Kobieta przechowuje sezonowe, miękkie owoce nawet przez 3 tygodnie! Jej trik jest genialnie prosty
Wyobraź sobie, że przechowujesz truskawki, jagody, wiśnie, czy czereśnie i maliny aż 3 tygodnie! I się nie psują! Blogerka i youtuberka, Amy cross dzieli się swoją wiedzą o przechowywaniu żywności. Jej trik o truskawkach, które przez 3 tygodnie są idealne do spożycia, został udostępniony już ponad 18 milionów razy! Teraz poznasz go i Ty. Zobacz, jak przechowywać świeże truskawki.


Amy Cross wychowywała się na farmie. Wszystkiego nauczyła się od dziadków i rodziców. Przede wszystkim za najważniejszą wiedzę uważa tę, że właściwe oczyszczenie i przechowywanie wydłuża zdatność do spożycia wielu owoców i warzyw. Nie trzeba dodawać, że pozwala to też oszczędzić pieniądze, bo mniej popsutych owoców i warzyw oznacza sporą oszczędność w budżecie domowym.
Dodatkowo robienie zakupów w warzywniaku raz na 2-3 tygodnie zaoszczędzi Ci sporo czasu!

Jak przechowywać świeże truskawki Fot. thecrosslegacy / Instagram
Jak przechowywać świeże truskawki i inne owoce jagodowe?


Na przykładzie truskawek, w końcu jest to najczęściej spożywany owoc sezonowy, Amy pokazuje, jak prawidłowo umyć, wysuszyć i przechować miękkie, sezonowe owoce jagodowe.
Zaraz po przyniesieniu owoców do domu, Amy przekłada owoce do dużej miski z wodą i dodaje 1-2 łyżki octu. Zostawia owoce na maksymalnie 2 minuty w takiej wodzie z octem!
Na pewno wiesz z innych naszych artykułów, że ocet jest w 100% skuteczny w likwidowaniu zarodników pleśni. W ten sposób Amy pozbywa się ich z owoców, które kupiła. Dodatkowo ocet zabija też inne różne patogeny.
Następnie owoce krótko są przepłukiwane pod bieżącą wodą, najlepiej na sitku.


Teraz chyba najważniejsza część. Wyłożyć owoce do przeschnięcia. To właśnie wtedy należy je dokładnie przejrzeć, aby odłożyć te popsute. Owoce z małymi brązowymi plamkami nadają się do przechowywania krócej, ale trzeba wyciąć z nich najpierw tę chorą część.
Teraz, po pozbyciu się zarodników pleśni i nadpsutych owoców, trzeba pozwolić owocom wyschnąć, dopiero wtedy można przekładać je do dużego słoika. Niestety ta czynność trwa czasami dość długo, ale jest najważniejsza, aby owoce przechować nawet 3 tygodnie!
Owoce wyłóż na ręcznik, albo papierowy albo kuchenny, który będzie przeznaczony tylko do tego. Suszenie tak owoców może trwać nawet kilka godzin. Czasami Amy wkłada owoce do lodówki na noc i kończy ich suszenie na ręczniku dopiero następnego dnia, kiedy owoce nie zdążą wyschnąć wieczorem!

Jak przechowywać świeże truskawki Fot. thecrosslegacy / Instagram


Kiedy owoce są już suche, na dno słoja możesz włożyć papierowy ręcznik. Wchłonie on jeszcze dodatkowo wodę z owoców. Owoce, z których wycięto zainfekowane części, umieść na samym wierzchu słoja, aby w pierwszej kolejności je zużyć.
Zakręć dobrze słoik i wstaw do lodówki. Następnego dnia sprawdź, czy nie zaparował wewnątrz – nie powinien! Jeżeli wszystko zrobiłeś prawidłowo, nie powinno być pary wewnątrz, bo to skraca czas przechowywania owoców.
A oto truskawki Amy, które wstawiła do słoja w lipcu:

Jak przechowywać świeże truskawki Fot. thecrosslegacy / Instagram


Przeczytaj teżJak uprawiać truskawki na balkonie? Sposób, który zapewni gigantyczne plony

