×

7 produktów spożywczych, których nie należy myć. Lepiej oszczędzić im kontaktu z wodą

Pokutuje zgubne przekonanie, że każdy produkt spożywczy należy koniecznie umyć. Niestety nie jest to prawdą, a mycie niektórych pokarmów może wyrządzić więcej szkody niż rzeczywistych korzyści. Przekonaj się jakich produktów nie należy myć.

1. Ryby

Mycie surowych ryb pod bieżącą wodą nie usunie drobnoustrojów. Wręcz przeciwnie, płyn sprawi, że z łatwością osiądą na Twoich ubraniach, meblach kuchennych czy innych produktach, które znajdują się w okolicy zlewu. Ryby po wyjęciu z lodówki bądź zamrażalnika należy od razu poddać obróbce termicznej.

2. Mięso

Analogicznie jak w przypadku ryb, mięsa także nie powinno się myć (nawet przed zamrożeniem). Woda nie zabija bakterii, a jest dla ich pożywką i powoduje, że drób czy wieprzowina szybkiej się psują. Zarazki giną dopiero pod wpływem wysokiej temperatury.

Po obejrzeniu tego nagrania, od razu przestaniesz myć mięso.

Dowiedz się więcej o kuchennych nawykach (także o myciu mięsa), które wykonujemy nieprawidłowo.

3. Jaja

Jaj nie myjemy po zakupie, a dopiero bezpośrednio przed spożyciem. Warto zafundować im gorącą kąpiel z kropelką płynu do mycia naczyń. Wówczas możesz mieć pewność, że wszystkie bakterie salmonelli zginą.

Unia Europejska zabrania producentom jaj mycia swojego towaru. Skorupka pokryta jest naturalną warstwą ochronną (otoczka mucynowa), która zapobiega przedostawaniu się drobnoustrojów do wnętrza jaj oraz sprawia, że dłużej zachowają świeżość. Dlatego w wytłoczkach często można znaleźć piórka kur bądź inne drobne zanieczyszczenia.

4. Kapusta kiszona

Istnieją jeszcze przepisy kulinarne, które doradzają wypłukanie kapusty kiszonej przed przyrządzeniem bigosu czy kapuśniaku. To duży błąd, gdyż wówczas pozbawiamy kapustę bakterii kwasu mlekowego, który wspomaga prawidłową pracę jelit.

5. Ogórki kiszone

Zdarzają się osoby, które po wyjęciu ogórka ze słoika usuwają z jego powierzchni biały nalot. Tworzą go, jak w przypadku kapusty kiszonej, bakterie kwasu mlekowego. To one wzmacniają nasz układ odpornościowy.

6. Grzyby

Z piachu i igliwia należy je oczyścić nożykiem lub pędzelkiem. Ewentualnie grzyby można dosłownie na krótką chwilę włożyć pod wodę. Długie moczenie sprawi, że wchłoną dużo wody i stracą swój smak oraz zmieni się ich struktura.

7. Makaron

Mycie surowego makaronu pozbawia go skrobi, która sprawia, że delikatnie się klei i dobrze łączy się sosami. Dodatkowo, zalany wodą staje się mniej smaczny.

Zdarzyło Ci się myć drób bądź ryby przed przygotowaniem?

Zobacz jakie codzienne czynność większość osób wykonuje nieprawidłowo.

 
Źródła: brightside.me

Wybrane dla Ciebie

15 codziennych czynności, które większość osób wykonuje nieprawidłowo. Czas zmienić nawyki!

Myjesz mięso drobiowe przed włożeniem go do piekarnika? Oglądasz filmy podczas jedzenia? A może pijesz kawę zaraz po wstaniu z łóżka? To spore błędy. Te złe nawyki należy koniecznie skorygować. Zapoznaj się z kilkunastoma czynnościami, które każdy nas wykonuje na co dzień i przekonaj się czy wszystko robisz właściwie. 1. Krojenie mięsa zaraz po upieczeniu […]

Kulinarna artystka wytwarza bajecznie kolorowy makaron. Na ich widok każdemu cieknie ślinka

Linda Miller Nicholson to prawdziwa makaronowa królowa. Własnoręcznie wytwarza bajecznie kolorowy makaron. Do jego barwienia używa jedynie naturalnych składników (np. warzyw). Makaron nauczyła się robić w wieku 4 lat, a jako dorosła kobieta doszkalała się w Turynie. Jej jadalne dzieła oszałamiają barwami oraz wzorami. 1. Pandy w bambusowym gaju 2. Pierożki ravioli z cytrynowym nadzieniem […]

Świąteczna sałatka wymaga naturalnego majonezu. Czytaj etykiety i nie daj się zwieść kolorowym reklamom

Wiele osób nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez sałatki jarzynowej. Jej najważniejszym składnikiem, obok samych warzyw, jest oczywiście majonez. Czy wiesz, który wybrać ze sklepowej półki, aby był najlepszy? Święta majonezem stoją W supermarketach słoiczków z  majonezem nie brakuje. Jednak skład wielu z nich pozostawia wiele do życzenia. Dlatego trzeba uważnie przestudiować etykiety i zdecydować się na ten, […]

19 patentów na tchnięcie ducha świąt w zwykłe potrawy. Choinki, bałwanki i renifery na talerzu

Przed nastaniem Bożego Narodzenia warto zadbać o wyjątkowy klimat. I nie chodzi tutaj tylko o dekoracje. Świąteczną atmosferę z powodzeniem podsycisz także jedzeniem. Codzienne dania możesz zamienić w niezwykłe potrawy, które przypominają choinki, bałwanki, wieńce czy renifery. 1. Choinka dla wegetarian 2. Cała rodzina bananowych elfów 3. Patent na wykonanie owocowej choinki 4. Serowe szyszki […]

15 świątecznych chatek, które zaskoczą gości. Wyglądają efektowniej niż domki z piernika

Lubisz oryginalne świąteczne przepisy? Często zaskakujesz gości niebanalnymi potrawami, które przygotowujesz własnoręcznie? Jeśli na oba pytania odpowiedziałeś twierdząco, to mięsna chatka jest daniem idealnym dla Ciebie. 😉 Salami i ser na dachu Zapewne każdy z nas kojarzy domki z piernika, które tak bardzo lubią dekorować dzieci. W tegoroczne święta możesz pójść o krok dalej. Obok […]

14 potraw, które znacząco odbiegają od oryginału. Pierwsze kroki w kuchni potrafią rozczarować

Gotowanie to piękna sztuka do której totalnie nie jestem stworzony. Na szczęście nie jestem sam i są osoby, które pochwaliły się swoimi „dokonaniami” w tej kwestii. Zapraszam Was do galerii różnych wpadek kulinarnych oraz nie do końca udanych przysmaków! #1 Święta jakie zaplanowałeś w swojej głowie vs rzeczywistość #2 No powiedzmy, że to królik. Mocno […]