InspiracjePomysły4 proste triki, dzięki którym zawsze przygotujesz perfekcyjną jajecznicę

4 proste triki, dzięki którym zawsze przygotujesz perfekcyjną jajecznicę

4 proste triki, dzięki którym zawsze przygotujesz perfekcyjną jajecznicę
Mika
20.02.2020 13:10, aktualizacja: 20.02.2020 18:01

Przepisu na jajecznicę chyba nikt nie potrzebuje. Doskonała na śniadanie, kolację albo szybki posiłek. Jej przygotowanie również nie wymaga skomplikowanych umiejętności, tak może się przynajmniej wydawać.

Jajecznica może być znacznie lepsza. Istnieje kilka trików, które pomogą ci przygotować jajecznicę idealną. Warto się więc nauczyć podstaw. Zastosuj się do czterech poniższych porad, by następnym razem otrzymać najbardziej puszystą i najdoskonalszą jajecznicę, jaką kiedykolwiek miałeś okazję spróbować.

#1 Dodatkowe żółto

Obraz

Dodatkowe żółto nie tylko doda smaku, ale także poprawi koagulację, czyli temperaturę wiązania. Dzięki temu prawdopodobieństwo „rozgotowania” jest znacznie mniejsze.

#2 Dodaj mleko

Obraz

Dzięki mleku mieszanka będzie znacznie delikatniejsza. Odrobina mleka sprawi, że jajka nie będą gumowe, ale idealnie puszyste, a o to właśnie nam chodzi!

#3 Nie ubijaj zbyt długo

Obraz

Du ubijania wystarczy widelec. Gdy uzyskasz żółty kolor, z powodzeniem możesz na tym poprzestać. Bardzo łatwo jest za mocno ubić jajka, a to z pewnością nie doda smaku posiłkowi.

#4 Pamiętaj o temperaturze

Obraz

Smażenie zacznij na małym ogniu, gdy tylko jajka zaczną się ścinać delikatnie je wymieszaj i zmniejsz temperaturę. Teraz odrobina cierpliwości i mieszanie od czasu do czasu. Uwierz nam, że warto.

Gotowe! Prawda, że smakuje znacznie lepiej?
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także