Jadalne talerze to ekologiczny hit, który pokochał cały świat. Wymyślił je Polak

Brudne talerze i zlew pełen naczyń to zmora każdego, kto lubi przygotowywać posiłki w domu. Mycie naczyń bywa męczące, ale już wkrótce może się to zmienić. Co powiesz na naczynia, które zamiast lądować w zmywarce czy zlewie, zostaną… zjedzone? Jadalne talerze to idea pomysłowego Polaka, który zdecydował się nie marnować odpadków i wprowadzić ekologię w codzienne życie milionów ludzi na świecie.

Jadalne talerze to pomysł Polaka

jadalne talerze 3
instagram.com/fair_trend

Ten niecodzienny projekt został opracowany przez Jerzego Wysockiego, producenta pszenicy i założyciela firmy produkującej naczynia powstałe ze sprasowanych otrębów. Surowiec do produkcji otrzymuje się podczas mielenia zbóż, a to oznacza, że wykorzystanie takich otrębów równa się zmniejszeniu odpadów i zwiększeniu szans na bardziej ekologiczne życie. Okazuje się, że z jednej tony sprasowanych otrębów można stworzyć blisko 10 tysięcy naczyń tj. miski czy talerze.

Nie stój przy naczyniach, lepiej zjedz swój talerz

jadalne talerze - zlew pełen naczyń

Wykorzystanie otrzymanych resztek otrębów do stworzenia talerzy przyczynia się nie tylko do zmniejszenia ilości odpadów. Korzystając z biodegradowalnych naczyń niesie ze sobą wiele korzyści. Przede wszystkim otrębowe talerze rozkładają się w niecałe 30 dni – porównując to z plastikowymi, które potrzebują do tego aż 500 lat, 30 dni to naprawdę wspaniały wynik. Najciekawsze jest jednak to, że korzystanie z naczyń powstałych z otrębów pszennych możemy zaoszczędzić czas przeznaczony na mycie naczyń, ponieważ otrębowy talerz po skończonym posiłku można po prostu schrupać!

Produkcja – jadalne talerze czyli jak powstaje najbardziej pożądane naczynie XXI wieku?

jadalne talerze 1 - sztućce
facebook.com/Biotrem

Aby zmniejszyć ilość odpadów, Jerzy Wysocki podjął się licznych prób, które doprowadziły go do zmieszania otrębów z niewielką ilością wody. Po podgrzaniu takiej mieszanki otrzymujemy materiał na tyle plastyczny, że można uformować go w dowolne kształty, lecz na tyle mocny, aby zastąpić plastikowe czy nawet tradycyjne naczynia. Przy tworzeniu sztućców używa się otrębów pszennych oraz bio-tworzywa PLA. Co ważne, przy produkcji nie używa się żadnych substancji chemicznych, a ilość użytej wody jest niewielka.

jadalne talerze - sztućce w opakowaniu
facebook.com/Biotrem

Produktami z podlaskiej firmy interesuje się wiele kontrahentów zza granicy – do tej pory firma z Zambrowa rozpoczęła współpracę z krajami europejskimi, produkty z otrębów są także dostępne w USA, Libanie czy Korei Południowej!

Talerze z otrębów lepsze niż talerze z papieru

jadalne talerze - degustacja
facebook.com/Biotrem

Bez wątpienia naczynia powstałe w Zambrowie są ekologicznym zamiennikiem plastikowych talerzy, okazuje się, że mogą być nawet lepsze niż te, które do tej pory uważane były za najbardziej przyjazne środowisku czyli papierowe tacki czy talerze. Polska firma rocznie jest w stanie wyprodukować blisko 15 milionów talerzy i misek, a zainteresowanie takimi wyrobami stale rośnie. Trzeba przyznać, że biodegradowalne naczynia to świetna alternatywa dla jednorazowych talerzy, których używa się podczas grilla czy pikników w plenerze.

My jesteśmy zachwyceni tym pomysłem! A Ty? Jak Ci się podoba pomysł jadalnych naczyń? Kto chętnie schrupałby talerz? Daj nam znać w komentarzu na naszym Facebooku!

Źródło i fotografie: wykop.pl, facebook.com