Do tej pory parzyłeś herbatę w zły sposób. Mało osób wie o tym triku
W trakcie jesieni i zimy znacznie rośnie sprzedaż herbat, w końcu w te chłodniejsze dni nic tak nie rozgrzewa naszego organizmu jak kubek z gorącą herbatą. Jeśli w Twoim domu znajduje się puszeczka z torebkami Liptona, mogłeś zwrócić uwagę na to, że jest to dobra, lecz także mocna herbata.


Wiele osób często skarży się na zbyt intensywny smak ciepłego napoju. Aby temu zapobiec możesz odłożyć torebkę do drugiego kubka lub sprawdzić prosty trik
Weź torebkę herbaty i rozerwij sznurek. Zobaczysz, że znajdują się tam dwa połączone ze sobą woreczki.
Następnie przetnij saszetki w miejscu ich złączenia.
Dzięki temu zyskasz dwie torebki herbaty i zmniejszysz ich intensywność.


Jak prawidłowo parzyć herbatę?
Może Ci się wydawać, że każdy rodzaj herbaty powinno parzyć się tak samo, jednak to nieprawda. Na pewno zdajesz sobie sprawę, że herbata czarna ma zupełnie inny smak niż zielona czy biała. Aby w 100 % były one pyszne i zdrowe warto wiedzieć przez ile i w jakich temperaturach je parzyć.
Czarną herbatę najlepiej zalewać wodą o temperaturze około 96°C czyli tzw. „białym wrzątkiem”. Tak określa się wodę, która weszła w drugie stadium wrzenia, tuż przed bulgotaniem. Stan ten wziął swoją nazwę ze względu na dużą ilość pęcherzyków powietrza, przez które wydaje się, że woda jest biała. Czarną herbatę możesz parzyć przez 1 lub 2 minuty, w zależności od jej intensywności.


Zieloną herbatę powinno parzyć się w temperaturze pomiędzy 60°C a 90°C. Warto więc odczekać około 3-4 minuty po zagotowaniu wody – wtedy jej temperatura będzie wynosić około 90°C, zaś po około 15 minutach będzie miała ona blisko 60°C. Zazwyczaj zieloną herbatę powinno parzyć się przez około 3-4 minuty.
Białą herbatę należy zaparzać wodą o temperaturze 70°C do 80°C tylko wtedy zachowa ona swoje cenne właściwości. Najkrótszy czas jaki należy przeznaczyć na parzenie białej herbaty to 3 minuty, zaś najdłuższy to 10 minut.

