×

Wodne ogrody ziołowe. 7 popularnych ziół, które można uprawiać bez gleby

Wystarczy woda i trochę światła. Nic więcej im nie trzeba. Nie wymagają tradycyjnej gleby, ani żadnych specjalnych zabiegów, a już sam fantastyczny zapach i świeżość, jaką rozniosą po kuchni są wystarczającym powodem do tego, by je mieć. Nie mówiąc już o tym, że dodane do posiłków wzbogacą je aromatem dużo intensywniejszym, niż zmielone zioła ze sklepowych opakowań. Moi drodzy, przedstawiam Wam wasze własne oregano, bazylię, rozmaryn, tymianek, stewię i miętę. Poznajcie się bliżej, bo naprawdę warto.

Kto nie marzy o tym, żeby mieć swój przydomowy ogródek? Gdy jednak żyje się w mieście może to być sporym wyzwaniem. A w wielu mieszkaniach kuchnie są na tyle małe, że umieszczenie w nich kilku donic z warzywami, czy kwiatami jest praktycznie niemożliwe. Tym bardziej więc warto zdać się na zioła, które wystarczy włożyć do dowolnego pojemnika z wodą i zapewnić im odrobinę światła. Nie tylko zajmują one niewiele miejsca, ale też świetnie się sprawdzają jako tło fotek na Insta.

Uprawiając zioła w wodzie nie musisz się zastanawiać, czy już je podlałeś, czy nie 🙂
Każde z niżej wymienionych ziół możesz ukorzenić w wodzie z odciętej gałązki rośliny doniczkowej. I ją w wodzie już dalej uprawiać! Wodę należy tylko co parę dni zmieniać na świeżą i będziesz mógł się cieszyć wodnym ogrodem przez cały rok!

1. Oregano

Wiecie, że jego właściwa nazwa to lebiodka pospolita? Niezbyt ładnie, prawda? Bywa też nazywane dzikim majerankiem, co brzmi już dużo bardziej romantycznie. Oregano króluje przede wszystkim w kuchni śródziemnomorskiej, wiele dań pochodzących ze słonecznej Italii, Grecji, czy północnej Afryki wręcz trudno sobie bez niego wyobrazić. Często jest składnikiem sosów i sałatek, ale warto z nim także eksperymentować, bo sprawdza się teżw potrawach mniej z nim kojarzonych i mniej oczywistych (pst! pst! kotlety mielone!).

2. Bazylia

To jedno z moich ulubionych ziół, nie wyobrażam sobie sosu pomidorowego bez niego (fantastycznie podkręca jego smak!). Bazylia uwielbiana już była w antyku, nie bez kozery jej nazwa pochodzi od greckiego słowa oznaczającego króla. Tak samo, jak wspomniane oregano króluje w kuchni śródziemnomorskiej. Świetnie nadaj się do zup, potraw z ryb, omletów, sałatek, potraw z makaronu czy pizzy. No i wszystkich rzeczy bazujących na pomidorach. Warto pamiętać, że bazylia jest żarłoczna, jeśli chodzi o światło – potrzebuje go stosunkowo sporo, dlatego hoduj ją tam, gdzie jej go nie braknie.

3. Rozmaryn

To zioło wielu osobom będzie się zawsze kojarzyło bardziej ze szkolną piosenką, niż z kuchnią. Jest bardzo aromatyczne, a wielu osobom jego zapach kojarzy się z igłami sosny i lasem. Rozmaryn docenić powinni przede wszystkim smakosze mięsnych dań, świetnie się skomponuje ze stekiem, polędwiczkami, pieczeniami i mięsem grillowanym. Choć można go też dodać do zup, sosów, czy sałatki z warzyw lub owoców. Warto go łączyć z innymi ziołami, zwłaszcza gdy nabierze się w tym wprawy potrafi on mocno i oryginalnie wzbogacić smak niejednego dania.

4. Tymianek

Wiele osób początkowo trudno jest przekonać do tymianku z dość zabawnego powodu – ze względu na swoje właściwości zdrowotne jest on składnikiem wielu leków podawanych na różne infekcje dróg oddechowych, więc odruchowo jego zapach może się z nimi skojarzyć. A szkoda, bo moim zdaniem jest on wręcz niezastąpiony w naszym polskim bigosie, o ile tylko nie przesadzi się z jego ilością. Zioło te nadaje się też świetnie do serów, roślin strączkowych, a Włosi lubią dodawać je do pizzy.

5. Szczypiorek

Tak, niepozorny i wszystkim doskonale znany szczypiorek musiał się znaleźć na mojej liście. Jego zastosowania i zalet nie trzeba chyba nikomu podawać, ani tłumaczyć. Dodam tylko, że lubię obserwować to, jak się rozwija, często przypomina mi rozrastający się bukiet traw.

6. Stewia

Zaskoczony jej obecnością w tym gronie? Stewia swoimi możliwościami zastosowania odbiega od dotychczas wymienionych ziół i mało kto w Polsce decyduje się na jej domową uprawę. Ale wraz z tym, jak coraz więcej osób dba o to, by się zdrowo odżywiać zyskuje ona z roku na rok na popularności. Jest świetnym słodzikiem, który pozwala w praktyce wyeliminować z kuchni cukier. I w przeciwieństwie do niego ma zero kalorii (tak! okrągłe zero!).

7. Mięta

Tak jak wiele innych osób, uwielbiam jej zapach. Pyszny koktajl owocowy lub warzywny z jej udziałem fantastycznie się sprawdzi, gdy już napełnimy innymi pysznościami nasze żołądki. Mięta nie tylko orzeźwia, ale też świetnie pomaga radzić sobie z wszelkimi dolegliwościami układu pokarmowego. Trzeba jednak uważać, gdy się ją umieści w wodzie – potrafi bardzo szybko się rozrosnąć, także przy stosunkowo mizernym dostępie do światła.

Tak samo możesz jeszcze uprawiać też szałwię i melisę

 
Źródła: inspekty.pl

Wybrane dla Ciebie

15 szkolnych obiadów z całego świata. Mówią o danym kraju więcej niż słowa

Ludzie i kraje na świecie różnią się od siebie i jedną z rzeczy, która o tym dobitnie świadczy jest to, co jemy na obiad. W każdym kraju wygląda to trochę inaczej. Szkolne obiady zaskakują różnorodność w zależności od kraju, w którym są serwowane dzieciom. Oto szkolne obiady z różnych miejsc na świecie. #1 Wegański burger […]

11 smakołyków, którymi każdy z nas zajadał się w dzieciństwie. Kuchnia babci była najlepsza!

Im jesteśmy starsi, tym chętniej wspominamy swojego dzieciństwo. Jego nieodłącznym elementem były smakołyki przygotowywane najczęściej przez mamę lub babcię. Niektóre z nich można też było skosztować w barze mlecznym. Oto tylko kilka prawdziwych pyszności, które jadł prawie każdy z nas w dzieciństwie. Zapewne bez trudu wydłużysz tę listę o kolejne dania. 😉 1. Cudownie chrupiący […]

23 szalenie kolorowe obrazy zrobione z tego, co można znaleźć pod ręką. One poprawią humor nawet w Blue Monday

Adam Hillman to amerykański artysta, który tworzy obrazy z zaskakujących rzeczy. Jego dzieła powstają ze spinaczy biurowych, produktów spożywczych, monet czy elementów metalowych. Wykorzystuje wszystko to, co może znaleźć pod ręką i zamienia w szalenie kolorowe, geometryczne i abstrakcyjne prace. 1. Perfekcyjnie ułożone lizaki 2. Słodka piramida 3. Kolekcja żółtych przedmiotów 4. Piramida z bilonu […]

21 osób, które po zrobieniu zakupów spożywczych poczuły się oszukane. Niektórzy producenci nie mają wstydu

„Zarobić dużo, jak najniższym kosztem” – to maksyma niejednego producenta. Ale niektórzy z nich, w pomnażaniu swoich dochodów, posuwają się zdecydowanie za daleko i uciekają się do zwykłego oszustwa. Oto kolekcja produktów spożywczych, których nie chciałbyś kupić. #1 Żeby nie było za dużo #2 Gdzie podział się środek? #3 Bułka z rodzynkami. A właściwie rodzynką […]

15 kuchennych przedmiotów, których przeznaczenie zagnie nawet szefa kuchni

Odgadnięcie do czego służą poniższe przedmioty może być dla Ciebie sporym wyzwaniem, nawet jeśli Ci się zdaje, że wszelkie kuchenne zabawki znasz na wylot. Gotowy na wyzwanie? Oto kilkanaście nieoczywistych kuchennych narzędzi. #1 „Ciężki, metalowy, znaleziony w kolekcji starych rzeczy kuchennych. Co to?” Odpowiedź. To dziadek do orzechów. Rozbijasz orzechy włoskie lub pekany za pomocą […]

Kulinarna artystka wytwarza bajecznie kolorowy makaron. Na ich widok każdemu cieknie ślinka

Linda Miller Nicholson to prawdziwa makaronowa królowa. Własnoręcznie wytwarza bajecznie kolorowy makaron. Do jego barwienia używa jedynie naturalnych składników (np. warzyw). Makaron nauczyła się robić w wieku 4 lat, a jako dorosła kobieta doszkalała się w Turynie. Jej jadalne dzieła oszałamiają barwami oraz wzorami. 1. Pandy w bambusowym gaju 2. Pierożki ravioli z cytrynowym nadzieniem […]