Ten prosty trik sprawi, że już nigdy więcej nie pokroisz tortu w nierówny sposób

Krojenie ciasta często kojarzy się z męką. Dlaczego? Nierówne elementy – ktoś dostaje mniej, ktoś więcej, kawałek będzie mniej lub bardziej estetyczny. Jeśli chcesz osiągnąć w tym temacie perfekcję, koniecznie zerknij na ten sposób krojenia, w którym tort będzie podzielony na równe kawałki, a przy tym nie straci na swoim uroku.

Najlepiej wykorzystać do tego… miskę. Tak, dobrze czytasz! Dzięki naczyniu zaznaczysz na torcie okrąg i wyznaczysz zewnętrzny pierścień, który zaczniesz kroić i rozdzielisz między gości. Jeśli nie zjecie całego ciasta, w środku zostanie nienaruszony tort. Prawda, że genialne?

Najpierw przyłóż delikatnie miskę do tortu

Powstanie widoczny ślad, który zostanie wykorzystany w kolejnych czynnościach.

Wytnij środek tak, aby powstał mniejszy tort

Choć może wyglądać to dziwnie, sama przekonasz się, że ma sens.

Ale po co to wszystko?

Chodzi o to, aby tort wyglądał estetycznie, niezależnie od tego, czy za chwilę zostanie zjedzony. Obręcz, która powstała wokół mniejszego ciasta zostanie najpierw pokrojona, a możliwe, że tort w środku w ogóle nie zostanie naruszony i będzie nadal świetnie się prezentować!

Przyznaj, że ten trik jest bardzo prosty! Już nigdy więcej nie będziesz inaczej kroić tortu!