×

Prosty sposób, który sprawi, że już nigdy nie uronisz łzy podczas krojenia cebuli. Nareszcie!

Każdy kto często gotuje wie, że cebula jest podstawowym składnikiem wielu dań. Ma wspaniały i niepowtarzalny smak, który nadaje wyrazu wielu różnym potrawom. Niestety jej krojenie i obieranie nie należy do najprzyjemniejszych rzeczy. Łzawienie i pieczenie oczu spowodowane jest uwalnianiem cząsteczek siarki podczas pękania ścian komórkowych cebuli (rozrywają się wtedy, kiedy kroimy cebulę). W ten sposób cebula daje nam ostrzeżenie, że mamy się wycofać. Jest to naturalny mechanizm odstraszania. Na szczęście nie musisz się już tym martwić, ponieważ istnieje sposób, dzięki któremu nie będzie trzeba rezygnować z ostrego smaku cebuli, który przecież tak bardzo kochamy. Oto recepta:

 

1. Na początku upewnij się, że twój nóż jest dobrze naostrzony, ponieważ ostre i zdecydowane cięcie oznacza mniejszą ilość popękanych komórek cebuli, a co za tym idzie, mniejszą ilość uwolnionych cząsteczek siarki.

506adddefb04d60a6b001007._w.1500_s.fit_

2. Umieść cebulę w zamrażarce na minimum 30 minut lub w lodówce na parę godzin. Dzięki temu związki chemiczne cebuli na jakiś czas zostaną unieszkodliwione.

18l0sk8gvzdogjpg

3. Przetnij cebulę na pół, a następnie płucz obydwie części w zimnej wodzie przez minutę. W ten sposób zmyjesz z cebuli składniki, które powodują podrażnienie oczu.

18ix5pj25vne3jpg

4. Włóż do buzi kawałek chleba i zacznij kroić cebulę. Dzięki temu będziesz wdychać mniej szkodliwych oparów.

506af0dd74c5b64b1d0010a7._w.1500_s.fit_

 

Bardzo prosty sposób, prawda? Od dzisiaj, zawsze będę tak robić!

Może Cię zainteresować

zamknij