Strona, od której zaczynasz obierać ogórki, może popsuć smak warzywa

Ogórki są świetnym dodatkiem do wielu potraw, lecz bardzo często mogą popsuć smak naszego dania. Nie zawsze jest to wina nieświeżej rośliny. Sekret idealnego smaku ogórka tkwi w sposobie jego obierania!

Ogórki mają niezwykłe właściwości

pixabay.com

W 97% składają się z wody, dlatego szybko pozwolą Ci ugasić pragnienie. Jeśli masz problemy z infekcjami układu moczowego lub niewydolnością nerek, warto zacząć częściej jeść ogórki – ze względu na to, że są moczopędne, pomagają w walce z tymi schorzeniami. Dodatkowo są niskokaloryczne, a przez to często stosowane są w wielu dietach, które pomagają zachować szczupłą sylwetkę.

Wyjątkowy smak ogórków może popsuć niewłaściwy sposób ich obierania

pixabay.com

Strona, od której zaczynamy obierać roślinę, ma ogromne znaczenie. Ogórki, od ciemnej strony połączone są z łodygą, z kolei jasną z kwiatem, dlatego też jeśli chcesz pozbyć się z nich skórki, należy obierać je od strony jasnej końcówki. Jeśli będziesz obierać ogórki od ciemniejszej stronie, mogą one stać się gorzkie. Jeśli nie chcesz aby to warzywo zniszczyło Ci mizerię lub sałatkę, lepiej pamiętać o tej ważnej rzeczy!

Który znajomy powinien wiedzieć o tym triku?

pixabay.com
Fotografie: youtube.com