×

8 kuchennych mitów, które należy obalić. Natychmiast przestań w nie wierzyć

Jedzenie jest jedną z moich ulubionych czynności i jeśli tylko mogłabym wpisać w rubrykę hobby, co jest moją pasją, zdecydowanie wpisałabym, że jest to „jedzenie”. Poznawanie nowych smaków, eksperymentowanie z różnymi kuchniami świata oraz próbowanie nowych przepisów dostarcza organizmowi radość oraz ekscytację. Gotując warto jednak znać się nie tylko na odpowiednim doborze smaków i przypraw, ale również należy posiadać wiedzę na temat tego, jak można ułatwić sobie pracę.

Jest wiele kuchennych mitów, w które wierzymy, chociaż tak naprawdę nie mają żadnego znaczenia. Te 5 z nich należy jak najszybciej obalić

Mit #1: Dodawanie większej ilości soli sprawi, że ta woda szybciej się zagotuje

Faktem jest to, że słona woda ma nieco inny punkt wrzenia niż zwykła woda, ale nie ma różnicy czy dodamy tylko szczyptę czy całą łyżkę soli. Jeśli chcesz szybciej zagotować wodę, lepiej dodać tylko odrobinę soli. Przy większej jej ilości Twoje danie może być niejadalne.

Mit #2: Drewniana deska ma więcej bakterii niż plastikowa

Wielu ludzi uważa, że używając plastikowej deski do krojenia, ustrzegą się oni przed rozwojem i namnażaniem bakterii. Naukowcy udowodnili jednak, że jest to nieprawdą. Doktor Dean O. Cliver stwierdził, że plastikowe deski do krojenia są tak samo podatne na gromadzenie się bakterii, a nawet jest na nich więcej szkodliwych substancji, niż na deskach wykonanych z drewna.

Mit #3: Produkty mleczne są najlepsze dla kości

Oczywiście nie oznacza to, że natychmiast masz zaprzestać spożywania serów, jajek i mleka. Wapń jest niezwykle ważny, ale chodzi tutaj o fakt, że mnóstwo ludzi uważa, że można go dostarczyć jedynie poprzez produkty mleczne. Okazuje się jednak, że ciemnozielone warzywa mają znacznie wyższy poziom wapnia niż produkty mleczne, a dodatkowo zawierają witaminy D, witaminy K oraz magnez.

Mit #4: Żywność o niskiej zawartości tłuszczu jest lepsza dla twojego zdrowia

Od kilku lat na rynku możemy znaleźć całą masę „dietetycznych” produktów i aż ciężko znaleźć te, które nie chwalą się wielkimi napisami, jak mało kalorii zawierają i ja znikomą ilość tłuszczu mają. Warto jednak pamiętać, że aby ludzki organizm mógł przetrwać, potrzebuje odpowiednich tłuszczy. Codziennie należy dostarczać swojemu organizmowi odpowiednią ilość zdrowych tłuszczy. Najlepiej sięgać po te zawarte w awokado, migdałach lub kasy tłuszczowe omega-3.

Mit #5: Grzyby należy umyć

Grzyby składają się w 90% z wody, a dodatkowo wodę, w której się namaczają, pochłoną jak gąbka. Jeśli przed gotowaniem grzybów chcesz je umyć, lepiej sprawdzi się krótki prysznic niż godzinne kąpiele.

Mit #6: Jeśli dodasz alkohol do gotującego się mięsa, to i tak wkrótce cały wyparuje

To kolejny mit, o którym powinni pamiętać wszyscy Ci, którzy na uroczystą kolację wybierają się samochodem. Często dodaje alkohol do przygotowania sosu lub marynaty do mięs, twierdząc, uważając że i tak podczas procesu gotowania lub pieczenia, wyparuje on z potrawy. Okazuje się jednak, że po 15 minutach przygotowywania posiłku, w daniu zostaje jeszcze 40% alkoholu, a po godzinie – 25%.

Mit #7: Ograniczasz kawę? Spokojnie możesz napić się bezkofeinowej

Kofeina zawarta jest w kawie, herbacie, napojach energetyzujących oraz Coca-Coli. Jeśli chcesz ograniczyć kofeinę, pamiętaj o ograniczeniu powyższych napojów, ale również uważaj na kawę bezkofeinową. Okazuje się, że większość tych produktów zawiera kofeinę. Naukowcy z University of Florida stwierdzili, że wypicie 5-10 filiżanek napoju bezkofeinowego, jest niemal równe wypiciu dwóch filiżanek zwykłej kawy.

Mit #8: Do gotowanego makaronu dodaj oliwę

Oliwa z oliwek dodawana do wody z gotującym się makaronem, miała powstrzymywać sklejanie się klusek. Obecnie wiele makaronów wysokiej jakości nie lepi się podczas gotowania więc nie musisz dodawać oliwy, która później zostanie na makaronie i utrudni połączenie się go z sosem. Jeśli jednak zamierzasz dodać makaron do sałatki lub przechować na później, podczas gotowania możesz dodać oliwę lub olej.

 

Katarzyna

Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej. Fotografka i redaktorka. Miłośniczka ciekawego designu, dobrej muzyki oraz oryginalnych rozwiązań dla domu. Wolne chwile spędza na szukaniu ekologicznych rozwiązań, którymi chce dzielić się z innymi.

Wybrane dla Ciebie

Kuchnie w restauracjach od zaplecza. 21 rzeczy, których klienci nie widzą na własne oczy

Czasami lepiej nie wiedzieć jak wygląda przygotowanie tego, co dostaniemy ostatecznie na talerzu. Ale ludzka ciekawość i w takich przypadkach nie potrafi się oprzeć i lubi „zajrzeć za kurtynę”. Oto kolekcja zdjęć z restauracyjnych kuchni. Nie oddają całego sedna, sekretów i tajemnic restauracyjnych zapleczy, ale w kuchni potrafi się dziać wiele… #1 Chyba potrzebujemy większej […]

23 tak fantazyjne dania dla dzieci, że aż ślinka cieknie od samego patrzenia!

Poniższa galeria to prawdziwa kusicielka, która zachęca do otworzenia lodówki. 😉 Fantazyjne i pełne kolorów posiłki przygotowuje japońska mama trójki dzieci – Etoni Mama. Aby zachęcić swoje potomstwo do jedzenia jest w stanie zwykłe jajko sadzone przemienić w Minionka, z ciasta tworzy rybki,  a w jej zupach pływają duszki. Chyba nikt nie byłby w stanie […]

Tej jesieni pokuś się o samodzielne zrobienie octu jabłkowego. Ma więcej dobroczynnych właściwości niż myślisz

Niekwestionowanymi królami jesieni są jabłka. Wówczas na rynku pojawia się ich najwięcej. W tym roku, oprócz szarlotek i konfitur, pokuś się o zrobienie domowego octu jabłkowego. Ocet na stół Ocet jabłkowy był znany już w starożytności. Grecy, Egipcjanie i Rzymianie wierzyli, że przywraca siły witalne. Sam Hipokrates zalecał, aby pić go razem z miodem. Taka […]

25 słodkich powodów, aby przełożyć odchudzanie na później. Takie torty każdy chce spróbować

Próba zrzucenia wagi oraz zamiłowanie do tortów zdecydowanie nie idą ze sobą w parze. To szczególnie trudne kiedy zwróci się uwagę na hiperrealistyczne wypieki. Pokusa zjedzenia słodkiego psa, kaktusa czy krasnoluda potrafi być bardzo silna. Obejrzyj galerię i przekonaj się jakie cuda potrafią wyczarować niektórzy cukiernicy. A dieta może poczekać jeszcze jedne dzień. 😉 1. […]

23 osoby, które poniosły druzgocącą porażkę na kuchennym froncie. Pokonały ich rondle i garnki

Ugotowanie przeciętnego dania nie jest jakimś wielkim wyzwaniem i prawie każdy jest sobie w stanie z tym poradzić. Jednak są takie dni, kiedy nawet najprostsza potrawka nam nie wychodzi. Oto kolekcja kuchennych wpadek. #1 Nawet grill jest przerażony #2 Zatkało mnie… #3 Mucha zamiast rodzynki #4 Pierogi z piekła rodem #5 Elektryzujące #6 Będzie co […]

17 kulinarnych geniuszy, którzy powinni zostać nagrodzeni za swoją pomysłowość

Czasami małe-wielkie pomysły w kuchni potrafią zdziałać cuda i zmienić bardzo wiele. A że dotyczy to jednej z najbardziej przyjemnych czynności w życiu, jaką jest jedzenie, to tym bardziej warto im się przyjrzeć. Oto garść pomysłowych kuchmistrzów, którzy sprawiają, że jedzenie jest jeszcze przyjemniejsze. #1 Kto z Was je tak Oreo? #2 Wpadłeś na to, […]