×

Tak przechowywane jabłka będą soczyste i chrupiące przez wiele miesięcy

Wrzesień i październik to najlepszy czas dla miłośników jabłek. Dlaczego? To właśnie wtedy przypada okres „jabłkowych zbiorów”. Jabłonie aż uginają się od tych darów jesieni, a my tylko czekamy, aż będziemy mieć w domu pełen zapas. Uwielbiamy jabłka prosto z drzewa, ale nie gardzimy też tymi marketowymi. A jeśli już je zerwiemy lub kupimy, to pojawia się pytanie: jak przechowywać jabłka? Przeczytaj, jakich zasad powinieneś przestrzegać, aby jak najdłużej były pyszne i soczyste!

Czy jabłka faktycznie są zdrowe?

Istnieje teoria, że dobrze jest jeść przynajmniej jedno jabłko dziennie, aby cieszyć się odpornością i dobrym zdrowiem. I jak to faktycznie jest? Czy naprawdę są źródłem witamin? Najzdrowsze to oczywiście te z własnego sadu lub ekologicznej uprawy. Jednak nie każdy może sobie pozwolić na taki rarytas. Bez obaw, jabłka z supermarketu też mają cały wachlarz witamin do zaoferowania – witaminy: C, K, A, E, kwas foliowy i inne!

Mają nieoceniony wpływ na różne dolegliwości!

Czasem bywają naturalnym lekarstwem! Pomagają uporać się z biegunką lub zaparciami. Chronią również przed niestrawnością i wrzodami. A to tylko niektóre z pozytywnych efektów spożywania tego owocu!

Ile mogą leżeć jabłka?

Jeżeli są przechowywane w odpowiedni sposób, to możemy się nimi cieszyć nawet kilka miesięcy! Trzeba pamiętać, że każde obicie czy przecięcie owoców skraca ich termin przydatności do spożycia.

Czy jabłka powinno się trzymać w lodówce?

Oczywiście! Jabłka nie lubią być tam, gdzie jest za zimno – wtedy marzną, a ich jakość maleje. Niezbyt dobra jest też dla nich temperatura za wysoka – wtedy dużo szybciej dojrzewają, a później się psują. Najbardziej optymalna temperatura dla jabłek wynosi od 0 do 4 stopni Celsjusza. Świetnie więc odnajdą się w szufladzie na warzywa i owoce, którą ma wbudowaną już większość lodówek.

Jak przechowywać jabłka?
Jak przechowywać jabłka? Fot. Freepik.com

Jabłka pięknie ułożone w ozdobnej misce zdobią Twój kuchenny blat?

Nie wytrzymają tak zbyt długo… Jabłka przechowywane w ten sposób będą zdatne do spożycia jedynie do tygodnia czasu.

 

Przeczytaj również o prawidłowym sposobie jedzenia tych owoców, wyjątkowych – bo czarnych – jabłkach oraz o tym, jak łatwo i szybko pozbyć się z nich wosku, jeżeli kupujemy je w sklepie.

Może Cię zainteresować

zamknij