×

Wodne ogrody ziołowe. 7 popularnych ziół, które można uprawiać bez gleby

Wystarczy woda i trochę światła. Nic więcej im nie trzeba. Nie wymagają tradycyjnej gleby, ani żadnych specjalnych zabiegów, a już sam fantastyczny zapach i świeżość, jaką rozniosą po kuchni są wystarczającym powodem do tego, by je mieć. Nie mówiąc już o tym, że dodane do posiłków wzbogacą je aromatem dużo intensywniejszym, niż zmielone zioła ze sklepowych opakowań. Moi drodzy, przedstawiam Wam wasze własne oregano, bazylię, rozmaryn, tymianek, stewię i miętę. Poznajcie się bliżej, bo naprawdę warto.

Kto nie marzy o tym, żeby mieć swój przydomowy ogródek? Gdy jednak żyje się w mieście może to być sporym wyzwaniem. A w wielu mieszkaniach kuchnie są na tyle małe, że umieszczenie w nich kilku donic z warzywami, czy kwiatami jest praktycznie niemożliwe. Tym bardziej więc warto zdać się na zioła, które wystarczy włożyć do dowolnego pojemnika z wodą i zapewnić im odrobinę światła. Nie tylko zajmują one niewiele miejsca, ale też świetnie się sprawdzają jako tło fotek na Insta.

Uprawiając zioła w wodzie nie musisz się zastanawiać, czy już je podlałeś, czy nie 🙂
Każde z niżej wymienionych ziół możesz ukorzenić w wodzie z odciętej gałązki rośliny doniczkowej. I ją w wodzie już dalej uprawiać! Wodę należy tylko co parę dni zmieniać na świeżą i będziesz mógł się cieszyć wodnym ogrodem przez cały rok!

1. Oregano

Wiecie, że jego właściwa nazwa to lebiodka pospolita? Niezbyt ładnie, prawda? Bywa też nazywane dzikim majerankiem, co brzmi już dużo bardziej romantycznie. Oregano króluje przede wszystkim w kuchni śródziemnomorskiej, wiele dań pochodzących ze słonecznej Italii, Grecji, czy północnej Afryki wręcz trudno sobie bez niego wyobrazić. Często jest składnikiem sosów i sałatek, ale warto z nim także eksperymentować, bo sprawdza się teżw potrawach mniej z nim kojarzonych i mniej oczywistych (pst! pst! kotlety mielone!).

2. Bazylia

To jedno z moich ulubionych ziół, nie wyobrażam sobie sosu pomidorowego bez niego (fantastycznie podkręca jego smak!). Bazylia uwielbiana już była w antyku, nie bez kozery jej nazwa pochodzi od greckiego słowa oznaczającego króla. Tak samo, jak wspomniane oregano króluje w kuchni śródziemnomorskiej. Świetnie nadaj się do zup, potraw z ryb, omletów, sałatek, potraw z makaronu czy pizzy. No i wszystkich rzeczy bazujących na pomidorach. Warto pamiętać, że bazylia jest żarłoczna, jeśli chodzi o światło – potrzebuje go stosunkowo sporo, dlatego hoduj ją tam, gdzie jej go nie braknie.

3. Rozmaryn

To zioło wielu osobom będzie się zawsze kojarzyło bardziej ze szkolną piosenką, niż z kuchnią. Jest bardzo aromatyczne, a wielu osobom jego zapach kojarzy się z igłami sosny i lasem. Rozmaryn docenić powinni przede wszystkim smakosze mięsnych dań, świetnie się skomponuje ze stekiem, polędwiczkami, pieczeniami i mięsem grillowanym. Choć można go też dodać do zup, sosów, czy sałatki z warzyw lub owoców. Warto go łączyć z innymi ziołami, zwłaszcza gdy nabierze się w tym wprawy potrafi on mocno i oryginalnie wzbogacić smak niejednego dania.

4. Tymianek

Wiele osób początkowo trudno jest przekonać do tymianku z dość zabawnego powodu – ze względu na swoje właściwości zdrowotne jest on składnikiem wielu leków podawanych na różne infekcje dróg oddechowych, więc odruchowo jego zapach może się z nimi skojarzyć. A szkoda, bo moim zdaniem jest on wręcz niezastąpiony w naszym polskim bigosie, o ile tylko nie przesadzi się z jego ilością. Zioło te nadaje się też świetnie do serów, roślin strączkowych, a Włosi lubią dodawać je do pizzy.

5. Szczypiorek

Tak, niepozorny i wszystkim doskonale znany szczypiorek musiał się znaleźć na mojej liście. Jego zastosowania i zalet nie trzeba chyba nikomu podawać, ani tłumaczyć. Dodam tylko, że lubię obserwować to, jak się rozwija, często przypomina mi rozrastający się bukiet traw.

6. Stewia

Zaskoczony jej obecnością w tym gronie? Stewia swoimi możliwościami zastosowania odbiega od dotychczas wymienionych ziół i mało kto w Polsce decyduje się na jej domową uprawę. Ale wraz z tym, jak coraz więcej osób dba o to, by się zdrowo odżywiać zyskuje ona z roku na rok na popularności. Jest świetnym słodzikiem, który pozwala w praktyce wyeliminować z kuchni cukier. I w przeciwieństwie do niego ma zero kalorii (tak! okrągłe zero!).

7. Mięta

Tak jak wiele innych osób, uwielbiam jej zapach. Pyszny koktajl owocowy lub warzywny z jej udziałem fantastycznie się sprawdzi, gdy już napełnimy innymi pysznościami nasze żołądki. Mięta nie tylko orzeźwia, ale też świetnie pomaga radzić sobie z wszelkimi dolegliwościami układu pokarmowego. Trzeba jednak uważać, gdy się ją umieści w wodzie – potrafi bardzo szybko się rozrosnąć, także przy stosunkowo mizernym dostępie do światła.

Tak samo możesz jeszcze uprawiać też szałwię i melisę

 
Źródła: inspekty.pl

Wybrane dla Ciebie

17 potraw i trunków przy których ktoś zupełnie puścił wodze wyobraźni

Jedzenie przetrwa wszystko, nawet pomysły najbardziej szalonego szefa kuchni – i tego w restauracji i tego domowego. Ale czy podobne kombinacje przetrwają nasze żołądki? Oto  kolekcja potraw i trunków, które są wyjątkowe, choć nie zawsze jest to plusem. #1 Zacznijmy od czegoś fajnego. Superkombo (i zarazem superkaloryczna bomba) #2 Ser wlewający się prosto do kremowej […]

17 warzyw z ogrodu wielkoluda, które nie nie mieszczą się w żadnej skali

Nie wiadomo czym je ci rolnicy karmili, ale prawdopodobnie przede wszystkim dużą dawką miłości. Warzywa ze zdjęć poniżej imponują swoimi rozmiarami. Ciekawe czy są równie smaczne… Oto kolekcja gigantycznych warzyw. #1 Zielono mi #2 Prawie jej wzrostu #3 Siłacz #4 Marchewkowy agregat #5 Wyhodowana na miłości #6 Jak wielgachne usta #7 Można się za nią […]

Kuchnie w restauracjach od zaplecza. 21 rzeczy, których klienci nie widzą na własne oczy

Czasami lepiej nie wiedzieć jak wygląda przygotowanie tego, co dostaniemy ostatecznie na talerzu. Ale ludzka ciekawość i w takich przypadkach nie potrafi się oprzeć i lubi „zajrzeć za kurtynę”. Oto kolekcja zdjęć z restauracyjnych kuchni. Nie oddają całego sedna, sekretów i tajemnic restauracyjnych zapleczy, ale w kuchni potrafi się dziać wiele… #1 Chyba potrzebujemy większej […]

20 kulinarnych dzieł, na widok których mogą zaświecić się oczy

Jest mało osób na świecie, które nie kochają jedzenia, zwłaszcza gdy wygląda ono super apetycznie. Czytając ten post trzeba uważać, bo można zgłodnieć od samego patrzenia na poniższe rarytasy. Oto bajeczna i smakowita kolekcja dla wszystkich foodie i nie tylko. #1 Po prostu zjawiskowe #2 Rozkoszny deser #3 Mega owocowo #4 „Dla męża drwala” #5 […]

23 grzechy i oszustwa producentów żywności, kosmetyków, obuwia. Oni posunęli się za daleko

Na sklepowych półkach można znaleźć żywność, obuwie czy akcesoria kuchenne, których opakowanie pozostawia wiele do życzenia. Niektóre pudełka wprowadzają w błąd klientów, gdyż sugerują, iż towaru jest więcej. Są także producenci, którzy zdecydowanie nadużywają plastiku. 1. Kiełbaski zmniejszyły się w mgnieniu oka 2. Cukiernik, który nie ma talentu artystycznego 3. Cebula z dodatkiem rybnych koreczków […]

21 sytuacji, kiedy Twój przyszły obiad robi coś bardzo dziwnego

Wyobraźnia jest czymś wspaniałym i potrafi niezwykle ubarwić życie. Jeśli masz co do tego najmniejsze wątpliwości przypatrz się poniższym warzywom i owocom. Normalne to, co one wyprawiają nie jest. Bezwstydnicy! Oto kolekcja niepokojąco wymownych smakołyków. #1 „Będę Twoją słodką karotką” #2 Uhahany ziemniak #3 Kąpiel po ciężkim dniu #4 Soczysta bogini #5 Kaczuszka do kąpieli! […]