×

7 produktów spożywczych, których nie należy myć. Lepiej oszczędzić im kontaktu z wodą

Pokutuje zgubne przekonanie, że każdy produkt spożywczy należy koniecznie umyć. Niestety nie jest to prawdą, a mycie niektórych pokarmów może wyrządzić więcej szkody niż rzeczywistych korzyści. Przekonaj się jakich produktów nie należy myć.

1. Ryby

Mycie surowych ryb pod bieżącą wodą nie usunie drobnoustrojów. Wręcz przeciwnie, płyn sprawi, że z łatwością osiądą na Twoich ubraniach, meblach kuchennych czy innych produktach, które znajdują się w okolicy zlewu. Ryby po wyjęciu z lodówki bądź zamrażalnika należy od razu poddać obróbce termicznej.

2. Mięso

Analogicznie jak w przypadku ryb, mięsa także nie powinno się myć (nawet przed zamrożeniem). Woda nie zabija bakterii, a jest dla ich pożywką i powoduje, że drób czy wieprzowina szybkiej się psują. Zarazki giną dopiero pod wpływem wysokiej temperatury.

Po obejrzeniu tego nagrania, od razu przestaniesz myć mięso.

Dowiedz się więcej o kuchennych nawykach (także o myciu mięsa), które wykonujemy nieprawidłowo.

3. Jaja

Jaj nie myjemy po zakupie, a dopiero bezpośrednio przed spożyciem. Warto zafundować im gorącą kąpiel z kropelką płynu do mycia naczyń. Wówczas możesz mieć pewność, że wszystkie bakterie salmonelli zginą.

Unia Europejska zabrania producentom jaj mycia swojego towaru. Skorupka pokryta jest naturalną warstwą ochronną (otoczka mucynowa), która zapobiega przedostawaniu się drobnoustrojów do wnętrza jaj oraz sprawia, że dłużej zachowają świeżość. Dlatego w wytłoczkach często można znaleźć piórka kur bądź inne drobne zanieczyszczenia.

4. Kapusta kiszona

Istnieją jeszcze przepisy kulinarne, które doradzają wypłukanie kapusty kiszonej przed przyrządzeniem bigosu czy kapuśniaku. To duży błąd, gdyż wówczas pozbawiamy kapustę bakterii kwasu mlekowego, który wspomaga prawidłową pracę jelit.

5. Ogórki kiszone

Zdarzają się osoby, które po wyjęciu ogórka ze słoika usuwają z jego powierzchni biały nalot. Tworzą go, jak w przypadku kapusty kiszonej, bakterie kwasu mlekowego. To one wzmacniają nasz układ odpornościowy.

6. Grzyby

Z piachu i igliwia należy je oczyścić nożykiem lub pędzelkiem. Ewentualnie grzyby można dosłownie na krótką chwilę włożyć pod wodę. Długie moczenie sprawi, że wchłoną dużo wody i stracą swój smak oraz zmieni się ich struktura.

7. Makaron

Mycie surowego makaronu pozbawia go skrobi, która sprawia, że delikatnie się klei i dobrze łączy się sosami. Dodatkowo, zalany wodą staje się mniej smaczny.

Zdarzyło Ci się myć drób bądź ryby przed przygotowaniem?

Zobacz jakie codzienne czynność większość osób wykonuje nieprawidłowo.

 
Źródła: brightside.me

Wybrane dla Ciebie

23 osoby, które poniosły druzgocącą porażkę na kuchennym froncie. Pokonały ich rondle i garnki

Ugotowanie przeciętnego dania nie jest jakimś wielkim wyzwaniem i prawie każdy jest sobie w stanie z tym poradzić. Jednak są takie dni, kiedy nawet najprostsza potrawka nam nie wychodzi. Oto kolekcja kuchennych wpadek. #1 Nawet grill jest przerażony #2 Zatkało mnie… #3 Mucha zamiast rodzynki #4 Pierogi z piekła rodem #5 Elektryzujące #6 Będzie co […]

17 kulinarnych geniuszy, którzy powinni zostać nagrodzeni za swoją pomysłowość

Czasami małe-wielkie pomysły w kuchni potrafią zdziałać cuda i zmienić bardzo wiele. A że dotyczy to jednej z najbardziej przyjemnych czynności w życiu, jaką jest jedzenie, to tym bardziej warto im się przyjrzeć. Oto garść pomysłowych kuchmistrzów, którzy sprawiają, że jedzenie jest jeszcze przyjemniejsze. #1 Kto z Was je tak Oreo? #2 Wpadłeś na to, […]

19 osób, które pod przymusem powinny zostać zapisane do szkoły dobrych manier. Brak im kultury

Niestety bardzo dużo osób zupełnie ignoruje ogólnie przyjęte zasady dobrego zachowania i swoim irracjonalnym postępowaniem, w miejscach publicznych, szokuje innych ludzi. Chyba zgodzisz się, że wyrzucanie śmieci do lasu czy suszenie majtek w samolocie to objaw zupełnego braku kultury. 1. Widzowie, którzy nie wiedzą o istnieniu koszy na śmieci 2. Sprzedawcy też potrafią skutecznie oszukiwać […]

Kuchnie w restauracjach od zaplecza. 21 rzeczy, których klienci nie widzą na własne oczy

Czasami lepiej nie wiedzieć jak wygląda przygotowanie tego, co dostaniemy ostatecznie na talerzu. Ale ludzka ciekawość i w takich przypadkach nie potrafi się oprzeć i lubi „zajrzeć za kurtynę”. Oto kolekcja zdjęć z restauracyjnych kuchni. Nie oddają całego sedna, sekretów i tajemnic restauracyjnych zapleczy, ale w kuchni potrafi się dziać wiele… #1 Chyba potrzebujemy większej […]

15 codziennych czynności, które większość osób wykonuje nieprawidłowo. Czas zmienić nawyki!

Myjesz mięso drobiowe przed włożeniem go do piekarnika? Oglądasz filmy podczas jedzenia? A może pijesz kawę zaraz po wstaniu z łóżka? To spore błędy. Te złe nawyki należy koniecznie skorygować. Zapoznaj się z kilkunastoma czynnościami, które każdy nas wykonuje na co dzień i przekonaj się czy wszystko robisz właściwie. 1. Krojenie mięsa zaraz po upieczeniu […]

17 sekretów kulinarnych, dzięki którym smak potraw to czysta ambrozja

Babcia piecze najlepsze ciasto drożdżowe? Puree ziemniaczane wujka jest czystą ambrozją? Czasami dodatek tajemniczego składnika to konkretnego dania czyni je o wiele smaczniejszym. Poznaj sekrety kulinarne, którymi podzielili się  w Internecie miłośnicy gotowania. 1. Kawa do ciasta Do czekoladowych wypieków zawsze dodaję odrobinę kawy (zwłaszcza wtedy, kiedy używam taniej czekolady). Dzięki temu smak ciasta jest […]