×
Wirtualna Polska

Jak prawidłowo jeść jabłka? Okazuje się, że wielu z nas robi to źle

Na pewno przez całe życie słyszałeś, że jedzenie owoców i warzyw jest zdrowe. Co jednak jeśli powiem Ci, że najpopularniejszy owoc, który z pewnością często pojawia się w Twoim domu, może być przez Ciebie jedzony w niewłaściwy sposób? Czy to możliwe, że przez całe życie konsumowałeś jabłka źle? A jeśli tak to co w tym złego? Dziś odpowiadamy na pytanie jak prawidłowo jeść jabłka.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

>Jak poprawnie jeść jabłka

<a href=freepik.com">

freepik.com

Nie chodzi tutaj o sposób obierania czy złe pokrojenie owoców, lecz o całkowite wyzbycie się pestek oraz skórki. Nie od dziś wiadomo, że to właśnie w skórce znajduje się najwięcej cennych składników, ale o co chodzi z pestkami? Czy mamy pozbywać się całego miąższu jabłka, a to co uważamy za niepotrzebne, zacząć konsumować garściami?

<a href=thoughtco.com">

thoughtco.com

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Według badań wykonanych przez Birgit Wasserman z Uniwersytetu Technologicznego w Graz, jabłka zawierają ponad 100 milionów komórek bakteryjnych, lecz gdy pozbywamy się łodygi i nasion to przyswajamy tylko 10 milionów tych cennych komórek!

<a href=instagram.com/kerriclarence">

instagram.com/kerriclarence

Nie oznacza to jednak, że powinniśmy opychać się samymi pestkami jabłek, ale dobrze wiedzieć, że jeśli przez pomyłkę zjemy jedno lub dwa nasiona, to nic nam się nie stanie, a wręcz przeciwnie, dostarczymy naszemu organizmowi potrzebnych substancji.

Warto jednak zaznaczyć, że obecnie nie ma dokładnych badań, które potwierdzałyby zdrowotne właściwości pestek z jabłek. Wiadomo jednak, że to właśnie nasiona zawierają najwięcej dobrych bakterii, zaś miąższ i skórka znacznie mniej.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Jak często jesz jabłka? Czy zdarza Ci się zjeść pestki z jabłek? Co myślisz o tym badaniu?

Zobacz także:

1) Kobieta zhakowała swoją lodówkę. Niczym Jezus zamieniła wodę na wino

2) Kuchenne triki – 8 sztuczek, które świetnie się sprawdzą w każdej kuchni

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Katarzyna

Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej. Fotografka i redaktorka. Miłośniczka ciekawego designu, dobrej muzyki oraz oryginalnych rozwiązań dla domu. Wolne chwile spędza na szukaniu ekologicznych rozwiązań, którymi chce dzielić się z innymi.

Może Cię zainteresować