×

Naturalny i zdrowy proszek do pieczenia. Potrzebujesz jedynie 2 składników!

Na pewno zdarzyło Ci się to chociaż raz w życiu – wracasz z zakupów, masz wrażenie, że udało Ci się kupić wszystko czego potrzebowałaś, aby zrobić swoje ukochane ciasto, aż tu nagle okazuje się, że nie masz proszku do pieczenia. Kolejna wyprawa do sklepu zajmie Ci za dużo czasu, a bez tego produktu nie będziesz mogła przygotować deseru. Jeśli aż za dobrze znasz tę sytuację, to poniższe rozwiązanie sprawi, że Twój problem zniknie!

Stwórz swój własny proszek do pieczenia

Do jego wykonania potrzebujesz 1 łyżeczki sody oczyszczonej oraz 2 łyżeczek winnego kamienia (kwaśny winian potasu). Wymieszaj składniki do uzyskania jednolitej masy, a następnie użyj jej w zastępstwie za proszek do pieczenia. Ten sposób idealnie nadaje się do zastąpienia produktu kupionego w sklepie, ponieważ winian potasu jest kwasem i będzie działał tak samo jak cząsteczki znajdujące się w proszku do pieczenia. Winian potasu możesz zastąpić sokiem z cytrynu lub octem.

wikipedia.com

Z racji tego, że nie każdy ma w swoim domu winian potasu, warto wykorzystać inne produkty. Ten sposób znały już nasze babcie! Wystarczy, że do miski dasz 10 łyżeczek sody oczyszczonej, 24 płaskie łyżeczki mąki pszennej oraz 6 łyżeczek kwasku cytrynowego. Wszystko razem wymieszaj, a następnie przesiej przez sitko. Na koniec wsyp do szczelnego słoiczka. Od teraz w swoim domu zawsze będziesz mieć proszek do pieczenia!

 

Katarzyna

Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej. Fotografka i redaktorka. Miłośniczka ciekawego designu, dobrej muzyki oraz oryginalnych rozwiązań dla domu. Wolne chwile spędza na szukaniu ekologicznych rozwiązań, którymi chce dzielić się z innymi.

Wybrane dla Ciebie

Kulinarne sztuczki, których nie uczą w szkołach gastronomicznych

Zastanawiacie się czasem jak profesjonaliści zawsze przygotowują bezbłędne i pyszne posiłki? Oczywiście mają na to swoje sztuczki, którymi niechętnie dzielą się ze światem. Czasem sekrety przekazują uczniom, jednak kulinarne tajemnice gorliwie ukrywają przed resztą świata. Czasem jednak można podpatrzeć, co skrywa się za soczystym mięsem i wykorzystać tę wiedzę na własny użytek. Poniżej mamy dla […]

16 kulinarnych sztuczek, które zamienią zwykłe potrawy w mistrzowskie dania

Każdy z nas ciągle się uczy w kuchni wielu nowych rzeczy. Wiem, że niektóre osoby są już wytrawnymi kucharzami, ale są wśród nas i osoby, które zawsze jeszcze mogą się czegoś dowiedzieć. Czasami detale decydują o tym, dana potrawa jest lepsza albo zdrowsza od innej. Przeczytaj więc te porady, może którąś wykorzystasz przy najbliższej okazji […]

16 kuchennych porad, które ułatwią przygotowanie każdej potrawy. Zostaniesz mistrzem kuchni

Jest tyle sposobów na to, aby ułatwić pracę w kuchni, ale założę się, że o wielu nie słyszeliście. Wcale nie jest to dziwne, ciężko bowiem zapamiętać wszystko to, co słyszy się w telewizji czy czyta w gazecie. Tym razem będzie inaczej, ponieważ skupimy się na czynnościach, które wykonuje się dość często. A może macie swoje […]

4 proste triki, dzięki którym zawsze przygotujesz perfekcyjną jajecznicę

Przepisu na jajecznicę chyba nikt nie potrzebuje. Doskonała na śniadanie, kolację albo szybki posiłek. Jej przygotowanie również nie wymaga skomplikowanych umiejętności, tak może się przynajmniej wydawać. Jajecznica może być znacznie lepsza. Istnieje kilka trików, które pomogą ci przygotować jajecznicę idealną. Warto się więc nauczyć podstaw. Zastosuj się do czterech poniższych porad, by następnym razem otrzymać […]

Zawsze trzymaj proszek do pieczenia w solniczce. Ten trik ułatwi Ci pieczenie!

Pewnie wydaje Ci się to nieco dziwne, po co trzymać proszek do pieczenia w pojemniku na sól? Często ludzie dzielą się swoimi dziwnymi trikami na temat proszku do pieczenia i możesz pomyśleć, że w tym przypadku będzie podobnie, ale jestem przekonana, że ten trik naprawdę Ci się spodoba! Ten produkt może pomóc w urodowych rutynach, […]

Dziwny przepis na jajka, który choć raz powinieneś spróbować. Smakują niepowtarzalnie!

Jajka są niezwykle uniwersalne. Doskonale nadają się jako przekąska i są niezbędne do przygotowania wielu dań i deserów. Można je jeść o każdej porze dnia i przygotować na tysiące różnych sposobów! Dlatego jeśli jesteś entuzjastą jajek, koniecznie musisz wypróbować poniższy przepis, szczególnie jeśli pod ręką masz kilka żółtek. Choć z początku może wydawać się dziwny, […]