PoradyJak pozbyć się zapachu ryby podczas smażenia? Wystarczy wrzucić do oleju 1 składnik

Jak pozbyć się zapachu ryby podczas smażenia? Wystarczy wrzucić do oleju 1 składnik

Jak pozbyć się zapachu ryby podczas smażenia? Wystarczy wrzucić do oleju 1 składnik
Manuel
24.12.2022 08:20

Już niedługo karp i inne ryby będą gościły na stole wigilijnym prawie wszystkich Polaków. Ale o ile lubimy tę potrawę na święta jeść, to nie lubimy, tych wszystkich zapachów, które z sobą niesie. Jak pozbyć się zapachu ryby, zwłaszcza podczas jej smażenia? Pomożemy Ci dzisiaj poradzić sobie z tym niełatwym wyzwaniem.

Co roku ten sam problem...

Nawet jeśli uwielbiasz ryby, przyrządzanie ich w kuchni może być uciążliwe. Jeszcze długo po zjedzeniu ryby, umyciu garnków i włożeniu talerzy do zmywarki, zapach ryby będzie się utrzymywał w kuchni i jadalni. Po pierwsze, wiedz, że naprawdę świeża ryba nie powinna mieć żadnego zapachu. Jeśli więc rozpakujesz paczkę z rybą i cofniesz się o krok z powodu zapachu, który cię przywita, wyrzuć ją, bo nie jest świeża. Trzeba jednak przyznać, że nawet najświeższa ryba po ugotowaniu może nieco śmierdzieć w domu.

Przygotuj kuchnię i resztę domu na smażenie ryby

Przygotuj swój dom przed czasem gotowania ryb, zamykając wszelkie drzwi wewnętrzne, aby utrzymać zapach z rozprzestrzeniania się w całym domu i w sypialniach, ale otwórz okna i drzwi kuchenne, aby umożliwić zapachowi wentylację. I pamiętaj, aby wytrzeć wszelkie rozlane płyny i podrzucić wszelkie śmieci zawierające kawałki ryby tak szybko, jak to możliwe, aby zapobiec utrzymywaniu się zapachów.

Jak pozbyć się zapachu ryby, fot. freepik
Jak pozbyć się zapachu ryby, fot. freepik

Smażyć rybę czy nie smażyć?

Wiele zapachów z gotowania ryb wynika z metody gotowania, której użyjesz.  Smażenie może powodować ogromny problem z zapachem, ale inne techniki, takie jak gotowanie ryb w folii lub papierze, mogą pomóc Ci uporać się z tym problemem. Warto więc je rozważyć, jeśli jest to rzecz dla Ciebie szczególnie dokuczliwa. Wiele osób zaleca też neutralizację zapachu jeszcze przed smażeniem, poprzez moczenie ryby w mleku lub roztworze cytryny i wody.

Jak pozbyć się zapachu ryby podczas smażenia?

Skuteczną sztuczką, która może Ci bardzo pomóc w pozbyciu się zapachu ryby podczas smażenia jest wykorzystanie do tego... ziemniaków. Chwilę przed rozpoczęciem smażenia weź do ręki ziemniaka i obierz go ze skórki, następnie pokrój go na małe kawałki. Kiedy już rozpoczniesz smażyć rybkę wrzuć kawałki ziemniaka do oleju, w którym ona się smaży. Nie wyeliminują one całkowicie jej zapachu, ale wydatnie pomogą zneutralizować znaczną jego część.

Jak zapakować prezent w za mały papier? Zrób ten trik

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także