PoradyLajfhakiJak wybrać świeże owoce? 8 trików, aby kupić najlepsze

Jak wybrać świeże owoce? 8 trików, aby kupić najlepsze

Jak wybrać świeże owoce? 8 trików, aby kupić najlepsze
Katarzyna
16.08.2019 14:37, aktualizacja: 16.08.2019 14:51

Produkty żywnościowe złej jakości mogą nie tylko źle smakować, ale mogą również powodować problemy zdrowotne. Zatrucie pokarmowe może nie tylko zrujnować Twój dzień, ale doprowadzić do poważnych komplikacji związanych z prawidłowym funkcjonowaniem organizmu. Czy wiedziałeś, że niektóre substancje, stosowane w celu zwiększenia wielkości owoców i warzyw, mogą powodować nudności, wymioty i biegunkę? Nie musisz się jednak martwić! Oto triki, które pomogą Ci zawsze wybrać świeże owoce i inne produkty spożywcze!

#1 Wybór dobrego awokado

Obraz

Istnieje kilka praktycznych wskazówek, których możesz użyć, aby wybrać dobre, smaczne awokado. Oderwij dolną część awokado. Jeśli łatwo zejdzie, a pod spodem pojawi się zieleń, awokado jest dobre i dojrzałe. Jeśli pod łodygą znajduje się brąz, awokado jest przejrzałe. Jeśli część łodygi nie odpada - owoc nie są wystarczająco dojrzały, aby go zjeść.

#2 Sprawdź jakość czekolady

youtube.com
youtube.com

Niektórzy producenci mogą kłamać na temat prawdziwej zawartości kakao w czekoladzie. Aby sprawdzić rzeczywistą zawartość masła kakaowego w tabliczce czekolady, przełam ją i posłuchaj dźwięku jaki wydaje. Tabliczka czekolady z wysoką zawartością kakao wytworzy głośny dźwięk przypominający kliknięcie, zaś czekolada z niższą zawartością będzie miała bardziej przytłumiony dźwięk.

#3 Jak sprawdzić świeżość jajka

Prosty test można wykonać przy użyciu szklanki wody. Włóż jajko do szklanki pełnej wody i zobacz, co się stanie. Jeśli jajko opada lub leży na boku, jest świeże i dobre do jedzenia, z kolei jeśli opada, ale stoi pod kątem, ma około 1-2 tygodni. Kiedy jajko unosi się na powierzchni wody, jest zbyt stare, aby je zjeść. W miarę jak jajko zaczyna się starzeć, skorupka przepuszcza więcej powietrza, co powoduje, że stare jajka unoszą się na powierzchni wody.

#4 Świeżość arbuza

nutrilifetips.com
nutrilifetips.com

Jeśli rozetniesz arbuza i zobaczysz pęknięcia na jego powierzchni, lepiej go wyrzucić. Te pęknięcia mogą być spowodowane przez chemikaliami, których używają niektórzy rolnicy, aby owoce rosły szybciej i były większe.

#5 Wybierz najlepsze banany

pixabay.com /  wikimedia.ORG
pixabay.com / wikimedia.ORG

- Główną różnicą między bananami organicznymi i nieorganicznymi jest to, że tradycyjne banany można uprawiać przy użyciu syntetycznych nawozów, środków owadobójczych i herbicydów. Organiczne owoce uprawia się za pomocą naturalnych substancji. Wiele osób zauważa, że banany oznaczone jako organiczne mają tendencję do wcześniejszego pojawiania się brązowych plam.

- Wybierając banany, unikaj szarych barw. Te banany nie są smaczne, a ich kolor może oznaczać, że były zbierane przed dojrzewaniem lub że były przechowywane zbyt długo w niewłaściwych warunkach. Wybierz banany o żywym żółtym kolorze. Nie unikaj bananów z małymi ciemnymi plamami na skórce: owoce te są w pełni dojrzałe, a ich aromat i smak są często lepsze.

#6 Unikaj jasnych i świecących suszonych owoców

Obraz

Niektórzy producenci mogą dodawać środki konserwujące, aby suszone owoce wyglądały atrakcyjniej. Takie substancje zapobiegają również utracie koloru. Suszone owoce z konserwantami mogą zawierać siarczyny niebezpieczne dla zdrowia. Aby uniknąć tego niebezpieczeństwa, wybierz suszone owoce z naturalnymi brązowawymi lub szarymi kolorami.

#7 Wybieraj truskawki o nasyconym czerwonym kolorze

freepik.com
freepik.com

Istnieje kilka wskazówek, jak wybrać najlepsze truskawki. Staraj się kupować lokalne owoce, które są w sezonie, zamiast kupować importowane, ponieważ są one zwykle zbierane przed dojrzewaniem. Poszukaj truskawek o jaskrawoczerwonym kolorze i unikaj tych z białymi plamami wokół łodygi, ponieważ może to również oznaczać, że nie są jeszcze dojrzałe. Nie bój się kupować truskawek w niedoskonałych kształtach i różnych rozmiarach, ponieważ ten sam rozmiar i idealny kształt nie gwarantują dobrego smaku.

#8 Pozbądź się grzybów jeśli są ciemne

freepik.com
freepik.com

Zepsute grzyby lepią się na powierzchni i stają się ciemniejsze. Kiedy proces psucia pieczarki się rozpocznie, może szybko zniszczyć grzyba, więc lepiej gotować grzyby, gdy są jeszcze świeże.

A ty jakie masz sposoby na odróżnienie świeżych produktów? Jak wybierasz owoce podczas zakupów? I czy przed ugotowaniem jajka sprawdzasz jego świeżość? Daj nam znać w komentarzach!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także