PoradySprzątanieDomowy sposób, by stare ręczniki znów były miękkie i puszyste. Będą jak nowe!

Domowy sposób, by stare ręczniki znów były miękkie i puszyste. Będą jak nowe!

Domowy sposób, by stare ręczniki znów były miękkie i puszyste. Będą jak nowe!
09.06.2020 13:13, aktualizacja: 09.06.2020 21:31

Każda z nas marzy o miękkim puszystym ręczniku. Gdy kupujemy nowy ręcznik, to taki właśnie jest, a potem z każdym praniem staje się on coraz bardziej zbity i szorstki. Możemy znowu mieć miękkie ręczniki domowym sposobem, który przywróci im puszystość. Podpowiemy, jak prać ręczniki, aby były miękkie.

#1 Proszki i płyny

Często same przyczyniamy się do tego, że ręczniki tracą puszystość. Pierzemy je w zbyt dużej ilości proszku czy płynu. Niestety jego nadmiar wcale nie spowoduje, że ręczniki będą bardziej puszyste. Wręcz przeciwnie, pozostały na włóknach nadmiar proszku po prostu je skleja.

freepik.com
freepik.com

#2 Suszenie

Po praniu wyjmujemy ręczniki i wieszamy je na suszarkę bez ich wytrzepania. Dobrze więc pamiętać, aby strzepnąć pranie przed rozwieszeniem. Suszone ręczniki na świeżym powietrzu też są milsze w dotyku. Na zewnątrz pomaga nam wiatr... i słońce :)

freepik.com
freepik.com

#3 Jak prać ręczniki, aby były miękkie?

Ocet i soda

Do prania ręczników najlepiej użyć sodę oczyszczoną zamiast płynu do płukania i ocet zamiast płynu do prania.

Ocet rozpuści nam wszystkie resztki po płynach, a soda zapobiegnie przyleganiu nowych osadów podczas płukania i sprawi, że ręczniki będą miękkie.

1 szklanka octu

1/2 szklanki sody

Jak prać ręczniki, aby były miękkie?

Na jedno pranie używaj 1 szklankę octu. Wlej ocet w miejsce, gdzie sypiesz proszek.

Pół szklanki sody wsyp do pojemnika na płyn do płukania.

freepik.com
freepik.com

#4 Pamiętaj!

Nie wkładaj za dużo ręczników na jedno pranie.

Kolorowe ręczniki mogą blaknąć pod wpływem sody.

Gdy już wiesz, jak prać ręczniki, aby były miękkie, wykorzystaj tą wiedzę jak najszybciej. Powodzenia!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także