×

4 proste triki, dzięki którym zawsze przygotujesz perfekcyjną jajecznicę

Przepisu na jajecznicę chyba nikt nie potrzebuje. Doskonała na śniadanie, kolację albo szybki posiłek. Jej przygotowanie również nie wymaga skomplikowanych umiejętności, tak może się przynajmniej wydawać.

Jajecznica może być znacznie lepsza. Istnieje kilka trików, które pomogą ci przygotować jajecznicę idealną. Warto się więc nauczyć podstaw. Zastosuj się do czterech poniższych porad, by następnym razem otrzymać najbardziej puszystą i najdoskonalszą jajecznicę, jaką kiedykolwiek miałeś okazję spróbować.

#1 Dodatkowe żółto

Dodatkowe żółto nie tylko doda smaku, ale także poprawi koagulację, czyli temperaturę wiązania. Dzięki temu prawdopodobieństwo „rozgotowania” jest znacznie mniejsze.

#2 Dodaj mleko

Dzięki mleku mieszanka będzie znacznie delikatniejsza. Odrobina mleka sprawi, że jajka nie będą gumowe, ale idealnie puszyste, a o to właśnie nam chodzi!

#3 Nie ubijaj zbyt długo

Du ubijania wystarczy widelec. Gdy uzyskasz żółty kolor, z powodzeniem możesz na tym poprzestać. Bardzo łatwo jest za mocno ubić jajka, a to z pewnością nie doda smaku posiłkowi.

#4 Pamiętaj o temperaturze

Smażenie zacznij na małym ogniu, gdy tylko jajka zaczną się ścinać delikatnie je wymieszaj i zmniejsz temperaturę. Teraz odrobina cierpliwości i mieszanie od czasu do czasu. Uwierz nam, że warto.

Gotowe! Prawda, że smakuje znacznie lepiej?

 

Wybrane dla Ciebie

Dziewczyna oznaczyła swoje dłonie, aby już nie mylić kierunków. To praktyczna strona tatuażu

Niektórzy z nas miewają problemy z odróżnieniem ręki lewej od prawej. Zwykle dzieję się tak w sytuacjach stresowych. Jak sobie wówczas poradzić? Na proste rozwiązanie tego problemu wpadła pewna Australijka. Funkcjonalny tatuaż D’Kodia Laine ma 23 lata i pochodzi z Canberry. Odkąd tylko pamięta miała trudności z odróżnieniem prawej ręki od lewej. Ostatecznie postanowiła rozprawić […]

Kulinarne sztuczki, których nie uczą w szkołach gastronomicznych

Zastanawiacie się czasem jak profesjonaliści zawsze przygotowują bezbłędne i pyszne posiłki? Oczywiście mają na to swoje sztuczki, którymi niechętnie dzielą się ze światem. Czasem sekrety przekazują uczniom, jednak kulinarne tajemnice gorliwie ukrywają przed resztą świata. Czasem jednak można podpatrzeć, co skrywa się za soczystym mięsem i wykorzystać tę wiedzę na własny użytek. Poniżej mamy dla […]

16 kulinarnych sztuczek, które zamienią zwykłe potrawy w mistrzowskie dania

Każdy z nas ciągle się uczy w kuchni wielu nowych rzeczy. Wiem, że niektóre osoby są już wytrawnymi kucharzami, ale są wśród nas i osoby, które zawsze jeszcze mogą się czegoś dowiedzieć. Czasami detale decydują o tym, dana potrawa jest lepsza albo zdrowsza od innej. Przeczytaj więc te porady, może którąś wykorzystasz przy najbliższej okazji […]

16 kuchennych porad, które ułatwią przygotowanie każdej potrawy. Zostaniesz mistrzem kuchni

Jest tyle sposobów na to, aby ułatwić pracę w kuchni, ale założę się, że o wielu nie słyszeliście. Wcale nie jest to dziwne, ciężko bowiem zapamiętać wszystko to, co słyszy się w telewizji czy czyta w gazecie. Tym razem będzie inaczej, ponieważ skupimy się na czynnościach, które wykonuje się dość często. A może macie swoje […]

Naturalny i zdrowy proszek do pieczenia. Potrzebujesz jedynie 2 składników!

Na pewno zdarzyło Ci się to chociaż raz w życiu – wracasz z zakupów, masz wrażenie, że udało Ci się kupić wszystko czego potrzebowałaś, aby zrobić swoje ukochane ciasto, aż tu nagle okazuje się, że nie masz proszku do pieczenia. Kolejna wyprawa do sklepu zajmie Ci za dużo czasu, a bez tego produktu nie będziesz […]

Idealna jajecznica Gordona Ramsaya – znamy przepis!

Przygotowanie pysznej i pięknie wyglądającej jajecznicy nie jest wcale takie proste. Zdarza się, że jajka mogą przywrzeć do patelni, przesolimy lub po prostu nasze danie nie wygląda ładnie. Wiadomo, jeśli gotujesz dla siebie twoje śniadanie nie musi wyglądać jakby wyszło z kuchni, która ma gwiazdkę Michelin’a, jednak zupełnie inaczej jest gdy przyrządzasz danie dla swoich […]