce jest najbardziej gorące, rozłóż na nim kromki chleba. Po minucie pieczenia odwróć pieczywo i porównaj jego stopień zwęglenia.

pinterest
pinterest

6. Ketchup w foremce do muffinek

Przyprawy i wszystkie drobne dodatki do potraw z grilla, podaj w foremce do babeczek. Dzięki temu nie będziesz musiał zmywać ogromnej ilości miseczek. ;)

pinterest
pinterest

7. Szaszłyki na rozmarynie

Do robienia szaszłyków użyj rozmarynu. Gałązki z powodzeniem zastąpią drewniane patyczki i nadadzą potrawie aromatu.

pinterest
pinterest

8. Metoda na wilgotny węgiel

Lekko wilgotny węgiel drzewny też można rozpalić. Wystarczy włożyć go do wytłoczki po jajkach, polać rozpałką i podpalić. Zawsze działa. ;)

Podczas rozpalania grilla miej ze sobą wytłoczkę na jajka. Biesiadnicy Ci za to podziękują

genialne
genialne

9. Popcorn z grilla

Na grillu możesz w łatwy sposób zrobić popcorn. Z dwóch sitek wykonaj coś w rodzaju miski. Wsyp do niej ziarna kukurydzy i przytwierdź do kija. Taką konstrukcję trzymaj nad gorącym żarem. Po niedługim czasie kukurydza zacznie zamieniać się w popcorn.

wormseyeview1
wormseyeview1

10. Szaszłyk na dwóch patyczkach

Do wykonania jednego szaszłyka użyj dwóch patyczków. Dzięki temu składniki nie będą się ześlizgiwać, obracać i równomiernie się upieką. Dodatkowo taki szaszłyk wygodniej zdejmiesz z rusztu.

pinterest
pinterest

11. Nieprzywierający ruszt

Patentem na nieprzywierający ruszt jest ziemniak. Rozgrzej grill, przekrój ziemniaka na pół i potrzyj jego miąższem ruszt. Skrobia stworzy ochronną powłokę.

12. Doskonała ryba

Kawałki ryby posmaruj z obu stron olejem i przypraw. Mięso połóż na grillu skórą do dołu. Aby porcje nie rozpadły się podczas pieczenia, pamiętaj, aby ułożyć je ukośnie w stosunku do płytek rusztu. Rybę grilluj od 2 do 4 minut. Będzie gotowa, kiedy bez problemu zdejmiesz ją z rusztu za pomocą szpatułki.

cooksillustrated
cooksillustrated

13. Idealny stek

Sekretem perfekcyjnie przyrządzonego steka jest temperatura. Mięso koniecznie wyjmij z lodówki przed grillowaniem. Odczekaj ok. 20 minut i dopiero połóż je na rozgrzany ruszt. Dzięki temu stek równomiernie się upiecze.

pinterest
pinterest

14. Temperatura podbija smak

Doskonałym deserem z grilla są owoce. Z powodzeniem można wykorzystać te, które są nie do końca dojrzałe lub trochę bez smaku. Wysoka temperatura sprawi, że staną się miękkie i słodkie.

pinterest
pinterest

P.S. Poznaj przepis na pyszne banany grillowane z czekoladą ;)

15. Namaczanie patyczków

Przed przygotowaniem szaszłyków koniecznie namocz drewniane patyczki. Dzięki temu nie zwęglą się szybko. Patyczki trzymaj w wodzie przez 10-30 minut.

pinterest
pinterest

16. Kiełbasowe spirale

Jeśli chcesz szybko upiec parówki lub kiełbasę, to natnij je w taki sposób, aby wyglądały jak spirale. Dzięki temu będziesz w stanie lepiej nałożyć na nie przyprawę i szybciej będą gotowe do spożycia.

pinterest
pinterest

17. Lód na mięso

Wyjątkowo soczyste burgery uzyskasz wówczas, kiedy mięso wymieszasz z odrobiną majonezu. Natomiast podczas pieczenia, na kotlety połóż kostkę lodu lub piwa. Mięso nie wyschnie i będzie delikatne.

pinterest
pinterest

18. Żeberka z jabłkami

Sposobem na kruchą wieprzowinę jest sok jabłkowy. Polej nim żeberka lub karkówkę w trakcie pieczenia. Mięso zyska chrupiącą skórkę i nabierze wyjątkowego smaku.

pinterest
pinterest

19. Cebulowa szczotka

Połówką cebuli z powodzeniem wyszorujesz grill. Działa ona jak szczotka i usuwa resztki jedzenia, które przywarły do rusztu.

pinterest
pinterest

20. Czyścik z folii

Kolejnym sposobem na czyszczenie rusztu jest użycie kawałka zgniecionej folii aluminiowej lub zwykłej gazety.

pinterest
pinterest

21. Cytryna w roli głównej

Jeśli grill jest bardzo zabrudzony, to weź do ręki cytrynę. Przetnij ją na pół, posyp solą i zacznij szorować ruszt. Dla uzyskania lepszego efektu, możesz go dodatkowo polać octem.

pinterest
pinterest

Bonus. Komin do rozpalania brykietu czy węgla drzewnego, znacznie skróci czas rozpalania grilla! ;)

ebay
ebay

Który trik wypróbujesz w pierwszej kolejności podczas następnego grillowania?

Alternatywy dla plastiku na grillowanie w ekologicznym duchu. Środowisko będzie Ci wdzięczne

genialne
genialne
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także