Jak rosną produkty żywnościowe, zanim trafią na nasz stół?
Większość osób, kupując zmielony pieprz bądź szczelnie zapakowane daktyle, nie zastanawia się, jak one rosną produkty żywnościowe w środowisku naturalnym. Tymczasem niektóre przyprawy, orzechy czy owoce dojrzewają w sposób, którego nikt by się nie spodziewał. Obejrzyj zdjęcia i przekonaj się, skąd na nasze stoły trafiają m.in. orzeszki ziemne czy brukselka.


1. Proszek kakaowy uzyskiwany jest z nasion kakaowca właściwego

To wiecznie zielone drzewo, które wytwarza owoce przypominające przerośnięte ogórki



W każdym z nich znajduje się 20-60 nasion

2. Orzeszki ziemne (jak sama nazwa wskazuje) rosną pod ziemią. To rośliny strączkowe, a do Europy przybyły z Ameryki Południowej



3. Ananasy rosną na łodydze, która uzbrojona jest w ostre, długie liście


4. Brukselka rośnie na długich łodygach (dorastają do 1 metra wysokości). Między gładkimi liśćmi tworzą się małe główki brukselek



5. Sezam to roślina osiągająca ok. 1,5 metra wysokości. Nasiona znajdują się w zielonych torebkach. Z jednej można pozyskać ok. 80 nasion

6. Wanilia to pnącze osiągające nawet 10 metrów długości



Oplata zwykle obumarłe pnie drzew

Z jej intensywnie pachnących kwiatów powstają strąki, które poddaje się suszeniu



7. Cynamon uzyskuje się z kory cynamonowca. To drzewo osiągające nawet 10 metrów wysokości. Korę suszy się do momentu zwinięcia się w rurkę

8. Karczochy to rośliny należące do rodziny astrowatych

Częścią jadalną są pąki kwiatostanów

9. Migdały rosną na drzewie, które początkowo obsypane jest jasnoróżowymi bądź białymi kwiatami

W rzeczywistości to nie orzechy, a owoce pestkowe, gdyż dojrzewają w łupinach i są właściwie nasionami

10. Kiwi to owoce pnącza zwanego aktinidią chińską. Jej największe plantacje znajdują się na Nowej Zelandii

11. Wasabi to chrzan japoński. Rośnie w zimnych, górskich potokach, a częścią jadalną są kłącza


12. Szparagi to byliny. Jadalne są młode pędy

13. Orzechy nerkowca rosną na drzewie zwanym nanercz zachodni

Przyczepione są do owocu przypominającego jabłko i otula je łupina

14. Komosa ryżowa spokrewniona jest ze szpinakiem

To roślina jednoroczna pokryta drobnymi, różowymi kwiatami. Osiąga 1,5 metra wysokości, a jadalne są owoce zwane ryżem peruwiańskim

15. Szafran uzyskuje się z wysuszonych słupków krokusa purpurowego. Kwiaty zbiera się ręcznie i dlatego przyprawa ta jest dość droga

16. Kapary to krzewy występujące w rejonie Morza Śródziemnego. Częścią jadalną są pąki kwiatów, który zbiera się zanim zdołają rozkwitnąć

17. Daktyle to owoce palmy (daktylowiec właściwy)


18. Żurawina należy do rodziny wrzosowatych. W Polsce rośnie na torfowiskach oraz terenach podmokłych

Jadalne są jej czerwone owoce

19. Pistacje dojrzewają na drzewach, które wydają owoce co dwa lata

20. Pieprz zaliczany jest do pnączy. Może kwitnąć i owocować przez cały rok

Jego sproszkowaną postać uzyskuje się z owoców

21. Granaty rosną na niewielkich drzewach (od 3 do 5 metrów wysokości)

Jadalne są owoce zwane często chińskimi jabłkami

22. Kurkuma to bylina, która posiada rurkowate kwiaty

Jadalne jest jej kłącze

Jeśli interesują Cię różne rośliny i owoce, poznaj łoskotnicę pękającą – Jest cała pokryta kolcami pełnymi trucizny, a jej owoce wybuchają z prędkością 240 km/h
Wiedziałeś, jak rosną produkty żywnościowe, które przedstawiliśmy w tym artykule? A jakie są Twoje ulubione przyprawy? Daj znać w komentarzu

