×

Jak dłużej utrzymać świeżość truskawek? Przyda się ocet!

Kiedy zaczyna się robić cieplej, nie ma nic lepszego niż miska świeżych, soczystych truskawek. Niestety czasami możesz odnieść wrażenie, że truskawki szybko się psują, a przecież nikt nie lubi spleśniałych owoców! Jak w takim razie uniknąć psucia się truskawek? Pewna mama podzieliła się w sieci sposobem na to jak dłużej utrzymać świeżość truskawek.

Aby dłużej utrzymać świeżość truskawek potrzebujesz przede wszystkim biały ocet oraz wodę

jak dłużej utrzymać świeżość truskawek 1
facebook.com

Oprócz tych dwóch rzeczy przyda się także miska, ręcznik papierowy i osuszacz do sałaty. Jeśli nie masz osuszacza to nic nie szkodzi. Na sam początek wlej wodę i biały ocet do dużej miski. Zachowaj proporcje 5:1 i wymieszaj całość. Umieść truskawki w misce i zostaw od 2 do 5 minut. W tym czasie wyłóż suszarkę do sałaty papierowym ręcznikiem. Następnie wyciągnij owoce i umieść na w obrotowej suszarce. Delikatnie zakręć pokrętłem, a na koniec pozostaw truskawki aby całkowicie wyschły. Teraz wystarczy, że przesypiesz truskawki do miski i schowasz do lodówki.

Ten trik należy wykonać zaraz po kupieniu truskawek i przyniesieniu ich do domu. W ten sposób zapobiegniesz ich gniciu.

Dlaczego trik z octem działa?

Ocet zabija zarodki na truskawkach, które odpowiadają za proces starzenia się owocu. Eksperci twierdzą również, że długi okres świeżości, zależy od pozbycia się szypułek – to oczywiście należy zrobić dopiero po octowej kąpieli!

jak dłużej utrzymać świeżość truskawek 2
facebook.com

Co myślisz o tym triku? Jak radzisz sobie z przedłużeniem świeżości owoców? Czy masz jakieś sprawdzone triki jak dłużej utrzymać świeżość truskawek? Daj nam znać w komentarzach na naszym Facebooku!

Katarzyna

Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej. Fotografka i redaktorka. Miłośniczka ciekawego designu, dobrej muzyki oraz oryginalnych rozwiązań dla domu. Wolne chwile spędza na szukaniu ekologicznych rozwiązań, którymi chce dzielić się z innymi.

Może Cię zainteresować

zamknij