PoradyChcesz szybko zdjąć skórkę z orzechów włoskich? Ten sposób super się sprawdza

Chcesz szybko zdjąć skórkę z orzechów włoskich? Ten sposób super się sprawdza

Jak szybko zdjąć skórkę z orzechów włoskich Fot. Freepik
Jak szybko zdjąć skórkę z orzechów włoskich Fot. Freepik
Manuel
09.09.2022 13:54

Jeśli zastanawiasz się, jak szybko zdjąć skórkę z orzechów włoskich, to mamy dzisiaj dla Ciebie kilka prostych sztuczek, które Ci się spodobają. Dzięki nim do swoich ulubionych orzeszków dobierzesz się szybciej.

"Po co w ogóle ściągać z nich tę skórkę? Przecież tylko dodatkowa robota z tym"

Woskowa, biała skórka znajdująca się na łuskanych orzechach włoskich może pozostawić lekko gorzki smak. Zwłaszcza młode orzechy taką skórkę mają. Niektóre przepisy zalecają usunięcie skórki z orzechów przed dodaniem ich do chleba, makaronu, sałatek i innych potraw. Istnieje kilka prostych domowych sztuczek, których możesz użyć, aby usunąć skórkę z orzechów włoskich i poprawić smak potrawy.

Działamy wysoką temperaturą

Upraż swoje orzechy włoskie!

  • Najpierw rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Teraz ułóż orzechy włoskie w pojedynczej warstwie na blasze do pieczenia.
  • Piecz je przez 8 do 10 minut.

Mogą one być również uprażone na średnio-wysokim ogniu na patelni na kuchence. Praż w ten sposób orzechy włoskie przez trzy do pięciu minut, mieszając je od czasu do czasu.

Kiedy orzechy są już uprażone, umieść je w ręczniku, zamknij ręcznik i pocieraj rękami, aby poluzować i usunąć skórki. Przesyp orzechy na sitko, aby pozbyć się resztek skórek.

Jak szybko zdjąć skórkę z orzechów włoskich, fot. freepik
Jak szybko zdjąć skórkę z orzechów włoskich, fot. freepik

Sposób z mlekiem

Namocz orzechy włoskie w mleku przez noc. Użyj tyle mleka, aby przykryło w pełni orzechy. Następnego dnia przelej orzechy i mleko przez sitko. Wyjmij orzechy i potrzyj je między palcami, aby poluzować i usunąć skórkę.

Sztuczka z gorącą wodą

Najpierw doprowadź garnek z wodą do wrzenia. Dodaj orzechy włoskie i gotuj je przez dwie do trzech minut. Wyjmij orzechy za pomocą szerokiej łyżki i przełóż na papierowy ręcznik. Podczas gotowania powinna z nich zejść większa część skórki. Resztę powinno zrobić pocieranie je poprzez ręcznik.

Pamiętaj! Jeśli nie użyjesz orzechów od razu, przechowuj je w szczelnym pojemniku, najlepiej w lodówce lub zamrażarce. Wysoka zawartość tłuszczu w orzechach włoskich sprawia, że bardzo łatwo się psują.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także