Jak zrobić masę solną, czyli robimy małe arcydzieła w zaciszu domowym

Zapewne doskonale pamiętasz z lekcji plastyki w szkole robienie różnych figurek z masy solnej. Najpierw wyrabiało się ciasto, z którego następnie wystarczyło uformować dowolny kształt, utrwalić go i pomalować, by cieszyć oko niebanalną dekoracją. Masa solna jest bezpieczna dla dzieci, dlatego stanowi materiał chętnie wykorzystywany podczas zajęć plastycznych. Po utwardzeniu jest też dość trwała, dlatego doskonale nadaje się do wyrobu różnych figurek i dekoracji. Masy solnej możesz użyć do spędzenia kreatywnego popołudnia ze swoją pociechą, ale nic nie stoi na przeszkodzie ku temu, byś sama stworzyła z niej mini dzieło. Nie pamiętasz już, jak należało ją przygotować? Nic straconego – zobacz, jak zrobić masę solną.

Tanio, solidnie i trwale – masa solna w roli głównej

Masa solna jest chyba najtańszym materiałem, a zrobić można z niej prawdziwe cudeńka. Dzięki niej wykonasz nie tylko śliczne figurki, ale także drobne ozdoby czy ramki na zdjęcia lub nawet obrazy i elementy biżuterii. W zależności od tego, jaki efekt końcowy chcesz uzyskać, wystarczy manewrowanie proporcjami składników. Masa solna jest także bardzo łatwa do ozdobienia – możesz ją wykleić papierem, bibułą, a także innymi materiałami. Klej bowiem wiąże się na niej doskonale. Uformowaną z masy solnej rzecz możesz także dowolnie pomalować – zwykłymi farbkami plakatowymi lub akwarelami, bądź też normalną farbą. Wszystko zależy od Twojej wyobraźni i umiejętności. Tworzenie przedmiotów z masy solnej to doskonała zabawa nie tylko dla dzieci – bawi także dorosłych. Zobacz, jak krok po kroku przygotować masę solną!

jak zrobić masę solnąUdostępnij

Jak zrobić masę solną? Przepis

Zdobycie składników, tak samo, jak przygotowanie masy, jest banalnie proste. Wystarczy po jednej szklance mąki i soli, a także pół szklanki wody. Przygotuj także dużą miskę, w której będziesz wyrabiać ciasto. Mąkę i sól przesyp do miski, a następnie powoli dodawaj wodę, jednocześnie wyrabiając ciasto. Ugniataj je tak długo, aż zyska gładką i sprężystą konsystencję. Jeśli masa będzie za gęsta i będzie się odrywać – dolej odrobinę wody. Jeśli zaś będzie za rzadka – dosypuj mąki i soli w stosunki 1:1. Kiedy uzyskasz już pożądaną konsystencję, możesz przystąpić do formowania przedmiotów. Niekoniecznie chcesz malować masę i chcesz uzyskać od razu kolorową? Nic trudnego – do wyrabianego ciasta wystarczy dodać naturalnych barwników. W tej roli doskonale spełni się kakao, kurkuma, cynamon lub papryka. Możesz także użyć barwników spożywczych lub do tkanin. Pamiętaj jednak o tym, że masa solna, mimo że przygotowana jest z naturalnych składników, absolutnie nie nadaje się do spożywania. Do stworzenia małych elementów lepiej będzie nadawać się mieszanka o nieco innych proporcjach: do szklanki mąki i soli dodaj około 100 g skrobi ziemniaczanej oraz 150 ml wody. Jeśli chcesz połączyć ze sobą różne elementy, do klejenia używaj wody. Możesz także poczekać, aż masa solna zaschnie, a następnie poszczególne elementy połączyć klejem. Oczekiwanie na zaschnięcie jest jednak długie – może to zająć nawet kilka dni. Jeśli chcesz przyspieszyć ten proces, gotowy przedmiot włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury nie wyższej niż 75 stopni Celsjusza. Musi to być jednak piekarnik elektryczny. Im wyższa temperatura, tym większe prawdopodobieństwo, że nasz wyrób niestety popęka. Czas suszenia w piekarniku uzależniony jest od wielkości i grubości przedmiotu, dlatego warto kontrolować jego stan co jakiś czas. Lepiej utwardzać wyrób dłużej i w niższej temperaturze, niż spowodować pęknięcia.