InspiracjeŚwiąteczneProsty sposób na świąteczne jajko z rzeżuchy. Ostatni moment, by mieć ją na wielkanocnym stole

Prosty sposób na świąteczne jajko z rzeżuchy. Ostatni moment, by mieć ją na wielkanocnym stole

Prosty sposób na świąteczne jajko z rzeżuchy. Ostatni moment, by mieć ją na wielkanocnym stole
08.04.2022 07:15, aktualizacja: 08.04.2022 10:18

Rzeżucha to dla wielu z nas piękna ozdoba stołu wielkanocnego, którą bardzo łatwo samemu przygotować. Jak i kiedy wysiać rzeżuchę, aby była gotowa na Święta Wielkanocne?

Rzeżucha

Rzeżucha nie tylko pięknie wygląda, ale ma wiele cennych składników odżywczych, a więc polecam ją również do jedzenia! Możesz ją wysiać i wyhodować sam, bez żadnych nawozów i jest naprawdę zdrowa. Nie wymaga żadnych specjalnych warunków poza wodą i odpowiednim nasłonecznieniem.

Po wysianiu w ciągu 6-8 dni rzeżucha nam się pięknie zazieleni i będzie gotowa do spożycia.

pinterest.com
pinterest.com

Rzeżucha na zdrowie

Rzeżucha jest źródłem witaminy C, A, K i witamin z grupy B.

Zawiera też wapń, cynk, potas, magnez, wapń, chrom, siarkę oraz bardzo dobrze przyswajalne żelazo i jod.

Jest źródłem antyoksydantów i ma właściwości oczyszczające.

Wystarczy jeść 2-3 łyżeczki dziennie, żeby wzmocnić swoją odporność, kości, a nawet wzrok.

pixabay.com
pixabay.com

Kiedy i jak wysiać rzeżuchę, żeby była gotowa na święta?

Po wysianiu w ciągu 6-8 dni rzeżucha nam się pięknie zazieleni i będzie gotowa do spożycia.

Dlatego jeżeli chcecie ją mieć na święta, należy ją najpóźniej wysiać 6 dni przed świętami.

Nasiona rzeżuchy dostaniemy w każdym sklepie ogrodniczym. Są bardzo drobne i możemy je wysiać na 2 sposoby.

I sposób

1. Na płaski podstawek lub płytką miseczkę wykładamy ligninę lub watę dobrze zwilżoną wodą i na to wysypujemy nasionka rzeżuchy.

Ważne, aby nasiona nie nachodziły na siebie. Powinny być rozsypane po całym podłożu.

2. Zwilżamy dodatkowo nasionka spryskiwaczem.

3. Na 2 dni możemy przykryć naszą hodowlę innym podstawkiem.

4. Po 2 dniach nasionka powinny zacząć kiełkować.

5. Wtedy odkrywamy rzeżuchę i trzymamy w jasnym miejscu.

6. Najważniejsze, by każdego dnia od wysiania podłoże było stale wilgotne.

7. Po 6-8 dniach mamy już piękną rzeżuchę, którą możemy przyciąć i zużyć do kanapek i sałatek.

8. Po podcięciu rzeżucha znowu odrośnie.

pixabay.com
pixabay.com

II sposób

W tym przypadku nasiona rzeżuchy wsypujemy do dowolnego naczynia i zalewamy wodą.

Czekamy aż zrobi się papka i wtedy dopiero wykładamy nasiona na podłoże.

Jajko wielkanocne z rzeżuchy

Potrzebne rzeczy:

- 2 opakowania nasion rzeżuchy

- kubek z zimną przegotowaną wodą

- podstawek

- plastelina lub inna obręcz jako dodatkowa podstawka do jajka

- wata lub lignina lub ewentualnie płatki kosmetyczne

- nitka

youtube.com
youtube.com

1. Uszykuj kubek i 2 opakowania nasion rzeżuchy

youtube.com
youtube.com

2. Do naczynia wlej wodę i wsyp nasiona. Wymieszaj i odstaw na 1-2 godziny

youtube.com
youtube.com

3. Styropianowe jajko obłóż watą

youtube.com
youtube.com

4. I dokładnie obwiąż nitką

youtube.com
youtube.com

5. Zrób obręcz z plasteliny, która będzie utrzymywała jajo na podstawku

youtube.com
youtube.com

6. Postaw jajo i obłóż je kleikiem z nasionami rzeżuchy

youtube.com
youtube.com
youtube.com
youtube.com

7. Pierwszy dzień wysiania rzeżuchy na jajku

youtube.com
youtube.com

8. Trzeci dzień

Obraz

9. Czwarty dzień

youtube.com
youtube.com

10. I efekt końcowy :)

youtube.com
youtube.com

Rzeżuchę możesz też wysiać np. w skorupkach po jajkach!

pinterest.com
pinterest.com

Albo w dowolnym naczyniu :)

pinterest.com
pinterest.com

Rzeżucha "podjadana" przez zajączka

pinterest.com
pinterest.com

Rzeżucha w zestawie kawowym

pinterest.com
pinterest.com

Też wysiewasz rzeżuchę na święta? Jak to robisz?

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także