Kategorie Świąteczne

Prosty sposób na świąteczne jajko z rzeżuchy. Ostatni moment, by mieć ją na wielkanocnym stole

Rzeżucha to dla wielu z nas piękna ozdoba stołu wielkanocnego, którą bardzo łatwo samemu przygotować. Jak i kiedy wysiać rzeżuchę, aby była gotowa na Święta Wielkanocne?

Rzeżucha

Rzeżucha nie tylko pięknie wygląda, ale ma wiele cennych składników odżywczych, a więc polecam ją również do jedzenia!
Możesz ją wysiać i wyhodować sam, bez żadnych nawozów i jest naprawdę zdrowa. Nie wymaga żadnych specjalnych warunków poza wodą i odpowiednim nasłonecznieniem.
Po wysianiu w ciągu 6-8 dni rzeżucha nam się pięknie zazieleni i będzie gotowa do spożycia.

pinterest.com

Rzeżucha na zdrowie

Rzeżucha jest źródłem witaminy C, A, K i witamin z grupy B.
Zawiera też wapń, cynk, potas, magnez, wapń, chrom, siarkę oraz bardzo dobrze przyswajalne żelazo i jod.
Jest źródłem antyoksydantów i ma właściwości oczyszczające.
Wystarczy jeść 2-3 łyżeczki dziennie, żeby wzmocnić swoją odporność, kości, a nawet wzrok.

pixabay.com

Kiedy wysiać rzeżuchę, żeby była gotowa na święta?

Po wysianiu w ciągu 6-8 dni rzeżucha nam się pięknie zazieleni i będzie gotowa do spożycia.
Dlatego jeżeli chcecie ją mieć na święta, należy ją najpóźniej wysiać 6 dni przed świętami.

Jak siać rzeżuchę?

Nasiona rzeżuchy dostaniemy w każdym sklepie ogrodniczym. Są bardzo drobne i możemy je wysiać na 2 sposoby.

I sposób

1. Na płaski podstawek lub płytką miseczkę wykładamy ligninę lub watę dobrze zwilżoną wodą i na to wysypujemy nasionka rzeżuchy.
Ważne, aby nasiona nie nachodziły na siebie. Powinny być rozsypane po całym podłożu.
2. Zwilżamy dodatkowo nasionka spryskiwaczem.
3. Na 2 dni możemy przykryć naszą hodowlę innym podstawkiem.
4. Po 2 dniach nasionka powinny zacząć kiełkować.
5. Wtedy odkrywamy rzeżuchę i trzymamy w jasnym miejscu.
6. Najważniejsze, by każdego dnia od wysiania podłoże było stale wilgotne.
7. Po 6-8 dniach mamy już piękną rzeżuchę, którą możemy przyciąć i zużyć do kanapek i sałatek.
8. Po podcięciu rzeżucha znowu odrośnie.

pixabay.com

II sposób

W tym przypadku nasiona rzeżuchy wsypujemy do dowolnego naczynia i zalewamy wodą.
Czekamy aż zrobi się papka i wtedy dopiero wykładamy nasiona na podłoże.

Jajko wielkanocne z rzeżuchy

Potrzebne rzeczy:
– 2 opakowania nasion rzeżuchy
– kubek z zimną przegotowaną wodą
– podstawek
– plastelina lub inna obręcz jako dodatkowa podstawka do jajka
– wata lub lignina lub ewentualnie płatki kosmetyczne
– nitka

youtube.com

1. Uszykuj kubek i 2 opakowania nasion rzeżuchy

youtube.com

2. Do naczynia wlej wodę i wsyp nasiona. Wymieszaj i odstaw na 1-2 godziny

youtube.com

3. Styropianowe jajko obłóż watą

youtube.com

4. I dokładnie obwiąż nitką

youtube.com

5. Zrób obręcz z plasteliny, która będzie utrzymywała jajo na podstawku

youtube.com

6. Postaw jajo i obłóż je kleikiem z nasionami rzeżuchy

youtube.com

youtube.com

7. Pierwszy dzień wysiania rzeżuchy na jajku

youtube.com

8. Trzeci dzień

Prosty sposób na świąteczne jajko z rzeżuchy. Ostatni moment, by mieć ją na wielkanocnym stole
youtube.com

9. Czwarty dzień

youtube.com

10. I efekt końcowy 🙂

youtube.com

Rzeżuchę możesz też wysiać np. w skorupkach po jajkach!

pinterest.com

Albo w dowolnym naczyniu 🙂

pinterest.com

Rzeżucha „podjadana” przez zajączka

pinterest.com

Rzeżucha w zestawie kawowym

pinterest.com
Źródła: www.youtube.com, zywienie.abczdrowie.pl, lokalnyrolnik.pl