Nigdy nie trzymaj jajek w lodówce! Może mieć to negatywny wpływ na Twoje zdrowie

Dość prosta czynność, a okazuje się, że nie powinno się jej wykonywać. O co chodzi? Gdzie trzymasz jajka po kupieniu ich w lokalnym sklepie? Czy przechowujesz je w lodówce? No właśnie, i tutaj pojawia się problem. W niektórych państwach przechowuje się je w temperaturze pokojowej, co dla niektórych jest błędem. No, ale jak to jest z tą lodówką?

Okazuje się że jajka, które znajdują się w lodówce mogą narażać domowników na zarażenie bakteriami, choćby Salmonellą

Niektóre badania wskazują, że jaja przechowywane w temperaturze pokojowej mają mniej bakterii niż te przechowywane w lodówce. Jeśli umieścisz skażone jajka w lodówce, bakterie nadal na nich są i zaczynają się szybko rozmnażać, zanieczyszczając wszystko w lodówce. Jest to szczególnie prawdziwe w przypadku Salmonelli, ponieważ zimne środowisko stymuluje szybką proliferację.

Ponadto jedną z najgorszych rzeczy związanych z tymi bakteriami, które powodują zatrucie pokarmowe, jest to, że nie wpływają one na smak, zapach ani wygląd jedzenia i nie mamy pojęcia, czy dzieje się z nimi coś niepokojącego. Nie wiadomo, czy kurczak jest zarażony salmonellą czy nie, więc możliwe jest, że jaja, niezależnie od tego, czy pochodzą ze sklepu spożywczego, targu, czy z podwórka sąsiada zawierają salmonellę.

Decyzja o sposobie przechowywania jaj zależy od Ciebie, ale powinieneś zdawać sobie sprawę z ryzyka, jakie podejmujesz.