×
Wirtualna Polska

Jak rosną produkty żywnościowe, zanim trafią na nasz stół?

Większość osób, kupując zmielony pieprz bądź szczelnie zapakowane daktyle, nie zastanawia się, jak one rosną produkty żywnościowe w środowisku naturalnym. Tymczasem niektóre przyprawy, orzechy czy owoce dojrzewają w sposób, którego nikt by się nie spodziewał. Obejrzyj zdjęcia i przekonaj się, skąd na nasze stoły trafiają m.in. orzeszki ziemne czy brukselka.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

1. Proszek kakaowy uzyskiwany jest z nasion kakaowca właściwego

<a href=pinterest">

pinterest

To wiecznie zielone drzewo, które wytwarza owoce przypominające przerośnięte ogórki

<a href=pinterest">

pinterest

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

W każdym z nich znajduje się 20-60 nasion

<a href=freepik">

freepik

2. Orzeszki ziemne (jak sama nazwa wskazuje) rosną pod ziemią. To rośliny strączkowe, a do Europy przybyły z Ameryki Południowej

<a href=freepik">

freepik

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

3. Ananasy rosną na łodydze, która uzbrojona jest w ostre, długie liście

<a href=freepik">

freepik

<a href=freepik">

freepik

4. Brukselka rośnie na długich łodygach (dorastają do 1 metra wysokości). Między gładkimi liśćmi tworzą się małe główki brukselek

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
<a href=pinterest">

pinterest

5. Sezam to roślina osiągająca ok. 1,5 metra wysokości. Nasiona znajdują się w zielonych torebkach. Z jednej można pozyskać ok. 80 nasion

<a href=pinterest">

pinterest

6. Wanilia to pnącze osiągające nawet 10 metrów długości

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
<a href=© David Monniaux /wikimediacommons">

© David Monniaux /wikimediacommons

Oplata zwykle obumarłe pnie drzew

<a href=pinterest">

pinterest

Z jej intensywnie pachnących kwiatów powstają strąki, które poddaje się suszeniu

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
<a href=pinterest">

pinterest

7. Cynamon uzyskuje się z kory cynamonowca. To drzewo osiągające nawet 10 metrów wysokości. Korę suszy się do momentu zwinięcia się w rurkę

<a href=pinterest">

pinterest

8. Karczochy to rośliny należące do rodziny astrowatych

<a href=freepik">

freepik

Częścią jadalną są pąki kwiatostanów

<a href=pixabay">

pixabay

9. Migdały rosną na drzewie, które początkowo obsypane jest jasnoróżowymi bądź białymi kwiatami

<a href=pinterest">

pinterest

W rzeczywistości to nie orzechy, a owoce pestkowe, gdyż dojrzewają w łupinach i są właściwie nasionami

<a href=needpix">

needpix

10. Kiwi to owoce pnącza zwanego aktinidią chińską. Jej największe plantacje znajdują się na Nowej Zelandii

<a href=freepik">

freepik

11. Wasabi to chrzan japoński. Rośnie w zimnych, górskich potokach, a częścią jadalną są kłącza

<a href=pinterest">

pinterest

<a href=pinterest">

pinterest

12. Szparagi to byliny. Jadalne są młode pędy

<a href=pinterest">

pinterest

13. Orzechy nerkowca rosną na drzewie zwanym nanercz zachodni

<a href=freepik">

freepik

Przyczepione są do owocu przypominającego jabłko i otula je łupina

<a href=freepik">

freepik

14. Komosa ryżowa spokrewniona jest ze szpinakiem

<a href=© Michael Hermann/wikimediacommons">

© Michael Hermann/wikimediacommons

To roślina jednoroczna pokryta drobnymi, różowymi kwiatami. Osiąga 1,5 metra wysokości, a jadalne są owoce zwane ryżem peruwiańskim

<a href=pinterest">

pinterest

15. Szafran uzyskuje się z wysuszonych słupków krokusa purpurowego. Kwiaty zbiera się ręcznie i dlatego przyprawa ta jest dość droga

<a href=freepik">

freepik

16. Kapary to krzewy występujące w rejonie Morza Śródziemnego. Częścią jadalną są pąki kwiatów, który zbiera się zanim zdołają rozkwitnąć

<a href=needpix">

needpix

17. Daktyle to owoce palmy (daktylowiec właściwy)

<a href=freepik">

freepik

<a href=freepik">

freepik

18. Żurawina należy do rodziny wrzosowatych. W Polsce rośnie na torfowiskach oraz terenach podmokłych

<a href=© Bernd Haynold/wikimediacommons">

© Bernd Haynold/wikimediacommons

Jadalne są jej czerwone owoce

<a href=© Keith Weller/wikimediacommons">

© Keith Weller/wikimediacommons

19. Pistacje dojrzewają na drzewach, które wydają owoce co dwa lata

<a href=pinterest">

pinterest

20. Pieprz zaliczany jest do pnączy. Może kwitnąć i owocować przez cały rok

<a href=pinterest">

pinterest

Jego sproszkowaną postać uzyskuje się z owoców

<a href=pinterest">

pinterest

21. Granaty rosną na niewielkich drzewach (od 3 do 5 metrów wysokości)

<a href=freepik">

freepik

Jadalne są owoce zwane często chińskimi jabłkami

<a href=freepik">

freepik

22. Kurkuma to bylina, która posiada rurkowate kwiaty

<a href=pinterest">

pinterest

Jadalne jest jej kłącze

<a href=pinterest">

pinterest

Jeśli interesują Cię różne rośliny i owoce, poznaj łoskotnicę pękającą – Jest cała pokryta kolcami pełnymi trucizny, a jej owoce wybuchają z prędkością 240 km/h

Wiedziałeś, jak rosną produkty żywnościowe, które przedstawiliśmy w tym artykule? A jakie są Twoje ulubione przyprawy? Daj znać w komentarzu

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
Źródła: www.boredpanda.com

Może Cię zainteresować