Sprawdziliśmy 10 popularnych trików związanych z gotowaniem. Wiele z nich to mity

Nasze babcie i mamy zawsze wiedziały jak szybko rozwiązać jakiś domowy problem. Pieczenie czy gotowanie nie było dla nich żadnych wyzwaniem, a bieżące trudności pokonywały w kilka sekund. Niestety z pokolenia na pokolenie zapominamy o najprostszych trikach, które okazują się najskuteczniejsze!

Z racji tego, że internet stał się źródłem wiedzy, szukamy domowych trików, na stronach podobnych jak ta, z czego bardzo się cieszymy, niemniej jednak, warto sprawdzić, które kuchenne triki faktycznie się sprawdzają, a które są, mówiąc potocznie, do kitu. Dziś zabawimy się w „Pogromców Mitów” i sprawdzimy 10 kuchennych sztuczek!

#1 Aby ciasto stało się grubsze, wymieszaj sodę z octem

Żeby sprawdzić ten trik, nie trzeba nawet piec ciasta, wystarczy przypomnieć sobie lekcje chemii. Aby soda mogła zostać użyta jako proszek do pieczenia, potrzebne jest stworzenie kwaśnego środowiska. W latach 60. gospodynie domowe z jakiegoś powodu zdecydowały się wymieszać sodę z octem, w wyniku reakcji uwalnia się dwutlenek węgla, który dodaje nieco „puszystości” do ciasta. Problem polega na tym, że dwutlenek węgla ucieknie zanim dotrze do ciasta.

Najlepiej jeśli wymieszasz sodę z suchymi składnikami lub czymś kwaśnym, następnie z płynem i wtedy szybko wymieszasz obie części i zaczniesz piec. W tej metodzie zamiast octu lepiej jest użyć kwaśną śmietanę, maślankę lub sok z limonki lub po prostu idź i kup proszek do pieczenia.

Uważa się, że ta metoda w ogóle nie działa. Wniosek? Ten trik lepiej pozostawić w przeszłości.

#2 Aby wyczyścić brudny garnek, zagotuj w nim wodę z solą

youtube.com

Stara, domowa metoda na wyczyszczenie przypalonego garnka mówi, że należy wlać do niego dużą ilość wody, a następnie dodać sól i doprowadzić do wrzenia. Niestety, ta rada nie złagodziła nieszczęśliwego wypadku i nasz biedny rondel dalej był brudny. Dodatkowo duża ilość soli może popsuć garnki ze stali nierdzewnej. Skuteczniejszym sposobem czyszczenia przypaleń jest namoczenie rondla lub patelni w ciepłej wodzie i pozostawienie go na noc. Rano będzie go o wiele łatwiej wyczyścić. Ten mit także zostaje obalony.

#3 Aby łatwiej obrać jajka, po ugotowaniu umieść je w zimnej wodzie

Wiele osób uważa, że obieranie jajka zależy od temperatury wody w jakiej znajdą się tuż po ugotowaniu. Okazuje się, że umieszczenie ich w zimnej wodzie po prostu nie wystarcza. Zapytaliśmy szefa kuchni z wieloletnim doświadczeniem, czy umieszczenie perfekcyjnie ugotowanych jaj w zimnej wodzie działa. Doradził pozostawienie jajek w gorącej wodzie, a nie w zimnej, tak jak zazwyczaj większość z nas robi. Okazuje się, że faktycznie, skorupki jajek lepiej się obiera, kiedy jajko jest pozostawione w ciepłej wodzie. Jednak przy tym triku trzeba uważać, ponieważ jajko może po prostu pęknąć.

Oto kilka sekretów:

– Im świeższe jajko, tym trudniej jest pozbyć się skorupki.
– Świeże jajka powinny być umieszczone w zimnej wodzie, na co najmniej 15 minut i powinny zostać umyte pod bieżącą, zimną wodą.
– Aby mieć pewność, że jajko nie pęknie, postaraj się gotować je w parach.

Wniosek: Trik z zimną wodą może zadziałać, jeśli zostaną spełnione powyższe zasady.

#4 Aby sprawić by Twoje ręce nie śmierdziały rybą, musisz umyć je w zimnej wodzie, a następnie potrzeć cytryną lub octem

Ciężko jest pozbyć się zapachu ryby i czasami nawet pięknie pachnące mydła nie pomagają. Dobrą starą radą jest umycie rąk pod zimną wodą, a następnie potarcie ich cytryną. Również niewielka ilość octu może pomóc. Po przetestowaniu tego triku, okazuje się, że faktycznie działa.

#5 Aby obrać cebulę bez płakania, umieść nóż w zimnej wodzie

Gotowanie z użyciem cebuli może być kłopotliwe, zwłaszcza jeśli chcemy je przeciąć na pół lub posiekać. Nasze oczy są wrażliwe i w kilka sekund zaczynają łzawić. Zamiast korzystać z triku i moczyć nóż przed krojeniem, lepiej jest od czasu do czasu zamoczyć go w trakcie siekania. Ta rada zazwyczaj działa, ale wszystko zależy od intensywnego zapachu cebuli.

#6 Aby ser dłużej był świeży, zawiń go w pergamin

Zazwyczaj kupujemy ser, który jest owinięty w papier foliowy lub w inne plastikowe opakowania. Mówi się jednak, że pergamin jest lepszy do przechowywania artykułów spożywczych w tym także serów. Ser, który został zapakowany w pergamin został umieszczony w lodówce na trzy dni. Drugi kawałek pozostawiliśmy w pierwotnym opakowaniu. Okazało się, że kawałek zawinięty w pergamin stał się suchy i nieświeży, a ten drugi był w nienaruszonym stanie. Najlepiej jednak zjeść ser tak szybko jak to możliwe, jednak wniosek jest prosty – trik nie działa.

#7 Aby łatwo obrać ziemniaki, zostaw je w lodowatej wodzie

youtube.com

Obieranie ziemniaków przed ugotowaniem może być naprawdę trudne! Skórka często przykleja się do noża i palców i trudno jest ją usunąć. Zamiast walczyć z denerwującym problemem, lepiej jest skorzystać z prostego triku. Dokładnie umyj ziemniaki, a następnie gotuj je ze skórką. Po wyciągnięciu ich z garnka z gotującą się wodą, na kilka minut umieść je w zimnej wodzie z kostkami lodu. Ten sposób pozwala na bezproblemowe obranie ziemniaka, jednak pojawia się pewne „ale”. Warzywo staje się nieco wodniste, lecz mimo to ich smak pozostaje bez zmian. Wniosek – trik faktycznie działa.

#8 Aby szybko schłodzić zimny napój, umieść go w naczyniu z dużą ilością lodu i dodaj sól

youtube.com

Prosta lekcja fizyki – jeśli dodasz sól, lód zacznie się topić, lecz jego temperatura spada. Taka mikstura jest w stanie wystudzić naprawdę gorący napój, w dosłownie kilka minut. Mimo to umieszczenie świeżo zaparzonej herbaty w misce z dużą ilością kostek lodu, też powinno wystarczyć, lecz studzenie może potrwać dłużej. Okazuje się, że ten trik także działa.

#9 Aby cebula nie była gorzka należy zalać ją gorącą wodą

youtube.com

Tylko niewielka ilość osób nie zwraca uwagi na gorzkawy posmak cebuli w potrawach. Okazuje się, że istnieje trik, który ma za zadanie „rozbrojenie” ostrego smaku cebuli. Po posiekaniu należy umieścić ją w małej misce i wlać wrzącą wodę, a następnie pozostawić ją na 1-2 minuty. Odcedź warzywo i dodaj do potrawy. Ten trik faktycznie działa!

#10 Aby połówka awokado nie zczerniała, przechowuj je w worku z pokrojoną cebulą

youtube.com

Wiele osób wie, że jeśli rozkroisz owoc i pozostawisz go w lodówce, po niecałym dniu zacznie ciemnieć i zmieniać swój smak. Gospodynie domowe zalecają umieszczenie awokado razem z połówką cebuli w woreczku strunowym, co ma przeciwdziałać procesowi starzenia owocu. Okazuje się, że trik ten jest nieskuteczny – nie dość, że awokado zrobiło się ciemne to jeszcze śmierdziało cebulą…

A wy znacie jakieś triki, które się nie sprawdziły?