Jak obrać ananasa w szybki i łatwy sposób?

Nie kupujesz świeżego ananasa ze względu na kłopotliwość jego przygotowania? To duży błąd. Tracisz niezapomniane doznania smakowe a jednocześnie niepotrzebnie się ograniczasz. Jak obrać ananasa w kilka minut? Przedstawiamy niezawodny sposób.

Jakich narzędzi potrzebujesz?

Przystępując do tego zadania, potrzebny Ci będzie jedynie ostry i duży nóż (najlepiej typu tzw. szefa kuchni) oraz deska do krojenia. Na początek należy odciąć koniec ananasa, ten na którym zazwyczaj jest stawiany a następnie podobnie postąpić z drugą krawędzią, na której znajdują się liście. Cięcie powinno przebiegać na tyle blisko skórki, by nie marnować zbyt dużej ilości miąższu a na tyle głęboko, aby uniknąć pozostania w nim głębiej wrośniętych, twardych elementów zewnętrznych.

Obieranie ananasa jest łatwe

Gdy postawisz owoc na odciętym już końcu, to uzyskasz stabilną podstawę do dalszej pracy. Teraz ostrożnie i powoli, odcinaj z brzegów ananasa skórkę. Najlepiej wykonać to, dzieląc jego powierzchnię na 6 do 8 fragmentów – by ilość pozostałego po obierani miąższu była jak największa. Pamiętaj o tym, iż pod samą skórką ananas jest twardy i wyjątkowo włóknisty, dlatego też, nie staraj się minimalizować ścinanej warstwy.

jak obrać ananasaUdostępnij

Kłopotliwe wnętrze

Gdy całość skórki została już usunięta, to w rezultacie pozostaje owoc o kształcie przypominającym walec. Teraz pora na usunięcie twardego i niesmacznego rdzenia, który nie nadaje się do zjedzenia (już teraz wiesz, dlaczego ananasy z puszki posiadają wydrążone środki). Najłatwiej uczynić to, stawiając owoc na pionowo i rozcinając go na ćwiartki. Z uzyskanych w ten sposób trójkątów, odcinamy środkowy róg, by pozbyć się niechcianego rdzenia. Tak przygotowane fragmenty można pokroić na mniejsze kawałki i podawać bezpośrednio na stół, bądź też położyć na grilla i cieszyć się znakomitym deserem na gorąco (grillowany ananas w towarzystwie lodów waniliowych smakuje wprost znakomicie).

Łatwo nie znaczy bezpiecznie

Jeżeli nie posiadasz odpowiedniej wprawy w posługiwaniu się nożem, bądź masz stosunkowo mało siły i pewności, by utrzymać śliskiego ananasa w ręce, to możesz wypróbować jeszcze jeden, bezpieczniejszy sposób. Postępuj podobnie, jak podpowiadamy powyżej, jednakże z tą różnicą, że nie odcinaj z owocu części z liśćmi. Będzie ona przydatna, dla pewniejszego przytrzymania ananasa. Dopiero po jego kompletnym obraniu, odetnij liście i wytnij rdzeń.

Kilka wskazówek

Pomimo starannego odcięcia skórki, często na ananasie pozostają jej głębiej wrośnięte fragmenty. Można się ich pozbyć za pomocą ostrza, znajdującego się zazwyczaj na szczycie obieraczki do warzyw. Bardziej wprawne osoby, mogą wyłuskać niechciane elementy, stosując mały nóż. Jeżeli za dużo miąższu pozostało Ci na odciętej skórce, to odzyskaj go za pomocą np. łyżki do lodów. Doskonale sprawdzi się on jako dodatek do deserów czy baza orzeźwiającej, letniej lemoniady. A jak wybierać ananasa podczas zakupów? Najlepiej przy użyciu nosa. Powąchaj owoc, jeżeli wydziela przyjemny, słodkawy i intensywny zapach, to znak, iż jest już dojrzały i będzie rzeczywiście smaczny. Jeżeli zapach ten jest lekko zwiniały a w zagłębieniu na spodzie znajduje się pleśń, poszukaj innej sztuki. Przechowuj ananasa w temperaturze pokojowej i serwuj z sezonowymi owocami, lodami bądź jako dodatek do mięs (najlepiej drobiu) i serów (tych o szczególnie intensywnym zapachu).